Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024 | Hem iktidar hem muhalefet kanadıyla yarışan Zeydan Karalar, Adana’yı yeniden alabilir mi?

Yöresel yemekleriyle, pamuğu, şalgamı ve en önemlisi kebabıyla ünlü Adana’da seçim heyecanı başladı. Henüz kavurucu sıcakların yakmadığı bu kentte vatandaşların en büyük sıkıntısı ekonomi ve geçim kaygısı.

Yıllar sonra Adana Büyükşehir Belediyesini alan Cumhuriyet Halk Partisi, bu sefer hem iktidar hem de muhalefet ile yarışacak. AK Parti’nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatih Mehmet Kocaispir ve İYİ Parti adayı Ayyüce Türkeş Taş, mevcut belediye başkanı ve başkan adayı Zeydan Karalar’a rakip oldu. Bu güçlü isimler Adana’da başarılı olabilecek mi? Adanalılar, istedikleri değişimi kimden yana kullanacak? 30 sene sonra seçimlerde başarıyı yakalayan CHP, 2024 Yerel Seçimleri’nde Adana’da yeniden iktidar olabilecek mi? Detaylar haberimizde…

Adana’da 2014’de gerçekleştirilen yerel seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yüzde 33 oy alarak rakipleri AKP ve CHP’yi geride bıraktı. AKP yüzde 31, CHP ise yüzde 24 oy aldı.

2019 Yerel Seçimleri’nde ise durum tam tersine döndü. CHP’nin adayı Zeydan Karalar yüzde 53 oyla Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Cumhur İttifakı adayı Hüseyin Sözlü ise yüzde 42,8 oy aldı. Adana’da bir değişim isteyen vatandaşlar, 2019 Yerel Seçimleri’nde CHP adayı Zeydan Karaları tercih etti. Peki, Adanalılar bu sefer de bir değişime gidecek mi?

“Adana depresyonda”

2024 Yerel Seçimleri’nde yarışacak adayların şehir genelindeki tanınırlıkları ve destekleri oldukça güçlü. CHP adayı ve mevcut Belediye Başkanı Zeydan Karalar, AKP’nin adayı Mehmet Fatih Kocaispir ve İYİ Parti’nin adayı Ayyüce Türkeş Taş yarışacaklar.

Seçim bir yana, Adanalıların en büyük problemi ekonomi ve geçim kaygısı. Ekonomiden memnun olmayan vatandaşlar, zam ve enflasyon nedeniyle yaşam kalitelerinin düştüğünü söylüyor:

“Ne devletten ne de milletten memnun değiliz. Bir sigara olmuş 60 TL, ekmek 7 buçuk lira. Ne bir şey alabiliyoruz ne de verebiliyoruz. Hükümet krizde biz krizdeyiz, ne olacak bu halimiz. Başımızdaki hiç ilgilenmiyor ki, her gün zam günde üç kere zam geliyor. Bu sefer sandıklar boş kalacak. Oy kullanmaya gitmeyeceğim. Adana depresyonda…”

“Yıllardır Adana’dayız bir değişim göremedik”

Adana’da Zeydan Karalar’ın çalışmalarından memnun olmayıp yeteri kadar halkla iç içe olmadığını düşünen ve bu seçimlerde bir değişime gidilmesi gerektiğini savunan vatandaşların bu seferki durağı AKP’nin adayı Mehmet Fatih Kocaispir:

  • “Bu sefer AKP adayı alır. Çünkü Zeydan Karalar Büyükşehir’e istediğini veremedi. Seyhan’dayken iyi işler yapıyordu, sürekli sahada ve aramızdaydı. Yüreğir’de oturuyorum ve Kocaispir’in alacağını öngörüyorum.”
  • “Zeydan Karalar, Büyükşehir’e geçince ilk iki sene hiç gözükmedi. Bunu kendi tabanı da biliyor. Ondan sonra çalışmalar yaptı ama bence şansı kalmadı.”
  • “Bu sefer AK Parti götürür çünkü çıkardıkları adayın Yüreğir’de neler yaptığını ve şartlarını görüyoruz. Şu an ne Seyhan’da ne de Büyükşehirde bir şey yapıldığını görmüyoruz.”
  • “5 senede yolumuz yok. Adana’yı turistik bakımdan buraya çekecek bir hamle yapılmıyor. Bu nedenle pek umudum yok ama AKP alır diye düşünüyorum.”
  • “CHP’nin çalışır vaziyette olduğunu görmedik, Yüreğir’e bakıyoruz daha canlı. Bu nedenle Kocaispir alır diye düşünüyorum. Çünkü gerisine bakın, ilerisini çözebilirsiniz. İş yapan adam bellidir, gidin çalıştığı yerleri görün.”
  • “Zeydan Karalar’ın bir şey yaptığını görmedik ki, cenaze evlerine girdi, mevlitlere gitti başka bir şey yok. Gidin kendi milletinin yollarına bakın, kendi kitlesine bakmayan adam yabancıya mı bakar?”
  • “Adana şu an çok kötü durumda, yıllardır belediyecilik anlamında sadece asfalt yama yapıyorlar. Adana dördüncü büyükşehirdi. Şu an büyük bir köy oldu. Artık partiye bakmamak lazım. Gelen adamın millete hizmet etmesi gerekiyor. Yıllardır Adana’da yaşıyoruz ama bir değişim göremedik.”
  • “Zeydan Bey alamaz. Çünkü ne insanların maaşını düzgün ödüyor ne de bir şey yapıyor. Belediyede çalışan arkadaşlarımız var ve inanın maaşlarını alamıyorlar. Ben de Zeydan Bey’e oy verdim ama pişmanım. İnşallah gelen iyi olur ama Zeydan Karalar kazanamaz. Son zamanlarda yapılan hizmet bence göz boyamadır, bu nedenle desteklemiyorum.”
  • “Büyükşehir’i AKP alır, Kocaispir’in almasını istiyoruz. Çünkü hükümet baştayken yatırım veriyor o yatırımlar nereye gidiyor bilmiyoruz. Ama devletin başındaki insan buraya yardım ederse bir şeyler olur diye düşünüyorum. Biz istemez miyiz Adana güllük gülistanlık olsun. Bakım yok, yollar berbat. Üç tane altgeçit, üstgeçit yaptırmak değil iş, çevre yolları açmak gerekiyor.”

Zeydan Karalar çizmesini giyiyor ve sahaya hâkim

Değişim isteyen vatandaşların yanı sıra Zeydan Karalar’ın belediye yönetiminden memnun olan Adanalılar, Karalar’ın yeniden kazanacağını söylüyor. Kocaispir’i destekleyenlerin aksine, Karalar’ın saha hâkimiyetinin güçlü olduğunu ve hizmetlerini faydalı bulduklarını dile getiriyorlar:

  • “CHP’liyim, ölene kadar da CHP’li olacağım. Otogarı yaptı, yol yaptı, cenazelerimize yemek gönderiyor. Zeydan Karalar yeniden kazanır.”
  • “Adana’da DEM parti ile birleşirlerse yine Zeydan Karalar alır, birleşme olmazsa Kocaispir alabilir. Kim gelirse gelsin ben zaten bu ekonomik durumun düzeleceğini düşünmüyorum, Türkiye’de yaşamak artık çok zor.”
  • “Zeydan Karalar son bir yılda çok iyi atak yaptı, 4 tane bulvar yaptı. Önceden borcu olduğunu söylüyordu şimdi iyi hareket yapıyor bu nedenle kazanır diye düşünüyorum.”
  • “CHP’nin kazanmasını ve AKP’nin gitmesini istiyorum. Kısa ve net isterlerse beni hapse atsınlar hiç umurumda değil. Çünkü yeter artık, hiçbir şeye yaklaşılmıyor zamlardan dolayı. Emeklilere zam veriyor hiçbir işe yaramıyor.”
  • “Çalışmalarını başarılı buluyorum, yaptığı kadar iş yapıyor Adana’da. Sahaya hâkim, projeleri var mücadele veriyor. Halktan birisi. İnsanlarla sohbet ediyor, ulaşamayacağınız birisi değil bunlar önemli şeyler.”
  • “İyi, çalışan biri, hırsızlığın yok. Ben memnunum yapmak istediği şeyleri engelliyorlar biz onun farkındayız DEM Partiliyim ama inadına Zeydan Karalar’a vereceğiz.”
  • “Çalışır, güvenilir bir insan, çalışmayı, koşturmayı, insanlarla koşturmayı seviyor.”
  • “Vatan evladı o, seviyoruz. Hizmet yapıyor, çalışıyor. Kavşaklar yapıyor ayağına çizmeyi giyiyor ve çalışıyor ben başka böyle bir Belediye Başkanı görmedim.”
  • “Belediye çalışanları, çalışanları şu anda hepsi maaş alıyor, yollar yapıldı, üst geçitler yapıldı. Her şeyden öte içimizden biri hiç olmazsa mevcut hükümet gibi çalmıyor”
  • “Hizmetlerini beğeniyorum, dürüst adam, yalanı yok sahtekârlığı yok, ihalesi şeffaf ve her ay ihale listesini asıyor. Bunlar gibi sahtekâr değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.