Bangladeş’te haftalardır süren şiddetli protestolar sonucunda Başbakan Şeyh Hasina görevinden istifa ederek ülkeyi terk etti. Bangladeş ordu sözcüsü, Şeyh Hasina’nın Hindistan’da güvenli bir bölgeye gittiğini duyurdu. Geçici hükümet kurulması için temaslar başladı.
Bangladeş’te son üç haftada yaşanan protestolarda resmi rakamlara göre 147, yerel basına göre ise 200’den fazla kişi hayatını kaybetti. Gösteriler, Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamuda ayrılan kontenjan oranına tepki olarak başladı ve kısa sürede hükümet karşıtı protestolara dönüştü.
Protestoların şiddetlenmesi üzerine İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma yasağı ve resmi tatil ilan etti. Ancak bu önlemler yetersiz kaldı ve on binlerce protestocu Başbakan Şeyh Hasina’nın resmi konutunu bastı. Bunun üzerine Hasina görevinden istifa etti ve askeri helikopterle Hindistan’daki güvenli bir bölgeye götürüldü.
Bangladeş ordu şefi General Waker-Uz-Zaman ülkeye hitaben yaptığı konuşmada krize “bu gece” bir çözüm bulunacağını söyledi. Uz-Zaman, geçici bir hükümet kurmak için muhalefet partileriyle temasta bulunduğunu söyledi.
Gösteriler sırasında yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alınırken, hükümet mobil internet erişimini kesti ve Facebook ile WhatsApp gibi sosyal medya platformlarını engelledi. Protestocular, Hasina hükümetinin istifasını ve gösterilerde yaşamını yitirenler için adalet talep etti.
Bangladeş Yüksek Mahkemesi, protestoların fitilini ateşleyen kararda değişikliğe giderek Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine ayrılan kontenjan oranını yüzde 30’dan yüzde 5’e indirdi. Ancak bu karar da tansiyonun düşmesini sağlayamadı.
Muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) Genel Sekreteri Mirza Fahrul İslam Alemgir, hükümeti keyfi tutuklamalar yapmakla suçladı. Öte yandan, Başbakan Hasina, muhalefet partilerini ülkenin kalkınmasına zarar vermek ve yurt dışındaki imajını zedelemekle suçladı.
Protestoların başlamasından sonra, İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, gösterilerde 147 kişinin yaşamını yitirdiğini doğruladı. Ayrıca, hükümet Cemaat-i İslami Partisi ve partinin öğrenci kolu Chhatra Shibir’i yasaklama kararı aldı.
Olaylar sırasında protestocular, devlet yayın kuruluşu BTV’nin binasını ateşe verdi. Ayrıca, başkent Dakka’da düzenlenen “Dakka Yürüyüşü” adlı protestoya ülke genelinden çok sayıda öğrenci katıldı.
Ne olmuştu?
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararı, öğrenciler arasında büyük tepkiye yol açmıştı. Öğrenci Ayrımcılık Karşıtı Hareketi tarafından organize edilen ve liyakate dayalı bir sistem talep eden protestolar, zamanla Avami Birliği Partisi liderliğindeki hükümet karşıtı gösterilere dönüşmüş ve ülke genelinde şiddetli çatışmalara sahne olmuştu.