Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İliç: Bilirkişi ön raporuna göre çatlakları bildiren mühendis tutuklandı

Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta meydana gelen ve dokuz işçinin kayan siyanürlü toprağın altında kaldığı faciada sismik radar sisteminden sorumlu jeoteknik mühendis tutuklandı. Bilirkişi ön raporunda mühendisin emirleri yerine getirdiği, çatlakları bildirdiği, hibliç bölgesine tadilat yapılana kadar hiçbir şekilde yığın yapılamayacağı bilgisini verdiği belirtildi. Ayrıca mühendis ilk ifadesinde bölgede faaliyetlere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onay verdiğini vurguladı. 

Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta meydana gelen ve dokuz işçinin kayan siyanürlü toprak altında kaldığı faciaya ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında maden ocağında sismik radar sisteminden sorumlu jeoteknik mühendis A.R.K., ifade için savcılığa çağırıldı. A.R.K., savcılık sorgusu sonrası çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

Bilirkişi ön raporuna göre mühendis uyarı yaptı 

Olaydan hemen sonra hazırlanan bilirkişi ön raporunda madeni işleten Anagold bünyesinde 10 yıl boyunca çalışan ve tutuklanan jeoteknik mühendisi A.R.K.’ye yönelik çarpıcı bilgiler yer alıyor.

Bilirkişinin hazırladığı raporda, jeoteknik mühendisinin amirinin emirlerini yerine getirdiği, projeleri uyguladığı, açılmaları bildirdiği, hibliç bölgesine artık tadilat (çatlakların çimento ile kapatılabileceğini) yapılana kadar hiçbir şekilde yığın yapılamayacağını bilgisini verdiği belirtildi.

Ancak raporda, “Yığın liçindeki kayma, oturma gibi durumların aniden oluşmayacağı düşünüldüğünde geçmişe yönelik, gerek proje gerek proje uygulamaları aşamaları gibi parametreler tahkikat dosya tamamlandığında gerekli incelemeler yapılarak kusur durumuna ilişkin bilirkişi kök raporunda kusur durumu tekrar değerlendirilecektir” denildi.

İliç faciasına dair tüm haberlerimizi buradan okuyabilirsiniz.

Mühendis ifadesinde uyarıları anlattı

Öte yandan 14 Şubat’ta verdiği ifadede görevinin yığma liç sahasını radar sistemiyle gözetlemek olduğunu anlatan A.R.K., sorumluluk alanının bölgedeki zemin deformanslarını tespit etmek ve operasyon birimlerine bilgi vererek tedbir almak olduğunu söyledi. 

Olay sabahı radar sisteminde hareket artışı görüldüğünü dile getiren mühendis, diğer teknik personelle birlikte çatlak ve yarıkları incelediklerini, bölgede bulunan membran ekibi dahil tüm personelin çalışmalarının durdurulmasını istediklerini dile getirdi. A.R.K., inceleme sonrası bölgeyi terk ettiklerini anlattı ve bölgeye kimsenin girmemesi konusunda ilgili kişileri uyardıklarını vurguladı. 

Mühendis, radar sistemindeki hareket artışı konusunda şirketin yabancı temsilcisi İ.R.G.’ye saat 12:00’de e-posta gönderdiğini aktardı, e-postada bölgedeki operasyonun durdurulması gerektiğini söylediğini dile getirdi. 

Mühendis A.R.K., kendisine bölgeden sorumlu kişilerin kimler olduğunun sorulması üzerine ülke müdürü Cengiz Demirci’nin adını da verdi. 

“Çevre Bakanlığı onay verdi” 

Tutuklanan mühendis, olay sonrasında verdiği ilk ifadesinde özetle şunları dile getirdi: 

“Yığın liç alanına 2010 yılından beri yığma işlemi yapılmakta. Bu bölgede membran çalışması bildiğim kadarıyla Yesti firması tarafından yapılmakta. Burası yapılmış olsaydı, bahse konu yığın liç malzemesi güney duvarına doğru yaslanacaktı ve ön tarafa bir eğim olmayacaktı. Olsa bile bu kadar büyük çaplı olmayacağı kanaatindeyim. Bahse konu yığın liç alanının raporu, yerli olmayan GRE (proje dizayn firması) tarafından hazırlanmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerekli kontroller yapılarak onay verilmiştir. Bu kapsamda Anagold Madencilik tarafından yığma yapılmıştır. Bölgede yığma yapılması için gerekli izinler mevcuttur.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.