Sağlık Bakanlığı’na bağlı Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak gün geçtikçe zorlaşıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da “çözüm” olarak sunduğu “onaylı randevu sistemi” de problemin çözülmesine fayda etmedi. MHRS ile ilgili şikâyetlerin sayısı son bir haftada yüzde 165 arttı.

MHRS üzerinden randevu almak, hastalar için bir çileye dönüşmüş durumda. Hastalar, 15 gün sonrasına bile randevu bulamadıklarını, aldıkları sağlık hizmetinden memnun olmadıklarını söylüyor. Bu sorun için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çözüm olarak “onaylı randevu sistemi”ni sundu. Ancak görünen o ki, Koca’nın çözüm önerisi de soruna çare olmadı.
Bu yeni düzenlemeye göre hastaların randevudan bir önceki gün 20.00’ye kadar randevularını onaylaması gerekiyor. Hastalar randevu onaylarını MHRS’nin internet sitesi ve çağrı merkezleri üzerinden yapabiliyor, onay verilmeyen randevular ise iptal ediliyor. İptal edilen randevular da, randevu alamayan ancak talep bırakan hastalara devrediliyor.
MHRS ile ilgili şikâyetler son bir haftada yüzde 165 arttı
DHA’nın “Şikayetvar”dan aktardığı verilere göre uygulanmaya 13 Mayıs’ta başlanan yeni sistemin ardından MHRS ile ilgili şikâyetler yüzde 165 arttı. Hastalar aylardır ilgili bölüme randevu bulamamaktan şikayet ederken, çözüm beklentilerini Şikayetvar üzerinden duyurmaya çalışıyor.
Platforma konuyla ilgili ulaşan bazı şikâyetler şöyle:
- “Siz neye göre, kime göre böyle bir sistem yaptınız? 21 Mayıs’ta randevum vardı, tekrar almam gerekiyor ama ne MHRS ne de 182’den alamıyorum. Umarım en kısa zamanda şikâyetleri dikkate alıp bu durumu düzeltirsiniz. Çünkü kimse sizin sonunu düşünmeden hareket ettiğiniz kararlara uymak zorunda değil.”
- “MHRS’den dermatoloji ve diş bölümü için aylardır randevu almaya çalışıyorum ancak randevu bulunmuyor. O kadar çok doktor varken, randevu bulunmaması anlaşılır değil. Her saat başı MHRS’ye girip bakmaktan yoruldum.”
- “37 haftalık hamileyim. Bir hafta önce kontrole gittim ve doktorum her hafta gelmemi söyledi. Ancak şu anda aynı bölümden randevu 15 gün sonraya kadar alınamıyor. Bu nasıl bir sistem? Benim her hafta muayene olmam gerekiyor.”
Uzmanlar sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söylüyor
Uzmanlar ise problemin kötü yönetilen sağlık politikalarından kaynaklandığını ve sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi gerektiğini savunuyor. SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, “Mevcut sistemin sorumluluğu ne hastalarda ne de doktorlarda. Sistemin bu hale gelmesinin temel sorumluluğu yıllardır sağlık politikalarını yürüten hükümetlere aittir” dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Başkanı Dr. Emrah Kırımlı ise “İnsanların sağlıkları üzerinden para kazanmaya odaklanan bir sistem var, onların sağlığını korumaya yönelik bir sistem değil” diye konuştu.
Kırımlı sözlerini şöyle sürdürdü:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Sağlık Bakanlığı doktorlara ‘çok hasta bakın’ diyor. Test yapılıyor, ilaç yazılıyor ama kimse ile oturup 20 dakika konuşma, derdini çözmek için muayene etme, tekrar soru sorma gibi imkânımız olmuyor, insanların sorunu çözülmüyor. Daha çok ilaç yazılıyor, test yapılıyor, hastane yatışı oluyor çünkü Sağlık Bakanı’nın istediği de bu. Bu randevu krizi de buradan doğdu, kötü niyetli bir planlamanın sonucu. Eğer siz sağlık sisteminizi herkesin sağlık sorununu çözecek, tedavi edecek şekilde kurmazsanız böyle krizler doğar.”
“İki dakikada hasta muayene ediyorsunuz”
Kırımlı, Bakan Koca’nın özel hastane sahibi olduğunu hatırlattı, doktorların hastalara iki dakikada bakmak zorunda olduğunu söyledi. Kırımlı, yaşanan bu sorunun şiddetin de önünü açtığına değindi: “
“Dışarıdan bakalım olaya. Hastasınız, randevu bulmuşsunuz, derdinizi anlatmaya çalışacaksınız ama doktor dışarıdaki hastayı da düşünmeye başlıyor. Çünkü o da dışarıda beklemeye devam ediyor ve o randevuyu o da çok zor bulmuş. İnsanlar gerginleşiyor. Bu da sağlıkta şiddetin önünü açıyor.”
“Sağlık Bakanı halkını hasta etmemekten sorumludur”
SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, Türkiye’nin yeterli sayıda sağlık çalışanı bulunmadığını ve sağlık insan gücü planlamasının da kağıt üzerinde çağ dışı yöntemlerle yapıldığını belirtti:
“Sağlık Bakanı sürekli hastane açmak veya belli sayıda hastayı muayene etmekle övünüyor. Sağlık Bakanı halkını hasta etmemekten sorumludur. Temel problem şu, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı uygulamalar sonucunda şu anda Türkiye’de hizmet üretecek yeterli sayıda hekim yok. Derdimiz teknik bir onaylama değil. İnsanlar sağlık hizmeti hakkına erişemez duruma gelmiş vaziyette. Ama bunun sorumluluğu yine doktorlara veya hastalara atılıyor.”
“Sorunu çözmek için değil, tepkiyi azaltmak için yapıldı”
Eroğlu, onaylı randevu sisteminin sorunu çözmek değil, tepkileri azaltmak için yapıldığını söyledi, “Bizim derdimiz randevunun onaylanıp onaylanmaması değil. Uzmanlık alanına uygun hekim olmamasıdır. Cumhurbaşkanı ‘Giderlerse gitsinler’ dedikten sonra hekimlerimiz gitmeye başladı. Şiddet olayları, meslek itibarının ortadan kaldırılmasına bağlı olarak birçok hekim, özel hastanelere geçerek devlet hastanelerini terk etti” dedi.