Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım Kurulu (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East), kısaltmasıyla UNRWA’da çalışan 9 kişinin kurumla ilişiği kesildi. Bu kişilerin 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu’na karışmış olabileceği açıklandı. İsrail daha önce UNRWA’yı suçlamış, birçok Batılı ülke de UNRWA’ya yaptıkları milyonlarca dolarlık yardımı kesmişti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, kurumda çalışan 9 kişinin işine son verileceğini açıkladı. Haq, “Bizim için saldırılara herhangi bir katılım, Filistin halkı adına yapmamız gereken işlere büyük bir ihanettir” dedi.
Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu sonucu en az 1200 İsrailliyi öldürmüş, 250 İsrailliyi de rehin almıştı. İsrail’in bu saldırıya misilleme olarak abluka altındaki Gazze’ye saldırması sonucu en az 39 bin Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail’in UNRWA’da çalışan 12 kişinin Aksa Tufanı Operasyonu’nda rol oynadığını öne sürmesinin ardından kurum, 19 kişi hakkında soruşturma başlatmıştı.
İsrail, UNRWA’yı neyle suçluyor?
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu operasyona katılan UNRWA personelinin sayısının 13 olduğunu söyledi. Sunulan dosyada İsrail’in UNRWA’nın 190 Hamas ve İslami Cihad militanını istihdam ettiğine dair daha geniş kanıtlara sahip olduğu da belirtiliyor.
İsrail’in suçlamaları sadece 7 Ekim’le alakalı değil. İsrail, UNRWA’yı Gazze’yi yöneten Hamas’ın sivillere yönelik yardımları “hortumlamasına” göz yummakla suçluyor. Öte yandan İsrail’e göre UNRWA tesislerinin yanından ya da altından geçen tüneller Hamas’a ait.
UNRWA ne zaman kuruldu ve neler yapıyor?
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım Kurulu (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East), kısaltmasıyla UNRWA, Nakba’da 700 binden fazla Filistinlinin kaçması ya da silah zoruyla evlerini terk etmesinin ardından kuruldu. Amacı, Filistinli mültecilere yardım etmek ve ihtiyaçlarını karşılamak.
Filistinliler, Gazze Şeridi, Batı Şeria ve komşu Arap ülkelerinde yaşayan 6 milyon mültecinin, Nakba’dan kaçanların soyundan geldiğine ve evlerine geri dönme hakları olduğunu düşünüyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Doğrudan 30 bin Filistinlinin çalıştığı UNRWA, sadece Gazze Şeridi’nde 13 bin Filistinliye istihdam sağlıyor. Bölgedeki okulları, sağlık ocaklarını ve diğer sosyal hizmetleri yürüten UNRWA, insani yardımların dağıtılmasından da sorumlu.
UNRWA’nın Gazze’deki önemi, İsrail ve Mısır’ın uyguladığı ablukanın da etkisiyle 2005’ten beri arttı. 7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşının ardından 1 milyon Filistinli, yani Gazze nüfusunun yüzde 45’i UNRWA’nın okullarına, kliniklerine ve kamu binalarına sığınıyor. İsrail’in saldırılarının durdurak bilmediği Gazze nüfusunun neredeyse tamamı, gıda, su ve hijyen malzemeleri gibi temel malzemeler için UNRWA’ya muhtaç.
Savaş başladığı günden bu yana 150’den fazla UNRWA çalışanı öldürüldü. Savaş, BM çalışanları için en ölümcül çatışma olarak kayıtlara geçti.
Kaynak: BBC