Müfredat onaylandı, geribildirimler nasıl etkiledi? | Felsefede hayatın anlamı tevekkül yerine erdemle, ahlak yine Nurettin Topçu ve hukuk Kıbrıs ile anlatılacak

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adlı yeni müfredatta felsefe dersinde önemli değişikliklerin yapılmadığı görüldü. Taslakta yer aldığı gibi yeni müfredatta da karma eğitime karşı olduğunu bilinen ve bir kitabında Aleviliği “bozuk zihniyet” olarak tanımlayan Nurettin Topçu’nun “İsyan Ahlakı” isimli kitabına yer verilecek. Öğrencilerden hayatın anlamını “tevekkül” yerine “erdemle” ile açıklamaları istenecek. Hukuk-felsefe ilişkisinde özel hayatın gizliliği, Kıbrıs ve Adalar gibi sorunlar araştırılacak. Hristiyan felsefesi yine müfredatta bulunmuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 26 Nisan’da tüm öğretim kademelerindeki derslere ait “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adlı yeni müfredat taslağı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından onaylandı. 1 milyon 662 bin 780 kez görüntülenen, eğitim paydaşlarından 67 bin 284 görüş ve öneri gelen müfredata yönelik sert eleştiriler yapıldı. 26 Nisan- 10 Mayıs tarihleri arasında askıda kalan öğretim programlarına yönelik geribildirim ardından onaylanan yeni müfredatta büyük değişiklik yapılmadığı görüldü.

Yeni içeriklere yönelik tartışmalar devam ederken, ortaöğretim 10 ve 11. sınıflar için hazırlanan Felsefe Dersi Öğretim Programı‘nda dikkat çeken düzenlemelerin değişmediği görüldü.

Nurettin Topçu’nun eseriyle ilgili öğrencilerden görüş alınacak

Taslakta yer alan yaklaşım, onaylı müfredatta da yerini korudu. Buna göre derste felsefenin terim anlam bağlamında “hikmet“, “sevgi” ve “arayış” kavramlarının felsefeyle olan ilişkisine dikkat çekilecek. Ahlak felsefesiyle ilgili metinlerde yer alan kavram, problem ve argümanları incelemeleri için öğrencilere bir performans görevi verilecek.

Bunun için Yûsuf Has Hâcib’in “Kutadgu Bilig”, Kant’ın “Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi” gibi eserlerinin yanında, karma eğitime karşı olduğu bilinen ve “Türkiye’nin Maarif Davası” adlı kitabında Aleviliği “bozuk zihniyet” olarak tanımlayan Nurettin Topçu’nun “İsyan Ahlakı” isimli kitabından bölümlere de derste yer verilecek.

Hayatın anlamı “tevekkül” yerine “erdem” ile anlatılacak

Öğrencilerin “hayatın anlamı” problemini mutluluk bağlamında değerlendirmeleri ve mutluluğa nasıl ulaşılacağı konusunda “erdem“, “haz“, “güç”,“özgürlük”“acı”“çile” kavramlarını göz önüne alarak kendi görüş ve argümanlarını yazılı veya sözlü olarak ifade etmeleri sağlanacak. Taslak programda bu kelimeler arasında “tevekkül” de yer alıyordu. Onaylı müfredatta bu kavram çıkarıldı.

Gülşehrî’nin Mantıku’t Tayr adlı eserinden yola çıkarak insanın anlam arayışı üzerine görüş geliştirilebileceği belirtilen müfredatta, “Sosyal medya paylaşımlarını ve sosyal medyada var olmayı ‘görünüyorum o hâlde varım’ mottosu çerçevesinde tartışmaları istenebilir” denildi. Bu konuda da değişiklik yapılmadı.

Teknoloji ve hayat ilişkisinde millî güvenlik anlatılacak

Derste taslakta olduğu gibi “Teknoloji ve Hayat” ünitesinde, güvenlik sorunlarının yaşanmaması adına teknolojide ne gibi önlemlerin alınabileceği ve sistemlerin geliştirilebileceği hakkında tartışılacak. Tartışmalarda güvenlik sorunlarının millî birlik ve beraberlikteki önemine, ülkenin bağımsızlığını korumadaki değerine değinilecek.

Hukuk-felsefe ilişkisinde Kıbrıs, Adalar gibi örnekler araştırılacak

Onaylı programda hukuk- felsefe ilişkisinde de önemli değişiklik yapılmadı. Öğrenciler derste “Hukuk ve felsefe” bölümünde toplumda adaletin tesis edilmesinde hukuk ve ahlakın işlevinin ne olduğu üzerine tartışacak, hukuk ya da ahlak ilkelerine göre hareket edilmediğinde ortaya çıkabilecek sonuçlar hakkında görüşler alınacak.

Taslakta olduğu gibi öğrencilerin hukuk sorunlarına yönelik felsefi metin yazmaları amaçlanacak. Bilişim suçları, insan hakları ihlalleri, fikir hakları mülkiyeti, özel hayatın gizliliği gibi güncel hukuk ve Kıbrıs, Adalar gibi uluslararası hukuk sorunlarına örnek teşkil edecek haberlerin araştırılması istenecek. “Yasal olan her şey ahlaka uygun mudur?” sorusu hayatla ilişkilendirilerek değerlendirilecek.

İslam ve Hristiyan felsefesi ünite veya bölüm olarak yok

Taslakta Hristiyan ve İslam felsefesine yönelik detaylı içerikler yer almıyordu.  Onaylı programda da bu konuda değişiklik yapılmadı. Akıl ve İnanç” ünitesinde İslam felsefesindeki Gazali ile Meşşai ekolü arasındaki tartışmalar hakkında görüş geliştirilebileceği vurgulandı. Taslakta “İbni Rüşd’ün ‘Felsefe (akıl) dinin arkadaşı, süt kardeşidir. Hakikat hakikate ters düşmez, onu destekler’ sözüyle Kant’ın ‘İnanca yer açmak için bilgiyi sınırladım’ sözü, akıl ve inanç ilişkisi açısından karşılaştırılarak sorgulanabilir” denildi.

Daha önce hazırlanan öğretim programında ise Hristiyan ve İslam felsefesi özellikleriyle birlikte detaylı olarak anlatılıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.