Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turgut Altınok’un malvarlığı: Neler biliyoruz, kim ne dedi?

Yerel seçimlere bir hafta kala, Başkent Ankara’da AKP’nin adayı Turgut Altınok’un malvarlığı tartışılmaya devam ediyor. Medyascope, malvarlığı tartışmasında yaşananları gün gün derledi. 

Ankara Keçiören İlçe Belediye Başkanlığı’nı sürdüren ve AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı adayı olan Turgut Altınok malvarlığıyla konuşuluyor. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın 21 Şubat’ta malvarlığını açıklayarak rakiplerine de çağrı yaptı. Altınok’un Yavaş’a “Mülk Allah’ın, biz emanetçisiyiz” yanıtı, tartışmayı Türkiye’nin gündemine taşıdı. Seçimlere bir hafta kala Ankara adayları arasında kızışan malvarlığı tartışmasını Medyascope derledi. 

Malvarlığı polemiği nasıl başladı?

Mansur Yavaş 21 Şubat 2024’te malvarlığını açıkladı. www.mansuryavas.com.tr adresinden yayınlanan malvarlığı beyanı 2019 ve 2024 yıllarını kapsadı. Eşi Nursen Savaş’ın da malvarlığına yer verilen beyanda, Yavaş ailesinin borçları da yazıldı.

Yavaş’ın malvarlığında pound detayı dikkat çekti. Yavaş 2020’de bir milyon 250 bin Türk Lirası kredi çekti. Alınan kredinin 100 bin pound olarak kızı Çağlayan Yavaş Sezgin’e ev alınması için hibe ve havale edildiği belirtildi. Kredinin 45 taksidi ödendi ve kalan 15 taksidin aylık 28 bin 144 lira olarak ödenmeye devam edildiği bilgisine yer verildi.

Yavaş, 22 Şubat’ta ABB Başkanlık Ofisi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken “Ben açık bir şekilde gelirimi giderimi her şeyimi açıkladım. Rakiplerimin de açıklamasını beklerim ama açıklamazlarsa kendi takdirleri. Halk bilsin, halkın bilmesi bizi rahatlatır. En azından dedikodu şaibelerini ortadan kaldırır” diye çağrı yaptı.

“Mülk Allah’ın biz emanetçisiyiz”

Turgut Altınok’a 12 Mart’ta Habertürk’te katıldığı yayında Yavaş’ın çağrısı hatırlatılarak  “Malvarlığınızı açıklamayı düşünüyor musunuz? Bunun seçim kampanyasında size negatif etkisi olacağını değerlendiriyor musunuz” sorusu yöneltildi. 

Altınok’un yanıtı tartışmaları alevlendirdi. Altınok, 1994 yılında Keçiören’de belediye başkan adayı olduğunda bir gazetenin manşetinin “Ankara’nın en zengin belediye başkanı” olduğunu hatırlattı ve “Mal bizim değil Allah’ın, mülk Allah’ın, hepsi Allah’ın biz emanetçiyiz” dedi. Altınok, belediye başkanlarının yeni bir malvarlığı olursa onu da bir ay önce bildirmek zorunda olduklarını hatırlattı. 

Aynı programda gazetecilerin “Malvarlığınız belediye başkanlığı öncesinde mi” sorusuna ise Altınok “Malvarlığım belediye başkanlığımın öncesinde. Belediye başkanlığına baktığımızda kayıp var” cevabını verdi. 

Altınok “Suni gündem Ankaralıları incitti” diyerek malvarlığını açıkladı

“Mülk Allah’ın” açıklamasının gündemden düşmemesi üzerine, üç gün sonra Altınok malvarlığını açıkladı. Altınok 15 Mart’ta “Ne yazık ki malvarlığım üzerinden bir süredir suni gündem yaratılarak Başkentimize yapacağımız hizmet ve eserlerin üstü örtülmeye çalışılmaktadır. Siz değerli Ankaralı hemşerilerimi incittiklerini hissettiğim için malvarlığımı açıklama vakti gelmiştir İçinizde en ufak bir tereddüt olmasın. Ekte sunduğum tüm mal varlığım ana sütü gibi ak ve helaldir” diyerek malvarlığını X hesabından paylaştı.

Altınok’un malvarlığında “anne, baba” vurgusu

Malvarlğında 25 tarla, 22 arsa, 23 konut bulunan Altınok, “Anne ve babadan kalan gayrimenkullerde miras olması sebebiyle değişen oranlarda hissem vardır. Etimesgut ilçesinde babamdan miras kalan daireler ve arsalar muhtelif tarihlerde satılmıştır. Anna babadan kalan gayrimenkuller üzerinde parsel değişikliğinden dolayı edinim tarihleri, parsel adetleri ve hisse oranları farklılık gösterebilir” notunu düştü. 

Altınok’tan Yavaş’a “Londra’dan ev aldınız mı” sorusu

Altınok, 16 Mart’ta Haber Global’de katıldığı programda ise Yavaş’ın belediye başkanlığından sonra servetini arttırdığı iddiasını dile getirdi. Altınok, “Belediye başkanı olduktan sonra malvarlığı arttıranlara sormak lazım. ABB Başkanına soruyorum: Londra’dan ev aldınız mı? Bunu belediye başkanı olmadan önce mi aldınız? Belediye başkanı olduktan sonra mı aldınız? Belediye başkanı olmadan önceki malvarlığınız neydi, şu anki ne?” diye sordu. 

Altınok’un tartışmaya açmak istediği Yavaş’ın Londra’daki evi, kızına ev alınması için çekilen kredi ile Yavaş’ın mal beyanında da yer almıştı.

Yavaş: “Ailesi her birine bu kadar mal bıraktıysa tebrik ediyorum”

Yavaş ise 19 Mart’ta Halk TV’de katıldığı sabah programında Altınok’un malvarlığına ilişkin değerlendirme yaptı. Yavaş, Altınok’u malvarlığını eksik açıklamakla suçladı:

“Turgut Altınok’un malvarlığını tam olarak açıklamadığı kanaatindeyim. Benimle ilgili bilgileri varsa ortaya çıkarmalarını bekliyorum. Ben asla kirli siyaset yapmıyorum. Başka bir şey açıklayacaksa açıklasın. Malvarlığını açıklamadığı, belediye başkanı olduktan sonra servetinin azalmadığı kanaatindeyim. Turgut Altınok’un sekiz kardeşi var. Ailesi dokuz çocuğun her birine bu kadar mal bıraktıysa tebrik ediyorum. Babamdan bana sadece bir ahşap ev, bir de itibar zenginliği kaldı.”

Turgut Altınok’un babası Hacı Mehmet Altınok

Gazeteci Ağırel, Altınok’un beyanında yer almayan 660 daire daha olduğunu ileri sürdü 

Gazeteci Murat Ağırel 19 Mart’ta Halk TV yayınında Altınok’un açıklanmadığı varlıkları olduğunu öne sürdü ve birtakım belgeler sundu. Ağırel, Altınok’un Antalya’da mal beyanında yer almayan bir arsasına karşılık 10 katlı 4 blok 660 daire ve 6 dükkan yapıldığını ve TOGO Kuleleri’nin sahibi Sinan Aygün’le ortak olduğunu söyledi. Ağırel, Altınok’un bu arsa ve dairelere mal beyanında yer vermediğini vurgularken, “Altınok’a soruyorum bu kadar emaneti sırtında taşımak zor değil mi” dedi. 

Altınok: “Tartışma abesle iştigal, Ağırel hakkında suç duyurusunda bulunacağım”

NOW TV’nin iddiaları sorması üzerine Altınok, “Babadan kalan” yanıtını verdi, ardından 660 daire iddiasına ilişkin sosyal medya hesabından 20 Mart’ta açıklama yaptı. Altınok, Murat Ağırel hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi:

“Siyasete girmeden önce kazanılmış, hak edilmiş malvarlığımın tartışılması abesle iştigaldir. Zira belediye başkanlığım döneminde mal varlığım artmamış azalmıştır. Bunların tamamı külliyen yalan ve iftiradan ibarettir.”

Altınok’un açıklamasının ardından üç belge yayımlayan Ağırel, “Benim hakkımda savcılığa suç duyurusunda bulunacağını belirtmiş. Sabırsızlıkla bekliyorum. Ancak sorularıma lütfen cevap verin” diyerek iddialarını yineledi.

Abla Günaydın Altınok Altınel açıklama yaptı

Turgut Altınok’un ablası Günaydın Altınok Altınel ise ailesinin malvarlığı ile ilgili Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu’na konuştu. Altınel, Barış Terkoğlu’na yedi kız, dört erkek olmak üzere 11 kardeş olduklarını söyledi. Hem dedesinin, hem de babasının zengin olduğunu söyleyen Altınel, “Babam pek çok ünlü markayı Türkiye’ye ilk getiren isimdir. 1986’da vefat ettiğinde ardında petrol istasyonlarından tankerlere birçok malvarlığı kalmıştı. Sadece Etimesgut ilçesinde bize 100 dönüm arsa bırakmıştı” diye konuştu. 

“Geleneksel olarak erkeklere daha çok pay düşer”

Altınel’e kardeşi Altınok gibi büyük bir mirasın kalıp kalmadığının sorulması üzerine ise şu yanıtı verdi:

“Geleneksel olarak erkeklere daha çok pay düşer. Babamız yaşarken pek çok mülkü Turgut’un ve erkek kardeşlerimizin üzerine yapmıştı. Bir kısım malı ise ayırarak ‘Ben öldükten sonra kızlara paylaştırın’ demişti. Babam öldükten sonra ‘O mallara da erkekler hissedar oldu mu’ dersen oldu. Ama bu haliyle bile bana da çok miras kaldı.”

Turgut Altınok’un kardeşi Günaydın Altınok Altınel

“Malvarlığında eksik bile var”

Kendisinin de 37 parçadan oluşan tapu kayıtlarını paylaşan Altınel, şöyle devam etti:

“Üstelik malvarlığında eksik bile var. Mesela Turgut’a da bana da babadan kalan kooperatif hisseleri yazılmamış. Onları intibak ettirmediğimiz için görünmüyor olabilir. Ama onlar da var, babadan kalan başka şeyler de var. Ayrıca Turgut kendi malını Antalya’daki gibi inşaat yaptırarak daha da değerlendirmiş. Ben de mesela Ankara’daki bir arazimi satıp daha değerli bir yerde alım yaptım. Yani insanlar şaşırıyor ama bizim zenginliğimiz babadan, dededen. Bunu anlatamadık.”

Yavaş, Altınok’u yalan söylemekle suçladı

Mansur Yavaş, 21 Mart günü Turgut Altınok’un malvarlığı beyanında yer almayan 600 dairesi olduğu iddiasına ilişkin soruyu yanıtladı:

“Turgut Altınok 600 daireyi unutmuş olamaz. Mal beyanını açıkladı ve bu 600 daire yok. Demek ki saklamak istedi veya kamuoyuna yalan söyledi. Bir siyasetçi yalan söyleyemez. Yalan söylediği ortaya çıkıyorsa mutlaka gereğini yapması lazım. İnsanın aklına hemen şu geliyor: Daha açıklamadığı neler var? Sakladığı bir şey mi var?”

“600 dairelik tapuyu çıkarmazsa özür dileyip istifa etmesi lazım”

Turgut Altınok 21 Mart’ta CNN Türk yayınında malvarlığı hakkındaki iddialara ilişkin bir kez daha konuştu. Altınok, rakiplerinin Ankara’yı kaybedeceğini bildiği için iftira ve çamur kampanyasına başladığını öne sürdü:

“Benim saklayacak bir şeyim yok. Altınok özü birdir sözü birdir. Belediye başkanı seçilir seçilmez, bütün vergiyle ilgili ilişiğimi kestim. Benim artık ticaretle işim yok. Antalya’da 600 tane dairem varsa tapusunu çıkartmazsa namerttir. Eğer 600 dairelik tapuyu çıkarmazsa özür dileyip istifa etmesi lazım. Aldığımız gayrimenkuller zamanında tarlaydı. Mal varlığımızı açıkladığımızda biz ada parseline kadar her şeyini açıkladık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.