Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: Ankara | Etimesgut’ta Erdal Beşikçioğlu MHP’li Enver Demirel’i devirecek mi?

Başkent’te MHP’nin kalesi olarak bilinen Etimesgut’ta CHP sürpriz bir hamle yaparak oyuncu Erdal Beşikçioğlu’nu aday gösterdi. Etimesgutlular, mevcut başkan Enver Demirel’den memnun olduğunu ancak değişime de ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Ankara’nın batısında, şehrin en büyük beşinci ilçesi olan ve “MHP’nin Manhattan’ı” yorumları yapılan Etimesgut’ta seçmenlere, 2024 yerel seçimlerindeki tercihlerini sorduk. 

Ankara’nın diğer ilçelerinde seçim yarışında büyükşehir daha fazla dikkate alınırken Etimesgutluların gündeminde ilçede bir değişim yaşanıp yaşanmayacağı bulunuyor. MHP’li belediye başkanı Enver Demirel’in beşinci dönem için aday olduğu ilçede, “tamam” diyenler ile “devam” diyenlerin oranı eşit görünüyor. 

Etimesgutluların sorunu ulaşım ve sosyalleşme alanlarının azlığı

Yarışın başa baş gittiğini gözlemlediğimiz ilçede sorunların başında ulaşım geliyor. 1990’lı yılların sonundan 2000’li yıllara gelindiğinde konut yapı kooperatiflerinin Etimesgut’ta artmasıyla pek çok Ankaralı ev sahibi olmak için merkezden Etimesgut’a taşınmaya başladı. Son 20 yılda gelişen ilçede sosyalleşecek alanların az olması, iş gibi nedenlerle şehir merkezine gidenler, en büyük sorunun ulaşım olduğunu dile getirdi. Bu nedenle belediye başkanından beklentiler arasında da ulaşımın sıklaştırılması ve sosyalleşecek mekanların arttırılması yer aldı. 

“Erdal Beşikçioğlu tiyatrosunu yapsın. Biz Bozkurt’uz”

Cumhur İttifakı’nı destekleyenler Ankara’da adaylardan önce AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağlılığını belirtti. Enver Demirel’den de memnun olduğunu söyleyen seçmenler, Mansur Yavaş’tan şikayetçi. Erdal Beşikçioğlu’nun ise belediye başkanlığında şansı olmadığını, sanatını icra etmesi gerektiğini kaydetti:

  • “Emekliyim ama AK Partiliyim. Tepki var ama ‘Reis’ derim. Enver Demirel’den memnunuz. Ne güzel park yapmış mesela. Etimesgut’un eski halini biliyor musunuz? Pislikti burası, şimdi düzeldi. Benim ideolojik saplantım yok kim hizmet ederse onun yanındayız.”
  • “‘Reis’i’ tercih edeceğim. Ondan iyisi mi var? Mansur Yavaş, yavaş yavaş her yeri batırdı. Ne iş yaptı? İlçede de Enver Demirel’i tercih edeceğiz. Erdal Beşikçioğlu tiyatrosunu yapsın. Biz Bozkurt’uz.”

“Değişim şart, bir çobanı kapında iki yıldan fazla tutmayacaksın”

Konuştuğumuz Etimesgutlular, Enver Demirel’den memnun olduklarını ancak ilçeyi geliştirecek daha fazla adım atamayacağını, değişim olması gerektiğini vurguladı. İlçede, “değişim” talebini dile getirenler, Erdal Beşikçioğlu’nu destekleyeceklerini söyledi:

  • “Etimesgut’ta değişim şart diyorum. Anadolu’da bir tabir vardır: Bir çobanı kapında iki yıldan fazla tutmayacaksın. Niçin derler? Ya enişten, baban, mal ortağın olur. Sistematik olarak sürekli değişim gerekir. Erdal Beşikçioğlu diyoruz. Enver Demirel’in artık daha fazla yapacağı bir şey yok.”
  • “Enver Demirel’i bu kez düşünmüyorum. Şansımızı başka partilerle deneyeceğiz. Muhtemelen Erdal Beşikçioğlu’nu deneyeceğiz. Değişim her zaman iyidir, yenilik olsun istiyoruz. Bir belediye başkanı halkla birlikte olmak zorunda. Biz Enver Demirel’i hiç yanımızda görmedik, masa başı başkan istemiyoruz.”
  • “Etimesgut’ta Beşikçioğlu’nu tercih edeceğim. Bir de onu deneyelim. Enver Demirel çalışmıyor. Yollar hep tangır tungur. Büyükşehirde de Mansur Yavaş’ı tercih edeceğim. Hem dürüst hem akıllı bir adam. Kul hakkı yemiyor en azından. Babam MHP’den belediye başkanı olmasına rağmen partizan değilim. Onlara oy vermedim, vermem.”

Kararsız seçmen: “Beşikçioğlu’nun projeleri, Demirel’in tecrübesi var”

Kararsız olduğunu söyleyen Etimesgutlu bir seçmen ise “Enver Demirel ile Erdal Beşikçioğlu arasında gidip geliyorum” diyerek nedenini açıkladı:

“Erdal Beşikçioğlu’nu sanatçı olarak seviyorum, oyunlarını izledim. Belediye başkanlığını nasıl götürecek onu bilemiyorum. Projeler söylüyor ama Enver Demirel’in de bir tecrübesi var. Yaptığı işlerin bir kısmını da görüyoruz. Büyükşehirde kesinlikle Mansur Yavaş’a vereceğim. Oyumu Cumhuriyet yanlısı, tarikatlarla işbirliği yapmayan insanlardan yana kullanmayı tercih ederim.” 

Seçmen, Altınok’un malvarlığına ilişkin tartışmayı hatırlattı

Büyükşehirde yaşanan yarışa değinen CHP seçmeni ise Mansur Yavaş’ı destekleme nedenini, “Daha sosyal, parklarında oturabiliyoruz rahat bir şekilde. Gördüğüm kadarıyla ciddi bir problemi yok. Büyükşehirde de CHP’den yana kullanmak istiyorum” diye açıkladı. 

Turgut Altınok’un seçim yarışındaki performansını sorduğumuz seçmen, malvarlığı hakkında yaşanan tartışmayı hatırlattı. Altınok’un “Mülk Allah’ın biz emanetçisiyiz” sözlerine değinen seçmen, “Performansı güzel. Güzel mal edinmiş. Ankara’nın yarısına el koymuşlar. ‘Emaneti’ almış, o kadar yükü taşımak zordur. Birazını bize de verse de biz de taşısak” değerlendirmesini yaptı. 

AKP seçmeninden Yeniden Refah Partisi’nin adayına destek

AKP seçmeni olan ancak bu seçimde “AK Parti’ye vermeyeceğimiz kesin” diyen seçmen ise nedenini, “Emeklilerin hakkını yediler” , “Kudüs kırmızı çizgimiz deyip yardım etmediler” sözleriyle açıkladı. Bu seçmen ise büyükşehirde Yeniden Refah Partisi’nin adayı Suat Kılıç’ı destekleyeceğini kaydetti. 

Etimesgut’un oy tercihleri

Enver Demirel, 1999’da yapılan seçimlerde ilk kez MHP’den Etimesgut belediye başkanlığına seçildi. İlk döneminin ardından 2004 seçimlerini kaybetti. 2009’da partisi tarafından yeniden aday gösterilen Demirel, bu tarihten sonra girdiği tüm seçimleri kazandı. Etimesgut’u dört dönem yöneten Demirel, beşinci kez aday gösterildi. 

2019 yılında yapılan son seçimde Demirel, yüzde 49,57 oy aldı. CHP ise yüzde 45,72 oy aldı. Saadet Partisi 1,84, Büyük Birlik Partisi 1,64 ve Demokratik Sol Parti 0,33 oy aldı. Bu seçimde AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı, seçime tek adayla giderken, CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı dağıldı. CHP, 2019’daki oy oranını dikkate alarak ilçeyi “kritik, kazanabilecek” yerler arasında adlandırdı. Sürpriz bir hamle yaparak, oyuncu Erdal Beşikçioğlu’nu aday gösterdi. İYİ Parti ise Hilmi Özer’i adaylaştırdı. 

Etimesgut, seçim çalışmalarında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Ankara’da iki kez mini miting düzenlediği tek ilçe oldu. Özel’in Bağlıca’daki halk buluşmasında Beşikçioğlu’na yönelik “Ona bakınca ben suçlulara göz açtırmayan Türk polisini, valiyi, 1 Nisan’dan itibaren Etimesgut’un yüzünü güldürecek hepinizin sevgilisini görüyorum” sözleri gündem oldu. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, esnaf ziyaretinde Etimesgutlu bir seçmene “Etimesgut’u isterim gıcıklık olsun” diyerek CHP’ye mesaj verdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.