Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adlı yeni müfredatta Okul Öncesi Eğitim Programı’nda bazı değişiklikler yapıldı. Taslak programda amaç olarak sayılan “sanat alanı becerilerine yönelik çocukların yapacağı drama etkinliğinde eşarp, tül gibi materyali seçebilmesi” ifadesi onaylı müfredatta yer almadı. Ancak çocuklar sivil toplum kuruluşları ve ticari işletmeler gibi farklı kurumlara ziyaretler yapabilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 26 Nisan’da tüm öğretim kademelerindeki derslere ait “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adlı yeni müfredat taslağı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından onaylandı. 1 milyon 662 bin 780 kez görüntülenen, eğitim paydaşlarından 67 bin 284 görüş ve öneri gelen müfredata yönelik sert eleştiriler yapıldı. 26 Nisan- 10 Mayıs tarihleri arasında askıda kalan öğretim programlarına yönelik geribildirim ardından onaylanan yeni müfredatta fazla değişiklik yapılmadığı görüldü.
Anaokulu öğrencileri sivil toplum kuruluşu gibi yerlere götürülecek
Bakanlığın hazırladığı Okul Öncesi Eğitim Programı’nda taslak müfredatta “Sosyal Alan Becerileri” başlığı ile yer alan içerikte değişiklik olmadı. Ders kapsamında öğrencilere aile, sosyo-kültürel çevre gibi sosyal alan becerilerinin kazandırılması planlanırken çocuğun yakın çevresinden faydalanılması gerektiği belirtildi. Programda, “Okul dışı yapılacak etkinliklerde bu çevreyi içerecek oyuncak müzeleri, etnografya müzeleri, farklı tür ve içerikteki kapalı ve açık hava müzeleri, ören yerleri, kervansaray, tarihi camiler, coğrafi mekânlar, sivil toplum kuruluşları, ticari işletmeler gibi farklı kurum ve kuruluşlara ziyaretler gerçekleştirilebilir” denildi. Programa göre yerel yönetim veya sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa kermes, özel gün ve festivaller düzenlenebilecek.
Drama etkinliğinde eşarp kullanılması örneği kaldırıldı
Taslak programda “Sanat alanı öğrenme çıktı ve açıklamaları” kısmında drama etkinliği için eşarp takılması örneği yer alıyordu. Sanat alanı becerilerine yönelik taslak programda, “Sınıfın olanakları doğrultusunda sınıfta bulunan maske, kostüm, şapka, şal, atkı, kurdele, tül, eşarp, çanta, aksesuar, minder, çanta, peruk, eldiven, kemer, ayakkabı, eldiven gibi farklı materyaller içerisinden çocuğun gerçekleştireceği drama etkinliğine yönelik uygun materyalleri seçmesi amaçlanmaktadır” ifadesi kullanıldı.
Ancak onaylanan müfredatta eşarp kelimesinin ve yukarıda bahsi geçen materyallerin kullanıldığı cümlelere yer verilmedi. Çocukların yaş ve gelişim düzeylerine uygun olarak okul öncesi dönemde çok farklı konularda drama etkinlikleri gerçekleştirebilecekleri belirtildi.