Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’ndan “polis kötü muamele yasağını ihlal etti” kararı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, polisin bir yurttaşı darp ettiği ve hastanede darp edilmediği yönünde rapor düzenlendiği iddiasını karara bağladı. TİHEK vatandaşın şikayetini haklı buldu ve polis memurlarının “kötü muamele yasağını ihlal ettiklerini” kaydetti.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Tekirdağ’ın Çorlu İlçesinde iki arkadaşıyla birlikte kimlik kontrolü yapan polis memurlarınca darp edildiği iddiasıyla başvuran E.S. adlı yurttaşı haklı buldu, “kötü muamele yasağının ihlal edildiği” yönünde karar verdi.

E.S. başvuru dilekçesinde 5 Kasım 2022 tarihinde Çorlu’da herhangi bir suç işlememelerine rağmen kimlik kontrolü sırasında çevik kuvvet ekibinin kendisini ve iki arkadaşını darp ettiğini, Çorlu Devlet Hastanesi’ne götürüldüklerini ve doktorun muayene etmeden darp edilmedikleri yönünde rapor düzenlediğini iddia etti. E.S. polis memurlarınca kötü muameleye maruz kaldıklarını belirtirken muayene etmeden rapor düzenleyen doktor ve polis memurlarından şikayetçi oldu.

“Yaralanmaları açıklayan bilgi ve belge sunulmadı”

TİHEK ise E.S.’nin başvurusunu 7 Şubat 2024’te karara bağladı. Kararda Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğünce darp iddialarıyla ilgili idari soruşturma başlatıldığı kaydedilirken Emniyet Müdürlüğü’nün olaya ilişkin bilgi, belge ve kamera kayıtlarını Kuruma gönderdiği bildirildi. Kararda TİHEK’e, iddialara ilişkin gönderilen adli ve idari soruşturma dosyalarının da başvuruya dahil edildiği, E.S. ile iki arkadaşının ve olaya karışan polis memurlarının ifadesinin alındığı kaydedildi.

TİHEK kararında şöyle denildi:

“Başvuranın sağlıklı haldeyken polis memurlarının kimlik kontrolü uygulaması ile birlikte ekip aracına alındığı ve Polis Merkezi Amirliğine getirildiği esnada kıyafetlerinde lekelerin olduğu ve salıverildikten sonra raporunda vücudundaki yaralanmalara ilişkin tespitlere yer verildiği göz önünde bulundurulduğunda iddiaların aksini ispatlayacak şüphe bırakmayacak kanıtların sunulması yükümlülüğü muhatap Kurumdadır. Ancak bu yaralanmaları açıklayan herhangi bir bilgi ve belge Kurumumuza sunulmamış, adli ve idari soruşturma dosyasında alınan ifadelerde de yaralanmaları açıklayan bilgi ve belge yer almamıştır. “

Polisin zor kullanma yetkisine ancak zorunlu durumlarda başvurulması, ölçülü ve kademeli olması gerektiğine dikkat çekilen kararda “Başvuran ve arkadaşlarının ekip aracına alındıktan sonra altı polis memurunun araçta olduğu, bu sebeple başvuranla birlikte araca alınan iki arkadaşının kelepçe takılırken direnmesinin altı polis memuru tarafından orantılı ve makul ölçüde önüne geçebilme imkânının olduğu değerlendirilmektedir” denildi.

Polis aracında “darp” muayenesi yapıldı, muayene edilmeden sağlık raporu tanzim edildi

Devletin kontrolü altında bulunan kişilere yönelik tıbbi muayenelerin sağlanmasının kötü muameleye karşı önemli tedbirler arasında olduğu ifade edilen kararda E.S.’nin polis memurlarınca ekip aracına alınmasının ardından Çorlu Devlet Hastanesi’ne götürüldüğünün kamera kayıtlarından anlaşıldığı vurgulandı. E.S.’nin muayene edilmedikleri yönündeki iddiasının haklı bulunduğu kararda, “Hastane girişini gösteren kamera kayıtları incelendiğinde; başvuran ve arkadaşlarının araçtan indirilmediği, doktorun ekip aracının yanına gelerek 29 saniye durduğu ve daha sonra tekrar Hastaneye yöneldiği görülmüştür Bu sebeple başvuran ve arkadaşlarının polis memurları tarafından Hastaneye götürüldüğünde muayene edilmeden sağlık raporunun tanzim edildiği görülmektedir” denildi.

Doktorun acil servisin kalabalık olması nedeniyle polis memurlarının, E.S ve arkadaşlarının ekip aracında muayenesini kabul ettiği yönündeki ifadesi konusunda ise “Doktorun başvuran ve arkadaşları araca uzak mesafede durması ve havanın karanlık olması sebebi ile görüp muayene etmesinin mümkün olmadığı kamera kayıtlarından anlaşılmaktadır” denildi. TİHEK şikayete konu olan darp iddialarıyla ilgili, oy birliğiyle polis memurlarınca “kötü muamele yasağı ihlali yapıldığı” yönünde karar alarak Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurulabileceğini kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.