CHP’de Özgür Özel başkanlığında il başkanları, ardından Parti Meclisi tüzük kurultayı gündemiyle toplandı. Parti Meclisi 6-9 Eylül’de olağanüstü Kurultaya gitme kararı aldı. Tüzük değişikliği yapmak ve program değişikliği çalışmalarını başlatmak üzere kurultayın sembolik açılışı 4 Eylül’de Sivas’ta yapılacak. Özel’in CHP’ye yakışacak demokratik bir tüzük ve kurulacak komisyonda konsensüs sağlanarak kurultayda gereksiz tartışmaların yürütülmemesini istediği öğrenildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında, il başkanları toplantısı yapıldı. Tüzük kurultayı gündemiyle bir araya gelen il başkanlarına yönelik konuşmasında Özel’in en önemli mesajının “CHP’nin hak ettiği demokratik tüzüğe kavuşması” olduğu kaydedildi. Tüzük kurultayı mesaisi Parti Meclisi (PM) toplantısıyla devam etti. İl başkanlarının görüşleri ve önerileri PM’de değerlendirildi. PM oybirliğiyle olağanüstü kurultay kararı aldı.
6-9 Eylül’de olağanüstü kurultay: Sivas’ta başlayacak, Ankara’da devam edecek
Olağanüstü kurultayın tarihi 6-9 Eylül olarak belirlenirken, gündem tüzük değişikliği yapmak ve program değişikliği çalışmalarını başlatmak olacak.
4 Eylül 1919’da toplanan Sivas Kongresi’ne atıfla, tüzük kurultayı 4 Eylül 2024’te Sivas’ta başlayacak. 5 Eylül’de Ankara’ya taşınacak kurultayda önce tüzük ile ilgili bağlayıcı kararlar alınacak, oylama yapılıp yeni tüzük belirlenecek.
5 Eylül’de 81 ilden temsilcilerin, parlamento grubundan ve genel merkezden yetkililerin ve teknik düzenlemeler için katkı sağlayacak hukukçu veya dil bilimcilerin yer alacağı yaklaşık 90 kişilik tüzük komisyonu toplanacak.
6 Eylül’de resmi tüzük kurultayı gerçekleştirilecek. 7-8 Eylül’de ise program çalıştayı devam edecek. Çalıştayda herhangi bir karar alınmayacak ancak görüş ve öneriler değerlendirilecek.
CHP’nin 101. kuruluş yıldönümü olan 9 Eylül 2024’te ise delegelerle Anıtkabir ziyareti yapılacak, ardından resepsiyon düzenlenecek.
Özel’in isteği kurultaya konsensüsle gitmek
Edinilen bilgiye göre tüzük kurultayı için parlamento grubu, genel merkez ve il başkanlarından oluşan bir komite kurulacak. Özel’in il başkanlarının vakti varsa bu komitede bizzat yer almaları, mümkün değilse temsilci bulundurmalarını istediği öğrenildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İl başkanlarıyla yapılan toplantıda tüzük değişikliğine ilişkin başlıkların da netleşmesi bekleniyor. İçerik tartışmalarının komitede yürütülmesi planlanırken Özel’in tek isteğinin “Konsensüsün sağlanması, salonda gereksiz yersiz tartışmalar olmaması” olduğu belirtildi.
Araştırmaya daha yüksek bütçe ve enerji ayrılacak
Özel’in önemli mesajlarından biri de parti çalışmalarında giderek artan oranlarda araştırma sonuçlarına yer verecekleri, araştırmalar için hem enerjiyi, hem bütçeyi daha fazla ayıracakları yönünde oldu. Veri analizine dayalı politik stratejiler geliştirme konusunda sistematik bir çalışma yapılacağı kaydedildi. Bölgesel ve tematik mitinglerin devam etmesi yönünde karar da, veri analizine dayanarak alındı.
Aday belirlemede nasıl çalışıldığıyla ilgili basınla paylaşılmayacak bir rapor hazırlandığı, raporda Ankara ve İstanbul örneklerinde il örgütlerinin adaylarla ortak çalışmasının getirdiği başarılı sonucun altının çizildiği öğrenildi.
Tüzükte hangi değişiklikler gündemde?
Tüzük değişikliği gündeminde milletvekilleri ve belediye başkanları için üç dönem sınırlaması getirilmesi, ön seçim koşullarının belirlenmesi, kongre ve kurultayların toplanma süresinin iki yıldan üç yıla çıkarılması, 60 olan Parti Meclisi üye sayısının yükseltilmesi gibi öneriler öne çıkıyor.
Kadın ve Gençlik Kolları kurultaylarının, parti organlarıyla birlikte yapılması ve bu yapıların statüsüne ilişkin değişiklik görüşleri de dile getirildi. Özel’in bu öneriye sıcak bakmadığı öğrenildi.