Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün iki numaralı sanığı ve gizli tanığı Serdar Sertçelik’in iddiaları sonrası komiser G.K. gözaltına alındı. Şüpheli sanık N.Ö.K ise adli kontrolle serbest bırakıldı. Davanın 10’uncu duruşması bugün (21 Mayıs Salı) Sincan Cezaevi’nde yapıldı. Duruşma yarın (22 Mayıs Çarşamba) devam edecek.
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik operasyonda komiser G.K. gözaltına alındı. Şüpheli N.Ö.K. ise adli kontrolle serbest bırakıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülmekte olan soruşturma kapsamında elde edilen mevcut deliller ışığında dosyada yer alan diğer şüphelilerle birlikte hareket ettiği değerlendirilen Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli komiser G.K. 21.05.2024 tarihi itibariyle gözaltına alınmıştır.
Soruşturmamız kapsamında şüpheli olarak yer alan şahıslardan ele geçen dijital materyaller üzerindeki incelemelere Ankara İl Jandarma Komutanlığı Kriminal Şube Müdürlüğünde devam edilmektedir.
Son olarak soruşturmada hakkında gözaltı kararı bulunan ve mevcutlu olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza getirilmesi talimatı verilen dosya şüphelisi N.Ö.K., alınan ifadesinin ardından mevcut delil durumuna istinaden yurt dışı yasağı adli kontrol tedbiri uygulanması talebiyle Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmiştir. Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından şüpheli hakkında yurt dışı çıkış yasağı adli kontrol tedbiri kararı verilmiştir.”
Ayhan Bora Kaplan’dan mahkeme başkanına: “Efendim bir tanem“
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 20’si tutuklu 61 kişi hakkında Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 10’uncu duruşması bugün (21 Mayıs) Sincan Cezaevi’nde yapıldı. Kaplan tarafından işkenceye uğradığını iddia eden Erkan Doğan’ın dinlendiği duruşmada, “Ü5W1G8K6L3” kod adlı gizli tanığın ifadelerini geri çektiğini açıklandı.
Doğan, duruşmadaki beyanında “Kaplan’ı şikayet ettiği süreçte polise ve yargıya inancının kalmadığını” ifade ederek, “Yeni emniyet kadrosuna yeni içişleri bakanı Ali Yerlikaya’ya güvendim ve o yüzden buradayım. Ayhan Bora Kaplan, siyasetçi olduğu için Barış Kurt’a yaranmak için bana bunları yaptı. Ben Ayhan Bora Kaplan’ı saldığı korku ve uyuşturucu ticareti nedeniyle bilirim. Hayatımı elimden alan bu kişilerden şikayetçiyim” dedi.
Gazeteci Gökçer Tahincioğlu’nun aktardığına göre Doğan’ın beyanlarının ardından mahkeme başkanı ile soru yönelttiği Ayhan Bora Kaplan arasında da ilginç bir diyalog yaşandı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Diyalog tutanağa da geçti. İşte o diyalog:
Başkan: Sana niye ihtiyaç duyuyorlar?
Ayhan Bora Kaplan: Efendim bir tanem.
Başkan: Sana niye ihtiyaç duyuyorlar?
Kaplan: Pardon efendim. Bir tanem dedim, ağzımdan kaçtı, çok özür dilerim.
Ayhan Bora Kaplan duruşması, duruşma tutanağı. İnanılmaz bir memleket gerçekten:
— Gökçer Tahincioğlu (@gtahincioglu) May 21, 2024
Başkan: Sana niye ihtiyaç duyuyorlar?
Ayhan Bora Kaplan: Efendim birtanem.
Başkan: Sana niye ihtiyaç duyuyorlar?
Kaplan: Pardon efendim. Birtanem dedim, ağzımdan kaçtı, çok özür dilerim.
Duruşmada sanık avukatları, davayla ilgili soruşturma aşamasında operasyonları yapan kolluk personeli ile tutuklu emniyet görevlilerinin dinlenilmesini talep etti. Ara kararı açıklayan mahkeme başkanı gizli tanık M7’nin ifadelerinin dosyadan çıkarılması yönündeki talep ile gizli tanık Ü5’in yeniden dinlenilmesi yönündeki talebin reddedildiğini bildirdi. Haklarında soruşturma yürütülen Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polislerin tanık olarak dinlenilmesi şeklindeki talep ile Ayhan Bora Kaplan davasının soruşturma aşamasında operasyon yapan kolluk görevlilerinin tanık olarak dinlenilmesi şeklindeki talepler de yargılamanın esasına katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddedildi.
Duruşma sanık Cemal Kumaşçıoğlu’nun söz talep etmesiyle başladı. Cemil Kumaşçıoğlu, “Ben örgüt suçundan değil, MASAK dosyasından tutukluyum. Duruşmalar nedeniyle başka cezaevinden geldim. Burada eziyet ediyorlar bize. Hücrede kalıyorum. Televizyonumuz yok. Bora Kaplan’ın televizyonu var. Sadece L3 cezaevinde yok. Abdullah Öcalan’a bile televizyon verdiler, PKK’lılara verdiler bize vermiyorlar” diye konuştu. Mahkeme başkanı da buna karşılık, “Muhtemelen bir sonraki duruşmalar Eylül’e kalacak. Bu celse bittiğinde muhtemelen geldiğiniz yere gönderirler. Benim kuruma şöyle yapın deme yetkim yok” ifadelerini kullandı.
“Ü5 buraya getirilmeli”
Ayhan Bora Kaplan’ın avukatı Umut Köroğlu da, “Bu dosyaya mutlaka suretinin geleceği bir soruşturma dosyası var. Bu dosyada da sahte deliller üretildiği iddiasıyla kolluk kuvvetlerinden tutuklananlar var. M7 isimli tanığın ifadeleri malum. Cumhuriyet savcılığı tarafından re’sen soruşturma başlatıldı. Gizli tanık Ü5’in buraya getirilerek kendisine bu baskının kim tarafından yapıldığının sorulması gerekir” diyerek mahkemeden talepte bulundu. Diğer sanıkların avukatları da kumpas iddialarıyla ilgili soruşturmada tutuklanan emniyet müdürlerinin tanık olarak dinlenilmesini talep etti.
“Çok şey biliyorum ama gündem olmasın diye söylemiyorum”
Sanıklardan Muhammed Kaplan, “Daha önce verdiğim isimler vardı. Şu an bütün isimler gözaltında. Paraları nasıl bölüştüklerine kadar daha çok şey biliyorum ama gündem olmasın diye söylemiyorum” şeklinde konuştu. Ayhan Bora Kaplan ise yine bazı taleplerde bulunarak, şunları dile getirdi:
“Müşteki Erkan Doğan’ın ifadesinin savcılıkta kaçta alındığını öğrenmek istiyorum. Orada hukuksuzluk yapıldı mı tespit edilsin. Aleyhime ifade verenlerin tamamında bir komiserin imzası var. Bu kişi hakkında yeniden suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum. Dün burada Erkan Doğan varken 20 organize şube polisi vardı, bugün 2-3 tane var. Neden? Erkan Doğan farklı ifade vermesin diye. Bir vatandaşa devletin memurlarının kumpas kurmaması gerekir. Bana ‘bakanlarla, bürokratlarla ilgili ifade ver’ dediler vermedim. Organize şube müdürünü buraya çağırıp dinleyelim. Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, çağırılsın soru soralım. Bunlar FETÖ’cü demiyorum ama onların yaptıklarının aynısını yaptılar. Bu bize yapılmış kumpastır. Şevket müdür, Murat Çelik hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum. Kumpasın başında Murat Çelik vardır, savcı vardır.”
Talepler reddedildi
Mahkeme Başkanı, taleplere ilişkin ara karar kurmak üzere duruşmaya bir süre ara verdi. Daha sonra mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, gizli tanık Ü5 ve M7’nin beyanlarının dosyadan çıkarılması şeklindeki talepler ile bir kısım kolluk görevlilerinin dinlenilmesi taleplerinin reddini istedi. Ara kararı açıklayan mahkeme başkanı da, gizli tanık M7’nin ifadelerinin dosyadan çıkarılması yönündeki talep ile gizli tanık Ü5’in yeniden dinlenilmesi yönündeki talebin reddedildiğini bildirdi.
Haklarında soruşturma yürütülen Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadale Şube Müdürlüğü’nde görevli polislerin tanık olarak dinlenilmesi şeklindeki talep ile Ayhan Bora Kaplan davasının soruşturma aşamasında operasyon yapan kolluk görevlilerinin tanık olarak dinlenilmesi şeklindeki talepler de yargılamanın esasına katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddedildi.
Duruşma yarın (22 Mayıs Çarşamba) devam edecek.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya aynı gün Ayhan Bora Kaplan davasındaki çeşitli iddialarda adı geçen üst düzey Emniyet mensuplarıyla ilgili müfettiş raporunun tamamlandığını ve Başsavcılığa teslim edildiğini duyurdu.
Yerlikaya yaptığı açıklamada “Rapor için kriminal, jandarma birlikte çalıştı. Uzun sürecek bir süreci özveri ile kısa sürede tamamladık. Bundan sonrası yargıda” dedi.
Başsavcılık, 15 Mayıs’ta 4 kamu görevlisinin gözaltına alındığını söyledi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, elektronik kelepçeye rağmen yurtdışına kaçan gizli tanık Serdar Sertçelik’in ifadesinde geçen iddialarla ilgili Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görev yapan dört kamu görevlisi hakkında gözaltı kararının verildiğini açıkladı.
Üç polis şefi 14 Mayıs’ta gözaltına alındı
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 61 sanığın yargılandığı dava kapsamında, iddialarda adı geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki üç kamu görevlisi hakkında geçtiğimiz günlerde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca resen soruşturma başlatıldı.
Görevden uzaklaştırılan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve yardımcısı Şevket Demircan ile gizli tanık Serdar Sertçelik’in “Ufuk komiser” adıyla açıkladığı personellerin evleri 13 Mayıs’ta savcılık talimatıyla arandı.
Evleri aranan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve yardımcısı Şevket Demircan gözaltına alındı. Ankara Organize Şube Müdürü Kerem Öner, ifadesinin ardından 16 Mayıs Perşembe akşamı serbest bırakıldı.
Yurtdışına kaçan gizli tanık Serdar Sertçelik ne dedi?
Suç örgütünün iki numaralı ismi olduğu iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra M7U koduyla gizli tanık olan, elektronik kelepçeli olmasına rağmen Ece Ronay ile birlikte gittiği bir restoranda silahla yaralanan Serdar Sertçelik, yurtdışına kaçtı. Sertçelik daha sonra Sözcü‘ye konuştu, “Gizli tanık ifademi, Organize Şube Müdür Yardımcısı Şevket Bey, Komiser Ufuk Bey, isimlerini bilmediğim üç polis tarafından Komiser Ufuk beyin odasında, kendi oluşturdukları çerçevede, ne yazmak istiyorlarsa bana hiç sormadan, kendi aralarında konuşup ‘Şu olay böyle olmuştur, şu olay şöyle olmuştur’ diyerek benim iradem dışında hiç haberim olmayan, yaşamadığım şeyleri ben yaşamışım ve anlatmışım gibi 19 sayfa halinde oluşturdular” dedi.
Bahçeli: “Kanun dışı irtibat ağlarının farkındayız”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Kanun dışı irtibat ağlarının farkında olduklarını dile getiren Bahçeli, “Birkaç emniyet müdürünün açığa alınmasıyla geçiştirilemeyecek bir komplo devrededir. Hedef MHP, AK Parti, Cumhur İttifakı ve son tahlilde Türkiye’dir. Gizli tanık ifadeleriyle şerefli isimleri karalama kumpasını gölgeleme arayışını himaye eden kim varsa haindir haşhaşidir” diye konuştu.
Erdoğan, Tunç ve Kalın ile bir araya geldi
TGRT Haber’in kulisine göre AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile toplantı yaptı. Zirvede, suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan’a yönelik soruşturmanın, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne uzanmasının görüşüldüğü ileri sürüldü.
İddiaya göre bu görüşmenin temel nedeni, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 14 Mayıs Salı günü partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında Ayhan Bora Kaplan soruşturması üzerinden emniyete yönelik operasyona “komplo” demesi.
Yerlikaya: “Hükümetimize oyun kurmaya çalışılıyor”
Sosyal medyada ve bazı yayın organlarında Erdoğan-Kalın-Tunç görüşmesinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın olmaması tartışıldı. Ali Yerlikaya da sosyal medya hesabı X’ten bu konuyla ilgili önemli mesajlar verdi.
“Kimler, terör örgütleri ve onların uzantılarıyla, organize suç örgütleriyle bir olup, FETÖ taktikleriyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize, sosyal medya destekli ‘oyun kurmaya’ çalışıyorsa; onların oyunlarını da kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz” diyen Yerlikaya, organize suç örgütleriyle mücadele edeceklerini vurguladı.
Yerlikaya’nın açıklaması şöyle:
“Kimler, terör örgütleri ve onların uzantılarıyla, organize suç örgütleriyle bir olup, FETÖ taktikleriyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize, sosyal medya destekli ‘oyun kurmaya’ çalışıyorsa; onların oyunlarını da kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dün olduğu gibi bugün de organize suç örgütlerine, şehir eşkıyalarına, uluslararası kartel haline gelmiş zehir tacirlerine, uluslararası örgütlenmiş göçmen kaçakçılarına, yabancı istihbarat servisleriyle irtibatlı illegal yapılara ve suç odaklarına göz açtırmadık, açtırmıyoruz ve açtırmayacağız.
Bu mücadelemizi kimler engellemeye çalışıyorsa, kimler FETÖVARİ gizli tanık taktikleriyle kendi karanlık düzenlerinin hakim olmasını istiyorsa, onların o düzenlerini de başlarına yıkıyoruz, yıkmaya da devam edeceğiz.
Hangi kurum içinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize yönelik bir yapılanma varsa, sonuna kadar gidip, o yapıları tespit edip adalete teslim edeceğiz.
Mülkiye Müfettişlerinin ilgili raporu kısa süre içinde tamamlanacak. Atılan her adımı, telefon kayıtlarını tek tek inceliyorlar. Hazırlanan bu raporu en ince ayrıntısına kadar kamuoyu ile de paylaşacağız. Ve gereğini yapacağız.
Aziz milletimiz müsterih olsun; nasıl Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) ve FETÖ ile mücadelede hainlerin inlerine kadar girdiysek; bu suç odaklarını da saklandıkları her delikten bulup çıkartacağız.”