ÖZEL HABER | Medyascope bilirkişi raporuna ulaştı: İliç faciası göz göre göre nasıl geldi?

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen siyanürlü toprağın kaymasıyla ilgili yeni bilirkişi raporu yayımlandı. Bilirkişi heyeti olayın nasıl yaşandığını adım adım özetledi.

13 Şubat’ta Erzincan İliç’te Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kaymasının üzerinden 100 günü aşkın süre geçti.

Anagold Madencilik tarafından işletilen maden ocağında kayan 10 milyon metreküp hacmindeki toprağın altında kalan dokuz işçiden dördünün cansız bedenine ulaşıldı. Diğer işçileri arama çalışmaları sürerken, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulmak üzere kapsamlı Bilirkişi Heyeti Raporu hazırlandı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi ( İTÜ), İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa gibi üniversitelerin akademisyenlerin de yer aldığı heyetin hazırladığı raporda olayın nasıl yaşandığı şöyle özetlendi:

Sabah mesai başlangıcında çatlakların işçiler ve süpervizörler tarafından fark edilmesi, WhatsApp grubunda paylaşılması sonrası oksit baş mühendisi Murat Bayraktar ve üretim mühendisleri Kaan Murat Akpolat ve Şenol Demir konuyu saha toplantısında görüşürler.

İSG Uzmanı Gizem Gazcı ve Çevre biriminde çalışan mühendis Recep Çalı da sahaya geldi. Radar verilerini takip/izleme ve değerlendirmekten sorumlu kıdemli geoteknik mühendisi Ali Rıza Kalender’e ve asistan mühendisi Berkay Mısır’a haber verilir.

Murat Bayraktar Şenol Demir ve Kaan Murat Akpolat’a sahayı boşaltmaları ve yolu kapatmaları talimatı verir.

Şenol Demir İş Güvenliği Departmanı, Bakım Departmanı, Oksit Proses Operasyon Departmanı, Sülfit Proses Operasyon Departmanı, Maden Departmanı ve Anagold Firması bünyesinde çalışan tüm çalışanların bulunduğu İliç White isimli ortak mail grubuna yolların ikinci bir bildirime kadar kapatıldığına dair mail gönderir.

K.M. Akpolat proje bölümünden Kıdemli Proje Mühendisi İshak Demir’e haber verir ve o da sahaya gelir.

Saat 10:00 toplantısı ve sonrası

Saat 10:00 toplantısından sonra Murat Bayraktar, İSG Başmühendisi Burak Artal, Çevre Müdürü Can Serdar Hastürk, Operasyon Başkan Yardımcısı Iain Güille sahaya gelirler.

A.R.Kalender öncesinde çatlakların oturma çatlağı olup çimento şerbeti ile doldurulması gerektiğini belirtir. Şenol Demir, Asistan Proses Mühendisi Elif Reyhan, ADR Şart süpervizörü Adnan Keklik, borulama ekibi süpervizörü Soysal Doğan, K.M. Akpolat yaptıkları toplantıda solüsyonun kesilmesine karar verirler ve Murat Bayraktar’a iletirler; Operasyon Başkan Yardımcısı İan R.Guille’ye de de haber verilerek solüsyon kesilir (saat 13:00 suları). Solüsyon kesileceği bilgisini Adnan Keklik iletir.

Bu sırada Ali Rıza Kalender’den işin durması gerektiğine ilişkin mail gelir. K.M. Akpolat, E.Reyhan, Patrick Valko, Alien ve Johnatan sahaya gözlem amaçlı gelirler.

Kenan Öz, Ramazan Çimen, Soysal Doğan, İshak Demir ve İsa Taşdelen saha denetimi yapmaktadır. K.M. Akpolat, Soysal Doğan, İshak DEMİR ve İsa Taşdelen’e fotoğraf çekme görevi verir. Kaan Murat Akpolat’ın fotoğraf çekimi için görevlendirmesi ile Soysal Doğan lift 33’e İsa Taşdelen ile İsa Demir ise lift 29’a giderler. Adnan Keklik, Kenan Öz ve Ramazan Çimen lift 25’de kalırlar ve K.M. Akpolat, E.Reyhan, P. Valko ve diğer iki yabancı üst kotlara giderler.

Dakika dakika kaza günü yaşananlar

Bu noktada heyelan gerçekleşir. Soysal Doğan, koşarak heyelan alanı dışına çıkar diğer iki süpervizör İsa Taşdelen ve İsa Demir ise bir miktar toprak içinde kalsalar da kendi imkânları ile kurtulur. Kenan Öz, Ramazan Çimen ve Adnan Keklik’in bulundukları alan da heyelan alanı içinde kalır ve kurtulamazlar.

Fahrettin Keklik, Hüseyin Kara, Şaban Yılmaz, Mehmet Kazar ve Abdurrahman Şahin ise alanı boşaltmakla birlikte konteyner içinde olduklarında konteyner ile birlikte heyelan alanı içinde kalırlar. Uğur Yıldız ise açık ocak madenciliği kapsamında kamyonla ilerlediği sırada batı ocak tarafında heyelan bölgesi içinde kalır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.