Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eylem Tok ve oğlu New York’ta görüntülendi

Yazar Eylem Tok’un 17 yaşındaki oğlu Timur Cihantimur’un karıştığı kaza sonucu Oğuz Murat Acı’nın hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturma devam ederken ikili Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde görüldü.

Oğuz Murat Acı’nın ölümüne sebep olurken dört kişiyi de yaralayan Timur Cihantimur annesi Eylem Tok ile birlikte New York’ta taksiye binerken çekilen görüntüleri ortaya çıktı. Fotoğrafları gazeteci Razi Canıklıgil paylaştı.

Fotoğraflarda Eylem Tok ve oğlunun New York’ta 6. Cadde’de taksiye bindikleri görülüyor. İkili taksiye doğru ilerliyor ve yine aynı caddede yürüdüğü anlar fotoğraflara yansıyor. Fotoğraflara bakıldığında Eylem Tok ve oğlunun neşeli ve rahat halleri dikkat çekiyor. 

Ölümlü kazada ilk tutuklama geldi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Eyüpsultan’da Oğuz Murat Acı’nın hayatını kaybettiği, dört kişinin ise yaralandığı kazaya ilişkin yürütülen soruşturmada, kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü Timur Cihantimur‘un babası Bülent Cihantimur ve kazadan sonra yaralılardan birinin kayıp telefonunu emniyete teslim eden A.K. hakkında yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

Cihantimur’un çalışanı olduğu belirtilen olay günü anne Eylem Tok ile oğlunu havalimanına götürdüğü iddia edilen Ayşe Ceren Saltoğlu isimli kişi “suçluyu kayırma” ve “delileri gizleme” suçlarından tutuklandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şüphelinin annesi tarafından ABD’ye kaçırıldığını, iade ve adli soruşturma süreçlerinin takip edildiğini aktardı. Tunç, iade sürecinin hızlandırılması için tüm çalışmaların yapıldığını söyledi. Bu kapsamda söz konusu kişilerin iadesi için de sürecin devam ettiği ifade eden Bakan Tunç, “Eksik belgeler vardı ABD bizden onları talep etti özellikle tutuklama sevk yazısını da Amerika ile paylaştık süreç devam ediyor” dedi.

Şüphelinin iadesinde hukuki engel var mı?

Medyascope muhabiri Gülseven Özkan‘a konuşan, Ankara Barosu avukatlarından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Sirmen, Türkiye Cumhuriyeti ile ABD arasında “Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Antlaşması” bulunduğunu hatırlattı ve siyasi suçlarda genellikle suçluların geri verilmediğini söyledi. Sirmen, 17 yaşındaki sürücünün bir kişiyi öldürmek ve dört kişiyi yaralamak suçundan şüpheli olduğunu dile getirdi ve bu suçun iade kapsamına girdiğini belirtti.

ABD’de yargılanabilir mi?

Timur Cihantimur’un ABD’de yargılanmasının zor olduğunu dile getiren Sirmen, bunun mümkün olduğunu ancak ABD’nin yargılama yerine iadeyi tercih edebileceğini anlattı.

Geçici tutuklama kararının çıkarılmasının ardından bunu yapılabileceğini söyleyen Doç. Dr. Sirmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ciddi anlamda belgelerin olması lazım. Burada taraflar var, tanıklar var. Bir kere dört yaralı var. Cep telefonlarının alındığı iddiası var. ABD, böyle bir durumda suçun işlendiği yerin orası olmadığı için yargılanması yerine iadeyi tercih edebilir. T.C.’nin ABD’de yargılanması konusunda Türkiye’nin çok iyi bir dosya hazırlaması gerekiyor.”

Ne oldu?

İstanbul-Eyüpsultan’da 1 Mart Cuma akşamı seyir halindeki üç ATV aracından biri arızalandı. ATV sürücüleri yol kenarına çekilen araç tamir etmeye çalıştı. Oğuz Murat Acı, ATV motorunun ışıklarını yakarak önlem aldı. Diğer kişiler ise arızalanan motorla ilgilendi. Bu sırada aynı yönde ilerleyen sürücü koltuğunda oturan 18 yaşından küçük Timur Cihantimur’un bulunduğu araç, üç ATV’ye çarptı.

Kaza sonucu yaralanan Oğuz Murat Acı, Tahsin Arslan, Süleyman Arslan, Hasan Topal ve İbrahim Gümüş hastaneye kaldırıldı. Yaralılardan 29 yaşındaki Oğuz Murat Acı hayatını kaybetti.

Kazanın ardından sürücünün olay yerine gelen annesi yazar Eylem Tok’un aracıyla uzaklaştığı belirlendi. Cihantimur’un annesi Tok ile saat 02.00 sıralarında İstanbul Havalimanı’na gittiği ve 04.30 sıralarında Mısır’a uçtuğu tespit edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, sürücü ve annesi yazar Eylem Tok hakkında yakalama kararı çıkarıldı, Başsavcılık, kırmızı bülten çıkarılmasına yönelik Adalet Bakanlığı’na yazı gönderdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sürücü ile annesi Eylem Tok hakkında tutuklama kararı verildiğini, 2 Mart’ta uçakla Mısır’a giden iki şüphelinin Türkiye’ye iadesi için Mısır adli makamlarıyla temasa geçildiğini ve şüpheliler hakkında kırmızı bülten talep edildiğini söyledi.

Tunç ardından, “Mısır Interpolü tarafından şahısların Mısır’dan ABD istikametine çıkış yaptıklarının bildirilmesi üzerine, adı geçenlerin ABD’den ülkemize iadesi amacıyla hazırlanan geçici tutuklama talep evrakı hem diplomatik kanaldan hem de Interpol aracılığıyla ABD yetkili makamlarına iletilmiştir” açıklamasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.