Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2024 | Seçim günü hangi yasaklar uygulanacak?

31 Mart Yerel Seçimleri’ne sadece birkaç gün kaldı. Seçimlere çok az bir süre kala seçimden önceki ve seçim günü uygulanacak yasaklar da merak ediliyor. Peki, seçime kadar ve seçim günü hangi yasaklar uygulanacak?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı seçim takvimi işliyor. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başladı. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, propaganda süresi bitene kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet siteleri üzerinden sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

Seçim süresince ilçe seçim kurullarının belirlediği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması ise yasak olacak.

Elektronik posta adreslerine gönderilecek mesaj, sabit telefonlara sesli, görüntülü veya yazılı iletilerle propaganda yapılması yasak olacak. Siyasi parti üyeleri ile bu yasağın kapsamının dışında yer alıyor.

Bakan ve milletvekillerinin yurtiçindeki seçim propagandası gezileri, makam otomobilleri ve resmî hizmete tahsis edilen araçlarla yapılamayacak.

Seçimlerden 10 gün önce basın ve yayın araçlarıyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler yayımlanamayacak.

Propaganda süresi 30 Mart saat 18.00’de, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59’da bitecek.

Seçim günü yasakları

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun kapsamında seçimlerin olduğu 31 Mart’a yönelik yasaklar da yer alıyor.

Yasanın 79. maddesi kapsamında seçimlerin yapılacağı 31 Mart’ta içki satışı ve içilmesi yasak olacak.

Yine seçim günü bütün eğlence yerleri oy verme süresi boyunca kapalı kalacak. Eğlence yeri kapsamındaki lokantalarda sadece yemek servis edilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli kişiler dışında hiç kimse silah taşıyamayacak.

31 Mart’ta saat 18.00’e kadar her türlü yayın organının seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapması yasak olacak.

Saat 18.00-21.00 arasında yalnızca YSK’nın seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayımlanabilecek. Saat 21.00’den sonra ise bütün yayınlar serbest bırakılacak ancak YSK inisiyatifi ile süreyi öne çekebilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.