İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba. Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i TBMM’deki makamında ziyaret etti. İki isim, görüşme sonrası gazetecilere açıklama yaptı. Özel, anayasa değişikliğinin ekonomik kriz varken halkın gündeminde ne kadar yer aldığını sordu. Özel, anayasaya uyulmadığını belirtti, “Anayasaya uyacaksak, değiştirelim. Giymemek için yeni elbise alınır mı? En iyisini yapalım, sonra uymayalım. Geçen sefer de en iyisi yapıldı ama uyulmadı. Uyulmuyor. Mevcut anayasaya tam uyum beklemek hakkımızdır. Bu konudaki hassasiyetlerimizi ilettik” dedi. Kurtulmuş da anayasa yapım sürecine ilişkin görüşlerin alındığını belirtti, “Anayasanın içeriğine dair konuşmadık, usul konuştuk. Bu Meclis anayasa yapma gücüne sahiptir. Verimli bir görüşme oldu” diye konuştu.
İstanbul Valiliği, 1 Mayıs’ta karayolu trafiğine kapatılacak yollarda kısıtlama uygulamalarının saat 04.00’te, deniz ve raylı sistem ulaşım ağlarındaki kısıtlama ise 05.30 itibarıyla başlatılacağını duyurdu. Valilik kararına göre İstanbul’da pek çok toplu ulaşım hattı kapatıldı. Otobüs hatlarında seferler, planlandığı şekilde devam edecek. Kapatılacak yollar sebebiyle oluşabilecek yoğunlukları bertaraf etmek amacıyla 520 ek sefer için 65 araç hazırda bekleyecek. Marmaray hattında ise Sirkeci istasyonu saat 05.30’dan çift taraflı olarak seferlere kapatılacak. Valilik kararına göre İstanbul’un Fatih, Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş ilçelerinde birçok yol kapanacak. 1 Mayıs nedeniyle Avrupa yakasından Anadolu yakasına yolcu ve araç taşınması ancak; Anadolu yakasından Avrupa yakasına “Beşiktaş-Kabataş-Karaköy-Eminönü iskeleleri ile Harem-Sirkeci arası” yolcu ve araç taşınmaması, Adalar’a yapılan karşılıklı seferlerin devam etmesi, Eyüpsultan tarafına yapılan seferlerin devam etmesi ancak; Balat, Beyoğlu, Sütlüce, Hasköy sahil tarafına yapılan seferlerin iptal edilmesi kararlaştırıldı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) partisinin grup toplantısında konuştu. 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nın yasaklanmasına tepki gösteren Özel, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Taksim kararını okudu, “Anayasa der ki, ‘AYM kararları herkes için bağlayıcıdır.’ Elimde bir AYM kararı var. Taksim’i kapatmak, Can Atalay’ı bırakmamak Anayasa’yı tanımamaktır. Gezi tutuklularını Silivri, Bakırköy’de tutmak Anayasa tanımamaktır. Ortağınızın ‘AYM kapatılsın’ söylemlerine sessiz kalmak Anayasa tanımamaktır” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İSKİ Avrupa Yakası İçme Suyu Yatırımları Toplu Açılış ve Temel Atma Töreni”ndeki konuşmasında Melen Barajı’nı gündemine aldı, “İBB ve İSKİ olarak, böylesi önemli bir problemin çözümüne katkı sunmaya hazırız” dedi. İstanbul’a tarih boyunca uzaktan su ulaştırıldığını hatırlatan İmamoğlu, sözü 2016’da açılması planlanan ancak çatlaklar nedeniyle açılamayan Melen Barajı’na getirdi, “Melen Barajı’nın sorunu hâlâ çözülmedi. Orada kocaman, çatlak bir gövdeyle bir inşaat duruyor. Nasıl düzeltileceği, nasıl yönetileceği konusunda harekete geçilmiyor. Bu konuyu bizimle masalarda konuşsalar, çözümü birlikte arasak, sorunu birlikte çözsek; daha güçlü işler yaparız. Kurumların arasına bu soğukluğu sokan, bir siyasi anlayıştır” dedi. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın kutlanacağını hatırlatan İmamoğlu, “Ülkemizde biliyoruz ki, ne yazık ki işçinin, emekçinin, özellikle emeklinin derdi büyük. Dayanışmayı, yardımlaşmayı, bizim özellikle emekli büyüklerimizin, ama aynı zamanda toplumun her kesiminin yanında olacak şekilde, o insanlarımıza destek olmayı da birinci sırada tutarak, bu zor günleri birlikte atlatacak dayanışmacı belediyeciliği de birinci sıra iş olarak görüyoruz. İşçimizin, emekçimizin bayramı kutlu olsun” diye konuştu.
İstanbul-Küçükçekmece Menekşe Sahil Parkı’nda İBB tarafından yapılan kazı çalışmasında oluşan su birikintisine düşen beş yaşındaki Edanur Gezer hayatını kaybetti. Olayın ardından İBB, soruşturma başlattı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün (29 Nisan) konuyla ilgili “Binlerce canımız, plansızlığa, hazırlıksızlığa kurban giderken vaktinde önlem alındığında can ve mal kayıplarını nasıl azaltabileceğimizi de yine bu hadiselerden bizzat görmüş olduk. Evvelsi gün İstanbul’un göbeğindeki bir parkta çok basit tedbirler alınmadığı için 5 yaşında bir evladımız göz göre göre hayatını kaybetti” dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Edanur’un ölümüne ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İmamoğlu, olayın hemen ardından başlatılan teftiş sürecinin yakında tamamlanacağını söyledi, “Sorumluları cezasız bırakmayacağız. Adli makamların da soruşturması devam ediyor. Minik yavrumuzun acısını yaşarken, bu olayın her zaman olduğu gibi siyasal istismar malzemesi haline getirilmesini de utanarak izliyoruz” dedi. İmamoğlu, Türkiye’de tren kazalarında, maden facialarında ihmaller nedeniyle çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı, “Bu olaylarda ağızlarını bıçak açmayanların, ya da ‘Ölüm bu işin fıtratında var. Güzel öldüler’ diyebilenlerin sözde vicdani çıkışlarına itibar etmiyoruz. Beş yaşındaki bir yavrumuz ne yazık ki yaşamdan kopmuştur. Üstelik, olayla ortaya çıkan aile trajedisi ise, iktidarın çocuklarımızı koruyup kollamada ne kadar başarısız kaldığının kanıtıdır” diye konuştu.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti TBMM Grup Başkanlığı’nda mazbatasını aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “İhaneti tebrik etmek bizim defterimizde yazmaz” sözlerine ilişkin soruya yanıt veren Dervişoğlu, “Kendisinden herhangi bir tebrik beklemedim. Ben kişilerle olan hukukumu onların beyanlarına bakarak oluşturmuyorum. Ben polemik yapmak için gelmedim, İYİ Parti Genel Başkanlığı’na, millete hizmet etmek için geldim” dedi.
Getir, Türkiye’deki çalışmalarına daha iyi odaklanmak için gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturan İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD pazarlarından çekileceğini duyurdu. Şirketin kurucusu Nazım Salur, X hesabındaki paylaşımda “Bugün Getir için üzücü bir gün. İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD’den maalesef çekiliyoruz. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler” diye yazdı.
Türkiye’den İsrail’e giden 34 yaşındaki Hasan Saklanan isimli Türk vatandaşı, Kudüs’te sınır güvenliğinden sorumlu İsrailli polislerden birini bıçakladı. Reuters’ın aktardığı son dakika bilgisine göre polis, Türk vatandaşını olay yerinde öldürdü. Saldırının ardından İsrail polisinden yapılan açıklamada, “Kudüs’ün Eski Şehir Bölgesi’ne gelen bıçaklı bir terörist, sınır polisine saldırdı ve bıçakladı. Polisler saldırgana ateş açarak etkisiz hale getirdi, saldırgan daha sonra hayatını kaybetti” denildi.