Meksika’da dün (2 Haziran) yapılan genel seçimleri Claudia Sheinbaum (61) kazandı. Cam tavanı kırarak, Meksika’nın ilk kadın belediye başkanı olan Sheinbaum, en yakın rakibi ş kadını Xóchitl Gálvez’e 30 puan fark attı. Seçim süreci boyunca tarifeli uçaklarla ülkeyi boydan boya gezen ve aldığı sonuçla tarih yazan Sheinbaum kimdir?
61 yaşındaki Claudia Sheinbaum, 2018 ila 2023 arasında Meksika’nın başkenti Mexico City’nin belediye başkanlığını üstlendi. Sheinbaum, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un da desteğini almıştı.
Sheinbaum’un anne tarafından büyükannesi ve büyükbabası Holokost’tan kaçan, varlıklı bir Yahudi aileden gelen şehirli bir teknokrat. Doktora tezini Kaliforniya’da tamamlayan Sheinbaum, akıcı şekilde İngilizce de biliyor.
Siyasete atılmadan önce Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde (IPCC) görev yapan başarılı bir çevre bilimciydi. Hatta akademik kariyeri nedeniyle “La Doctora” lakabıyla da anılıyor. Fizik alanında ülkenin önde gelen bilim insanlarından biri olarak gösterilen Sheinbaum, 2007’de iklim değişikliği ile ilgili araştırmaları sonucu Nobel Ödülü’nü kazanan akademisyenler grubunun bir parçasıydı.
1970’lerde eğitim alanında özelleştirmelere karşı düzenlenen eylemlere katılan Sheinbaum, 2000’de siyasete girdi. Sheinbaum, görevden ayrılan Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’un, kısa adıyla AMLO, sol eğilimli partisi Morena’nın kurucularından biri.
Sheinbaum’un müttefiki ve 2018’de iktidara gelen AMLO, Meksika Anayasası cumhurbaşkanlığını 6 yıl ile sınırlandırdığı için yarışa katılamamıştı. Son anketlere göre oy oranı da yüzde 60’lardaydı.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Devlet başkanının desteğini arkasına alan Sheinbaum, oy tabanını genişletti. Ancak aynı zamanda göreve gelirse seçmenler arasında ne kadar bağımsız olabileceği konusunda soru işaretleri de yarattı.
Devlet başkanlığı koltuğuna oturacak Sheinbaum’un önündeki en büyük sorunlardan biri ülkedeki uyuşturucu kaynaklı şiddet. Sheinbaum, 2027’ye kadar cinayet oranını her 100 bin kişi başına 23,3 cinayetten, 19,4’e düşürmeyi hedefliyor. Eğer başarılı olursa Meksika, Brezilya ile aynı seviyeye gelecek.
Kaynak: BBC