Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası: “İliç’te savcılığa çağrılan işçilerin ifadesine Anagold’un avukatı da katılmaya çalışıyor”

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın aktardığına göre Anagold Madencilik’in avukatları, Erzincan-İliç’teki toprak kaymasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında savcılığa çağrılan işçilerin ifadelerinin alınması sürecine dahil olmaya çalışıyor. Medyascope’un ulaştığı Anagold yetkilileri ise bu iddiayı yalanladı.

Erzincan-İliç’te bulunan Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta siyanürlü toprağın kaymasının ve dokuz işçinin göçük altında kalmasının ardından Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın avukatları, işçilerin ifadeye çağrılmaya başladığını duyurdu.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, tanık olarak savcılığa çağrılan işçilerinin ifadesine şirket avukatının da katılmaya çalıştığını iddia etti:

“İşçi arkadaşlar bunu reddedin. Bu işçilere baskı kurmak için yapılan bir uygulamadır ve CMK’ya göre hukuka aykırıdır. Derhal son verilmelidir.”

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası avukatı Mürsel Ünder konuya dair, “Tanık sıfatıyla alınan ifadelerde avukat bulunmuyor. Bilgisine başvurulan kişi sıfatıyla çağrıldığında bu durumda da avukat bulunmuyor. Şüpheli sıfatıyla çağrılan işçi varsa bu durumda şirket avukatı bulunmaz, işçinin kendi istediği bağımsız avukat bulunabilir” dedi.

“Sorumluluğu tespit edilen kişilerle ilgili işlem yapılmadı”

Ünder, soruşturmanın yeterince genişletilmemesinden kaygılandıklarını söyledi, “Şüpheli sıfatı taşıyan şirket yetkililerinin maden sahasında aktif olarak bulunması, soruşturmaya müdahale anlamına geliyor” diye konuştu. Bu durumun, soruşturmanın etkin bir şekilde yapılmadığının göstergesi olduğunu belirten Ünder, şöyle devam etti:

“Bilirkişi raporunda sorumluluğu olduğu tespit edilen kişilerle ilgili henüz işlem yapılmamışken, bununla birlikte tanık ifadesine şirket avukatının da girecek olması hukuken kabul edilebilir değil. Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) aykırı. Bu durum tanık işçilere baskı anlamına gelir. İliç Cumhuriyet Savcılığı tarafından bu uygulamaya derhal son verilmeli.”

Anagold: “İddia gerçek değil”

Medyascope‘un ulaştığı Anagold şirketinin yetkilileri bu bilginin doğru olmadığını söyledi.

Ne oldu?

Soruşturmada, aralarında maden ocağını işleten firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu altı zanlı taksirle “ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermekten” tutuklanırken iki şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Soruşturma devam ederken, 18 Şubat’ta gözaltına alınan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli SSR Mining ile Çalık Holding ortaklığındaki Anagold Madencilik’in Türkiye Ülke Müdürü Cengiz Demirci gözaltına alınmasının ardından yaklaşık altı saat içerisinde serbest bırakıldı. Bu karar kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Demirci ifadesinde olay öncesinde çekilen çatlak fotoğrafların maille kendisine iletildiğini ve faciadan üç gün sonra gördüğünü ileri sürdü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.