Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Yüksek Mahkemesi karar verdi: Trump, 2024 ön seçimlerine katılabilecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Yüksek Mahkemesi, Colorado Yüksek Mahkemesi’nin kararını bozdu. Böylece Trump, Colorado dahil olmak üzere tüm eyaletlerde ön seçimlerde oy pusulasında bulunacak. Dolayısıyla Trump’ın seçimde Cumhuriyetçilerin ABD Başkanı adayı olma ihtimali oldukça güçlenmiş durumda.

Önce Colorado daha sonra da Maine eyaletlerinin yüksek mahkemelerinin eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın seçimlere katılmasının önüne engel koyan kararlarını, ABD Yüksek Mahkemesi bozdu. ABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın ön seçimlerde oy pusulalarında bulunmasında bir sakınca olmadığına hükmetti.

Yüksek Mahkeme’nin kararı bütün eyaletler için geçerli olacak. Dolayısıyla Trump, bütün eyaletlerde 2024 ön seçimlerinde oy pusulalarında bulunabilecek. Eğer yeterli desteği bulabilirse Cumhuriyetçilerin ABD Başkan adayı olabilecek.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin dokuz üyesi de Colorado Yüksek Mahkemesi’nin aldığı kararı bozma yönünde oy kullandı. Trump’ın oy pusulasında bulunamayacağına yönelik kararın eyaletlere değil Kongre’ye ait olduğu belirtildi.

Ülkede yapılan son anketlerde ise Trump, şu anki başkan Joe Biden’ın önünde.

Ne olmuştu?

Trump’ın, destekçilerini “yanlış iddialarla ateşleyerek” 6 Ocak 2021’de destekçilerinin ABD Kongresi’ni basmasında rol oynadığı iddia ediliyordu. ABD Anayasası’nın 14. maddesinde kamu görevlilerinin “devlete karşı kalkışma veya ayaklanmaya katılamayacağını ve devletin düşmanlarına yardım edemeyeceğini” öngörülüyor.

ABD Anayasası’nın bu maddesine dayanarak hem Colorado hem de Maine eyaletleri Trump’ın “doğru aday” olmadığı hükmüne varmıştı.

Colorado ve Maine eyaletlerinden sonra Illinois eyaleti de Trump’ı oy pusulalarından çıkarmıştı.

Trump, Colorado eyaletinin aldığı bu kararı ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşımıştı. Ancak Yüksek Mahkeme’nin vereceği karar yalnızca Colorado eyaletini değil diğer tüm eyaletleri de etkileyecek.

2024’ün en önemli seçimi 5-6 Kasım’da ABD’de yapılacak. Trump’ın seçimlerde yarışması için öncelikle Cumhuriyetçi Parti’den resmen başkan adayı seçilmeli. Trump, Cumhuriyetçilerin ABD Başkanı adaylığı için anketleri açık ara farkla önde götürüyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.