Özel, Erdoğan ile görüşmesini değerlendirdi: “Türkiye demokrasisi açısından önemli bir kilometre taşı”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesiyle ilgili, “Ben dünkü toplantının Türkiye demokrasisi açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etmek isterim. Siyasetçilerin el sıkışmadığı dönemlerin sonu demokrasi açısından hep felaket olmuştur” dedi.

Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ı partisinin genel merkezinde ağırladı.

Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından liderler açıklama yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. En merak edilen konu, Özgür Özel’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesiydi.

Erdoğan CHP’yi ziyaret edecek

Özel’e koltuk kriziyle ilgili soru soruldu. “Aşılmış krizleri yeniden konuşmak anlamlı değil” diyen Özel, Erdoğan’ın CHP’yi ziyaret edeceğini söyledi. Kamuoyunun gündemindeki konuları Erdoğan’a ilettiğini aktaran Özel, “Benim ortaya koyduğum gündemlerin tamamını kendisi ve heyetinde bulunan arkadaşlar not aldılar. Biz de Erdoğan’ın yapmış olduğu değerlendirmeleri dinledik. Ben dünkü toplantının Türkiye demokrasisi açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan ile CHP Genel Merkezi’nde ortak basın açıklaması yaptı.

Ana muhalefet ile iktidarın ve bütün siyasi partilerin birbirleriyle konuşabilen, el sıkışabilen, tartışabilen bir çizgide olması gerektiğini ifade eden Özel, “Dünkü konuşmalar ve tartışmaların bu anlamda nasıl sonuç verdiğini önümüzdeki günlerde, haftalarda, aylarda biz de takip edeceğiz. Siz de takip edeceksiniz” diye devam etti.

Deprem Bakanlığı kurulması önerisi

Özel, olası İstanbul depremiyle ilgili görüşlerini Erdoğan’a aktardığını söyledi, “İstanbul depreminin yaşandığında eğer tam hazır değilsek Türkiye ekonomisi çöker. Türkiye’nin Avrupa ile Asya arasındaki bağlantısı ortadan kalkabilir. O şehre insani yardım ulaştırmak da imkansız hale gelebilir. Bu mesele ne iktidarın tek başına bir meselesidir. Ne o kenti yöneten belediyenin tek başına çözebileceği bir meseledir. Ne de muhalefete muhalefet alanı tanıyacak bir durumdur. Bu meselenin kendisi ülke için bir beka sorunudur” diye konuştu.

Özel, Deprem Bakanlığı’nın kurulması konusunu Erdoğan’a ilettiğini, gerektiği takdirde bakan yardımcısı da verebileceklerini söyledi ve şöyle devam etti:

“Meclis’te grubu bulunan bütün siyasi partilerden birer bakan yardımcısı talep etmesi durumunda ben partimden bir bakan yardımcısını görevlendireceğimi ve depreme meselesini siyaset üstü bir şekilde ele almanın, siyasetin kısır tartışmalarının dışına çıkarmanın, bir beka sorununu el birliği ile ortadan kaldırmanın önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundum. Sayın Cumhurbaşkanı dikkatle takip etti, not aldı ve not aldırdı. Ancak bu konuda biliyorsunuz, Anayasa gereği yeni bakanlıklar kurulması kendi yetkisindedir. Kendi uhdesindedir. Nasıl bir adım atacağını bilmiyorum. Kurulmasını önemserim. Partimizden talep olduğu takdirde Deprem Bakanlığı’na bir bakan yardımcısı vermeyi siyasi açıdan değil insani açıdan, vicdani açıdan ve o gün pişman olmamak için almamız gerekli sorumluluk olarak görürüm.”

Namık Tan’ın görüşmede olması

Namık Tan’ın görüşmede olması gündem oldu. Özgür Özel de konuyla ilgili eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kendisine “büyükelçilerden birini görevlendirmenin daha doğru olacağı” uyarısında bulunduğunu, bu nedenle görüşmede eski büyükelçi Namık Tan’ın olduğunu anlattı.

DEM Parti ile görüşme

Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’a ziyaretleri için teşekkür etti. Liderler gündeme ilişkin konuları görüştüklerini aktardılar, 31 Mart Yerel Seçimleri’nden çıkan sonuçların değerlendirdiğini belirttiler.

Özel, Hatimoğulları ve Bakırhan, diyalog halinde olacaklarını vurguladı. Görüşmede Anayasa tartışmalarına da değinildi. Bakırhan, normalleşmeye ihtiyaç olduğunu söyledi, “Yol temizliğine ihtiyaç var. Böylesi bir durumda biz DEM Parti olarak üzerine düşen bütün görev ve sorumlulukları yerine getireceğiz” diye konuştu.

“Daha çok bir araya geleceğiz”

İlerleyen süreçte bütün muhalefet partileri ile daha sık bir araya geleceklerini söyleyen Bakırhan, “Siyaset kurumu arasında duvarlar örülmüştü bir kutuplaşma vardı. Bu kutuplaşmalar neticesinde aslında siyaset kurumu özgürce rahat bir ortamda hem Türkiye hem bölge meselelerini tartışamıyordu ya da yeterince tartışamıyordu. Ama 31 Mart’ta halk aslında siyaset kurumuna çok önemli bir mesaj vermiştir” dedi.

Türkiye’de artık krizlerin mevcut iktidarın yaklaşımıyla çözülmediğini ifade eden Bakırhan, şöyle devam etti:

“Demokrasi özgürlükler konusunda ciddi sorunlar var. Düşünceyi ifade konusunda her gün çeşitli örneklerle karşılaşıyoruz. Henüz seçim sonuçlarında ortaya çıkan siyasi iradeyi kabullenmeme durumu söz konusudur. Tam da siyasetin bir araya gelmesinin sebepleri bunlardır. Ülkemizde ciddi sorunlar var bunları çözülmesi gerekiyor bu da aynı zamanda ana muhalefetin temel görevidir. Önümüzdeki günlerde biz muhalefet olarak daha çok bir araya geleceğiz. Meselelerin diyalogla müzakere ile çözülmesi için çaba içinde olacağız.”

Bayrak ve sembollerin hedef alındığı iddiası

Özel’e DEM Partili belediyelerinde bayrak ve sembollerin hedef alındığı iddiaları soruldu. Özel ise bu soruya şöyle cevap verdi:

“Olaylar yaşandığında diyalog halindeydik. Birincisi bir Atatürk’e ve Sayın Erdoğan’a saygısızca ifadenin DEM Parti Eş Başkanları tarafından sarf edildiği noktasındaki yanlış iletişim kendileri tarafından düzeltildi. Ardından kolluk güçlerinin yapmış olduğu soruşturma ve kovuşturma aşamasında da netleşti. DEM Parti’nin seçilmiş başkanları değildi onu söyleyenler. İkinci husus da bayrak konusu. O konuda ben her iki Sayın Eş Başkanın yapmış olduğu açıklamaları DEM’in kurumsal tavrı olarak görüyoruz ve o noktada da yapmış oldukları açıklamalarda hem bayrağa, hem Atatürk resmine, simgelere ve sembollere karşı bir hürmetsizlik ve saygısızlıklarının olmadıklarına ilişkin açıklamalarını son derece önemli, yerinde ve yeterli buluyorum.”

Aynı konuyla ilgili açıklama yapan Hatimoğulları, son noktayı bir kez de CHP’de koydu:

“Bizlerin bayrakla sembollerle hiçbir şekilde hiçbir sorunu yok ve yansıtılan haberler asla doğru değildir. Bunu kayyım atamak için zemin olarak okuyoruz, bir yönlendirme dezenformasyon olarak okuyoruz. Asla DEM Parti olarak bayrakla sembolle hiçbir sorunumuz yoktur. Bayrak başta olmak üzere bu ve benzeri dezenformasyonla DEM Parti’nin belediyelerine kayyım atamalarının zeminini hazırlama, Türkiye kamuoyunu bunun için hazırlama konusunda bayrağı dahi söz konusu eden anlayışın yanlışlığının altını bir kez daha çiziyoruz. 31 Mart’ta halk tercihini yapmıştır, DEM Parti’yi seçmiştir kayyım atanan yerlerde ve bu halkın iradesinin sonuna kadar tanınması gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.