Ticaret Bakanlığı duyurdu: İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile tüm ticaretin durdurulduğunu açıkladı. Bakanlığın açıklamasında, “Devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur” denildi.

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile tüm ticaretin durdurulduğunu açıkladı.

İsrail’in Filistin’e yönelik tutumunu sürdürmesi sebebiyle ticari faaliyetlerin durdurulduğu aktarıldı.

Bakanlık tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

“… İsrail’in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır.

Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir.

Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur.

İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır.

Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir.”

Bloomberg, Bakanlığın duyurusundan saatler önce İsrail’e ihracatı ve İsrail’den ithalatı durdurulduğunu duyurdu

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasından saatlerce Bloomberg’in iki Türk yetkilinin Türkiye, İsrail’e ihracatı ve İsrail’den ithalatı durdurulduğunu söylediğine dair haberi yayılmaya başladı.

Bu haberin ardından, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail ile anlaşmaları bozduğunu söyleyen Katz, İsrail’in yerel üretime ve diğer ülkelerden ithalata odaklanarak ticari alternatifler yaratmak için çalışacağını söyledi.

Katz’in açıklamasının tam metni ise şöyle: “Erdoğan, limanları İsrail’e kapatarak Türk halkının ve iş insanlarının çıkarlarını ve uluslararası ticaret anlaşmalarını hiçe sayan bir diktatör gibi davranıyor. Türkiye’ye alternatifler oluşturmak üzere talimat verdim. İsrail güçlü bir ekonomiyle bu durumdan galip çıkacak”

Ticaret Bakanlığı üç hafta önce 54 ürünün İsrail’e ihracatını kısıtladı

Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan’da İsrail’e ihracatın kısıtlandığını duyurdu. Bakanlığın o tarihte yayımladığı listeye göre 54 ürünün ihracatına kısıtlama getirildi, kararın ateşkes olana kadar yürürlükte kalacağı söylendi.

Ticaret Bakanlığı’nın 9 Nisan’da İsrail’e ihracatı kısıtladığı ürünler şöyleydi:

1. Alüminyum Profiller
2. Alüminyum Teller
3. Boyalar
4. Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller
5. Beton Mikserleri
6. Çelik Borular Ve Bağlantı Parçaları
7. Çelik Filmaşin
8. Çelik Kaplar ve Depolar
9. Çelik Köprü Aksamı
10. Çelik Kuleler
11. Çelik Profiller
12. Çimento
13. Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan İnşaat için Bloklar ve
Levhalar
14. Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri
15. Demir-Çelik Tüm Teller
16. Ekskavatörler
17. Elektrik Kabloları
18. Elektrik Panoları
19. Fayanslar
20. Fiberoptik Kablolar ve Elektrik İletkenleri
21. Forkliftler
22. Granit
23. Halat ve Kablolar
24. Hırdavat Ürünleri
25. Hidrolik Yağlar
26. İnşaat Demiri
27. İnşaat Makinaları
28. İnşaat Yalıtım Malzemeleri
29. İnşaatta Kullanılan Camlar
30. Kimyasal Bileşikler
31. Kimyasal Gübreler
32. Klinker
33. Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar
34. Kükürt
35. Madeni Yağlar
36. Makaralı Zincirler
37. Mermer
38. Metal İşleme Makinaları
39. Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar
40. Mineral Gübreler
41. Motor Yağları
42. Paletler
43. Plastik Borular
44. Sandviç Paneller
45. Seramikler
46. Solvent Boyalar
47. Tel Çekme Makinaları
48. Testere Makinaları
49. Tuğlalar
50. Uçak Benzini ve Jet Yakıtı
51. Vernikler
52. Vinçler
53. Yapıştırıcılar ve Tutkallar
54. Yassı Çelik Ürünleri

“İsrail ile ticarete dur de” sloganıyla onlarca genç İstiklal Caddesi’nde polisin sert müdahalesi ile karşılaştı

Kısıtlama getirilmeden günler öncesinde “Filistin İçin Bin Genç” isimli grubun çağrısıyla İstanbul-Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde “İsrail ile ticarete dur de” sloganıyla Filistin’e destek yürüyüşü düzenlemek istendi. O gün, “Katil İsrail, işbirlikçi AKP”, “Nehirden denize özgür Filistin” ve “İsrail’e kınama yetmez, ticareti kes” sloganları atan protestocular, kınamayla yetinilmemesi gerektiğini söyledi. Polis yürümek isteyenlere sert müdahale etti. Protestolarda biri çocuk 43 kişi ters kelepçe ile gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 38’i serbest bırakıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya iki emniyet görevlisinin açığa alındığını bildirdi.