CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndan “Tüzük Kurultayı Çalıştayı” | Masada neler konuşuluyor?

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın düzenlediği “Tüzük Kurultayı Çalıştayı”nda yolsuzlukla mücadele, etik, demokratik karar alma ve aday belirleme yöntemleri gibi maddeler üzerinde tartışılıyor. Temsilciler, tüzükte kadına yönelik şiddetle mücadelenin de yer alması için çalışırken, toplumun tüm kesimlerinin temsiliyeti için de yoğun mesai harcıyor. İşte “Tüzük Kurultayı Çalıştayı”nda konuşulanlar…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı, demokrasi, insan hakları ve toplumsal cinsiyet alanında çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Tüzük Kurultayı Çalıştayı düzenledi. Çalıştaya kadın örgütlerinin çatı örgütleri, sendika-meslek örgütlerinin temsilcileri ve akademisyenler katıldı. Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştay, “Temsiliyet, yolsuzlukla mücadele, hesap verilebilirlik ve etik, demokratik karar alma yöntemleri, örgütlenme modeli, aday belirleme yöntemleri” şeklinde beş masadan oluşuyor.

Her masada bir moderatör bulunuyor ve bu moderatör eşliğinde tartışmalar yürütülüyor. Bu masalardan çıkacak sonuçlar 4 Eylül’de Sivas’ta başlayıp Ankara’da devam edecek olan Tüzük Kurultayı’na rapor olarak sunulacak.

“İstanbul’un sesini, önerilerini taşıyoruz”

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, çalıştayın ilk gününde (19 Ağustos) yaptığı konuşmada tüzük değişikliği için İstanbul’un 39 ilçesinde danışma kurulu toplantıları düzenlediklerini ve ortaya çıkan sonuçları rapor haline dönüştürdüklerini söyledi.

Çelik, 24 Ağustos’ta İstanbul’da seçili kadrolar ve tüm delegelerle toplantı yapacaklarını ve Tüzük Kurultayı’na yapılacak önerilerin son şeklinin verileceğini belirterek, “Son şeklini de bir rapora dönüştürdükten sonra genel merkezimizin Ankara’da oluşturduğu tüzük komisyonuna İstanbul’un sesini, İstanbul’un önerilerini taşımış olacağız” dedi.

“Eşit temsil bütün tüzükte yer almalı”

“Aday belirleme yöntemleri” masasına katılan bir sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisi, masalarında aday belirleme sürecinde alternatif yöntemler konuşulduğunu söyleyerek, eşit temsilin bütün tüzükte yer alması gerektiğini belirtti.

Tüzükte kadına yönelik şiddetle mücadelenin bulunması gerektiğini söyleyen temsilci, “Eşit temsil, aday belirleme sürecinden bütün sürece kadar yer almalıdır. Tüzük toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla düzenlenmeli ve aday belirleme sürecinde fermuar sisteminin uygulanması gerekmektedir. Yine tüzükte kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair aday belirleme sürecinde ciddi yaptırımı olan, bu konuya da odaklanan bir bakış açısı benimsenmesi gerekiyor” dedi.

Kadın örgütleriyle birlikte çalışılması gerektiğini belirten yetkili, “Kadına yönelik şiddetle mücadelenin tüzükte yer alması bu konuda etkin bir mücadele yürütülmesi konusunda yıllardır tüzük çalışmalarında öneri olarak sunuldu artık bu dönemde uygulanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Havva Gülenç, “Demokratik karar alma yöntemleri” masasında konuşulanları aktardı. Gülenç, “Demokratik karar alma süreçlerinde üyenin katılımı nasıl artırılabilir, CHP’nin bu konuda alternatif yöntemler nelerdir, nasıl daha demokratik olunabilir” sorularına yanıt arandığını söyledi.

Toplumun her kesiminden katılımcılarla düzenlenen çalıştayı önemli bulduğunu söyleyen Gülenç, farklı bakış açılarıyla sorunlara çözüm bulunacağını söyledi.

Gülenç, ilçelerde ve seçim süreçlerinde olan eksiklikler ve yanlışları nasıl düzelteceklerine dair çözüm ürettiklerini dile getirirken, “Nasıl daha nasıl genişleyebiliriz? En önemli konularımız da budur. Seçim dönemlerinde hemen partiye üye olup belli bir görev talep eden arkadaşların olmaması gerektiğini önerdik” dedi ve devam etti:

“Emek veren, parti için mücadele eden insanların bir yerlerde kademeli olarak üye olması ve üyelerimizin eğitilmesi gerektiğini konuştuk.”

“Yolsuzlukla mücadele, hesap verilebilirlik ve etik” masasında konuştuğumuz Mesut Metin, partilerin etik kurulunu çalıştıklarını, siyasetin finansmanı ile üye gönüllü aidat sistemi üzerine hazırlık yaptıklarını söyledi:

“Ayrıca şeffaflıkla hesap verilebilirlik ve yolsuzlukla mücadele konusunda çözümler üretmeye çalışıyoruz. Etik kurulu ile beraber partinin demokratik süreçlerine katkı sunmak ve partinin demokratikleşmesini sağlamaya çalışıyoruz. Siyasetin finansmanı konusunda aynı şekilde partinin demokratikleşmesine katkı sunabilecek bir yöntem olduğunu düşünüyoruz ve bunlar üzerine çalışıyoruz.”

“Temsiliyet” masasındaysa siyasette kadın, genç, LGBTİ+, engelli, göçmen gibi tüm toplumsal kesimlerin nasıl daha etkin hale getirilebileceği konuşuluyor. Temsiliyet masasının soru başlıklarıysa özetle şöyle:

“CHP kendi karar mekanizmalarında temsiliyeti nasıl artırabilir ve çeşitlendirebilir? CHP’de hangi toplumsal kesimlerin temsiliyeti artırılmalı?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.