Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez oldu | Seçimler 37 turda tamamlandı

Yargıtay’ın yeni başkanı Ömer Kerkez oldu. 25 Mart’ta başlayan seçimler, 37 turda tamamlandı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı olan Ömer Kerkez, başkanlık görevini dört yıl yapacak.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın görev süresinin dolmasının ardından yapılan yeni başkan seçimi 51 günde tamamlandı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanlığını sürdüren Ömer Kerkez, 37. turda 348 Yargıtay üyesinin 193’ünün oyunu alarak başkan seçildi. Kerkez, dört yıl boyunca görev yapacak.

Akarca’nın görev süresi 24 Mart 2024’te doldu ve Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda oylama 25 Mart’ta başladı. Başkanlık yarışı beş adayla başlasa da, Mehmet Akarca, Ömer Kerkez ve Muhsin Şentürk arasında devam etti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığını sürdüren Şentürk, 35. tur seçimlerin ardından adaylıktan çekilerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçimlerine katıldı.

Ömer Kerkez kimdir?

Yargıtay’ın yeni başkanı Ömer Kerkez, 1966’da Antakya’da doğdu ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1988 yılında mezun oldu. Elbistan, Kozluk, Erzin cumhuriyet savcılığı, Adalet Bakanlığı’nda Tetkik Hakimliği, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Genel Müdürlük ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. 

Kerkez 5 Temmuz 2017’de Yargıtay üyeliğine seçildi, 14 Şubat 2023 tarihinden bu yana da Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanıydı.

Düğüm Şentürk’ün çekilmesiyle çözüldü

Adayların başkan seçilebilmesi için 348 Yargıtay üyesinden salt çoğunluğunun, yani 175’inin oyunu alması gerekiyordu ancak ilk 36 turda hiçbir aday bu oya ulaşamadı. Şentürk’ün adaylıktan çekilmesinin ardından yapılan turda Kerkez 169, Akarca ise 111 oy aldı. 327 Yargıtay üyesinin katıldığı oylamada, 11 boş ve 36 geçersiz oy çıktı. 

14 Mayıs Salı günü yapılan oylamada ise Kerkez 193, Akarca ise 103 oy aldı ve 51 günün ardından başkanlık seçimi tamamlandı. 

Can Atalay kararıyla anılan Muhsin Şentürk Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adayı

Gezi davası tutuklusu Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin başkanı Muhsin Şentürk 10 Mayıs Cuma gününe kadar başkanlık için yarıştı. 

Yüce Divan olarak da anılan Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Atalay kararına imza atan üyelerini “yetki sınırlarını yasal olmayacak şekilde aşmakla” itham etmesiyle “yargı krizi” olarak anılan tartışmalara yol açan 3. Ceza Dairesi’nin başkanı Şentürk, 35. turun ardından seçimden çekildi. 

Şentürk, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için aday oldu ve 13 Mayıs’ta yapılan oylamada en yüksek oyu alan alan ikinci isim oldu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başsavcılık için en çok oy alan beş aday arasından atama yapacak. 

Yargıtay üyeleri ve Başkanı seçimi nasıl yapılıyor?

Yargıtay üyeleri, derece yükselmesiyle birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az üç yıl süreyle başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından seçiliyor. 12 yıl görev süresi dolan kişiler, iki defa Yargıtay üyesi seçilemiyor.

Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilmek için en az altı yıl Yargıtay üyeliği yapmış olmak zorunludur. Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda başkan seçimi üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla yapılır. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılır. Dördüncü oylamaya katılacak olan adayların aldığı oya eşit sayıda oy alanlar da seçime katılırlar. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanır.

Seçimler, Birinci Başkanlıkça belirlenen gün ve saatte yapılır. Çalışma saati sonuna kadar seçime devam olunur. Seçim bir günde sonuçlanmazsa, onu izleyen çalışma günlerinde sonuç alınıncaya kadar adaylar arasında oylama devam eder. Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri, daire başkanlarının görev süreleri dört yıldır. Süresi bitenler yeniden seçilebilir. Yeni seçim yapılıncaya kadar eski başkanlar görevlerine devam eder.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.