Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de 43 kişinin hayatını kaybettiği davanın yedinci duruşmasında üç tutuklu sanık “konutu terk etmeme ve yurt dışı çıkış yasağı” tedbirleriyle tahliye edildi. Dava 6 Ağustos 2024 tarihine ertelendi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu, (TTK) Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi’ne ait yeraltı kömür ocağında 14 Ekim 2022’de grizu ve kömür tozu patlamaları yaşanmasının ardından 43 madenci yaşamını yitirdi. Amasra maden faciası davasının yedinci duruşması 8 Mayıs Çarşamba günü Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Tutuklu sanıklardan Şahan Kahraman, İbrahim Hakan Mengeş ve Levent Aydın’ın konutu terk etmeme ve yurt dışına çıkış yasağı ile tahliyelerine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Dava 6 Ağustos 2024 tarihine ertelendi.
“Tanıkların üzerinde baskı kurabilecek ve her tür evraka ulaşabilecek durumda olan sanıkların tutukluluk hali devam etmeli”
Duruşmada bir kısım katılanlar vekili Av. Büşra Çakır “Havalandırmanın yetersiz olduğu biliniyor, bunun sonuçları biliniyor, üretimi önceleyip madendeki işçileri göz göre göre ölüme gönderiyorlar” dedi. Çakır, beyanlarına şöyle devam etti:
“Hem huzurdaki sanıklar, hem Genel Müdür personeli açısından olası kastın bütün unsurları gerçekleşmiştir. Özellikle karar alma süreçleri, bütçe organizasyonları, satın alma süreçleri dikkate alındığında TTK’nın genel müdürünün ve genel müdür yardımcılarının da en az Amasra Taşkömürü İşletmesi (ATİM) üst düzey yöneticileri kadar ölümlerden doğrudan sorumlu olduğu bizce açık. Pozisyonları itibariyle işçilerin, tanıkların üzerinde baskı kurmaları kuvvetle muhtemel olan, her tür evraka ulaşabilecek durumda olan sanıklar açısından tutukluluk halinin devamını talep ediyoruz.”
“İşçi ölümlerini göze alarak kaçak üretime devam ediyorlar”
Av. Deniz Eylem Pak ise ATİM’in ve TTK’nın madenin koşullarını düzeltmeye çalışmadığına dikkat çekti:
“İşçi ölümlerini göze alarak üretime, hatta kaçak üretime devam ettiklerini, ATİM tarafından bilinen her şeyin Genel Müdürlük tarafından da bilindiğini konuştuk. Kolluğa teslim edilmeyen defterler olduğunu, patlama sonrası ATİM güvenlik kamera kayıtlarının silindiğini, seyyar sensörlerin kolluğa teslim edilmediğini de biliyoruz. Şu halde suçun işleniş şekli, meydana gelen sonucun ağırlığı da dikkate alındığında; CMK 100’deki tüm koşullar gerçekleştiğinden tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep ederiz.”
Üç sanığa tahliye
Beyanların alınmasının ardından savcılık tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına dair mütalaa verdi. Mahkeme emniyet mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri İbrahim Hakan Mengeş ve Levent Aydın’ın konutu terk etmeme ve yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol tedbirleriyle tahliyelerine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Ağustos 2024 tarihine ertelendi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Bu davanın sonunda onların işçileri katlettiği gerçeğinden başka bir şey öğrenmeyeceğiz”
Ara kararın ardından madende ölen işçileri aileleri ve avukatları adına yapılan açıklamada ” Şu an sesleri herkes duyuyor, burada aileler isyan ediyor. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir ve ne kadar sürerse sürsün biz bu sanıkların ceza almaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” denildi.
Mayıs 2014’te Soma’da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciası hatırlatıldı:
“Bugün aynı zamanda 10 yıl önce yaşanan Soma Katliamı’nda kamu görevlileri yargılanıyor. İsterse bu dava da 10 yıl sürsün, biz bu davayı asla bırakmayacağız. Yine bugün ‘Ocak açılacak mı, keşif yapılacak mı, bu patlama nasıl oldu’ meselesi tartışıldı. Bu ocak açılsa da açılmasa da bu davanın sonunda biz, onların müvekkillerimizi, onların yakınlarını katlettiği gerçeğinden başka bir şey öğrenmeyeceğiz. Göz göre göre bunca zaman ocaktaki her şeye göz yumup bu insanları katlettiği gerçeği değişmeyecek. Müvekkillerimiz, yakınlarının nasıl katledildiğini burada dinlerken nasıl sabrediyorlarsa onlar da hapisteyken içeride kalmaya sabredecekler.”
Duruşmayı takip eden CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Soma Katliamı’nın ardından 10 yıl geçti, Amasra faciasının ardından bugün geçen 572. gün. Nasıl 14 Ekim 2022’de 43 madencimiz göçük altında kaldıysa, bugün adalet de göçük altında kalmıştır. Adalet göçük altında kalmasın diye avukatlar, maden şehit aileleri ve bizler takipteyiz” diye konuştu.
Amasra maden katliamı davasının bugün görülen 7. Celsesi sonrasında aileler ve avukatları, verilen karara karşı basın açıklaması yapıyor pic.twitter.com/yrTie44PUk
— Sosyal Hukuk (@sosyalhukuk) May 8, 2024
Ne olmuştu?
43 madencinin ölümüne neden olan faciaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 24 şüpheli daha önce gözaltına alınmıştı. Cihat Özdemir ile birlikte Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” tutuklanmıştı.
- Amasra maden faciası | Eski Bakan Taner Yıldız’dan madenci eşi Buse Bulut’a: “Bu işin mükâfatını inşallah ahirette alacaksın”
- Amasra maden faciası | Teknik ve hukuki açıdan cevap bekleyen sorular
- Amasra maden faciasında ön inceleme raporu | “Kazanın nedeni: Metan drenajı uygulamasının olmaması ve havalandırma eksikliği”
Dört kişiye adli kontrol şartı uygulanmış, üç kişi ise serbest bırakılmıştı. Bu kişiler arasında yer alan bir kişi hakkında da soruşturma sürecinde “takipsizlik” kararı verilmişti. Özdemir’in de aralarında bulunduğu üç sanık hakkında 42 kez “olası kastla öldürme” suçundan toplam 840 yıldan 1050 yıla kadar, dört kez “olası kastla yaralama” suçundan da toplam 4 yıl 16 aydan 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.