Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş’tan sonra Ahmet Türk de Erdoğan’ı muhatap gösterdi: “CHP derin devleti ikna edemez, Erdoğan isterse edebilir”

DEM Parti’nin Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Ahmet Türk, mevcut durumda yeni bir çözüm sürecinin mümkün görünmediğini söyledi. Arzularının “halkların kardeşliği” olduğunu dile getiren Türk, “Ama şunu söylüyoruz CHP yapamaz. Neden? Derin devleti ikna edemez çünkü. Erdoğan isterse ikna edebilir. Sorunu çözebilirler” diye konuştu.

Ahmet Türk, Rudaw’a verdiği mülakatta temel hedeflerinin “Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü” olduğunu ancak mevcut durumda yeni bir çözüm sürecinin mümkün görünmediğini söyledi.

“Biz bu ülkede diyalog ve barış istiyoruz. Silahlı çatışmanın sorunu çözmeyeceğini zaten söylemiştik” diyen Türk şöyle konuştu:

“Davamız, talebimiz barıştır. Arzumuz halkların kardeşliğidir. Ama şunu söylüyoruz CHP yapamaz. Neden? Derin devleti ikna edemez çünkü. Erdoğan isterse ki bugün bütün yetkiler, kurum ve kuruluşlar elinde, o isterse ikna edebilir. Sorunu çözebilirler. CHP istese de bütün devleti, derin devleti ikna edemez. Bunun için bu değerlendirmeyi yaptım. Sadece Erdoğan çözebilir veya çözer demedim o gücü var dedim. Ama bugün Kürtlere en çok zulmeden de Erdoğan’dır. 2028’e kadar da yetki elinde.”

Demirtaş da Erdoğan’ı işaret etti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı da Kürt sorunu için muhatapların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile PKK lideri Abdullah Öcalan olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından Diyarbakır’da “Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı”na gönderdikleri mektupta Demirtaş ve Mızraklı şunları dedi:

“Hükümet de bugün itibarıyla Sayın Erdoğan şahsında temsil edildiğine göre, bu işin birinci muhatabı Sayın Erdoğan’dır. Yine geçmiş deneyimlerden bilinen, kabul gören ve devletin de resmi hafızasında meşruiyeti kayıt altına alınmış Sayın Öcalan bir başka muhataptır.”

“AK Partililer de rahatsız”

AK Parti’yle resmi görüşmelerinin olmadığını ancak Meclis’ten isimlerle temasta olduklarını dile getirdi ve “Onlar da partilerinin bugün izlediği politikaya karşı rahatsızlıklarını da dile getiriyorlar. Ama Erdoğan’la resmi görüşmemiz yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmelerinin mümkün olmadığını söyleyen Türk, “MHP ile ittifakları olduğu müddetçe de bu gündeme gelmez” diye konuştu.

CHP’ye destek bir deneyimdi

2019 ve 2023’teki seçimlerde CHP’ye verilen desteği “Bir deneyim olarak nitelendiren Ahmet Türk, şöyle konuştu:

“Biz AKP-MHP’nin etkisini kırmak istiyorduk. Bu doğruydu. CHP’nin demokrasi için adım atacağını düşünüyorduk ama sonunda en ırkçı (Ümit Özdağ) olanlarla temasa geçtiklerini gördük. Eğer bu ilişki olursa seçime tek başımıza gireceğiz, onlarla ittifak yapmayacağız dedik.”

Kaynak: Rudaw

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.