Arter Çocuk Festivali 6-7-8 Eylül’de İstanbul’da

İstanbul’da 4-11 yaş arasındaki çocuklara yönelik düzenlenen Arter Çocuk Festivali 6-7-8 Eylül’de gerçekleşecek. Çocuk Festivali’nde üç gün boyunca çeşitlikler etkinlikler düzenlenecek. ARTER İstanbul’da gerçekleşen bu etkinlik, çocuklara farklı bakış açıları sağlıyor.

İstanbul’da 4-11 yaşlarını kapsayan Arter Çocuk Festivali bu yıl 6-7-8 Eylül’de gerçekleşecek. Çocuk Festivali’nde üç gün boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Arter İstanbul’da gerçekleşecek bu etkinlikler, çocuklara farklı bakış açıları sağlıyor. Programın merak edilen detaylarını Arter Öğrenme Programı Yardımcı Koordinatörü Dilan Salkaya ile konuştuk.

  • Çokça sorulan bir soruyla başlayalım isterim. Arter Çocuk Festivali’ni bize anlatabilir misiniz?

“Arter Öğrenme Programı ekibi olarak yıl boyunca çocuklara yönelik, güncel sergilerimizden yola çıkan çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Çocuk Festivali de üç yıldır devam eden bir içeriğimiz. Yaz aylarında gerçekleşen festivalde her yıl farklı bir tema belirleyip çocukların çağdaş sanat üzerine düşünmelerine ve kendilerini sanat yoluyla ifade etmelerine alan açıyoruz. Arter Çocuk Festivali bu yıl 6, 7 ve 8 Eylül’de gerçekleşecek. Festivalde rehberli sergi turları, uçurtma, suluboya, heykel ve kukla atölyeleri, ritme dayalı etkinlikler ve ortak üretim üzerine keşif alanları olacak. Üç gün boyunca, 4-11 yaş aralığındaki çocuklarla birlikte sanatın özgürleştiren yönünü keşfedeceğiz. Her atölye için güncel sergilerden bir ya da iki esere bakıp sohbet edeceğiz. Eseri, sanatçısını, sanatçının kullandığı yöntemleri yakından tanıyabilmek için sorular sorup birlikte yanıtlarını arayacağız. Sonra da üretim aşaması başlayacak. Gördüklerimizden ilhamla, kendi eserlerimizi üreteceğiz.”

“Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da hem ücretli hem de ücretsiz içeriklerle festivalin programını zenginleştirdik diyebilirim. Öğrenme Programı ekibi yürütücülüğünde gerçekleşecek 14 farklı atölyenin yanı sıra, OyunMu, atölyepikolo ve sanatçı Güneş Terkol da bu festivalde çocuklar için atölyeler tasarladılar. Geçtiğimiz yıllarda festivale ilgi oldukça fazlaydı. Çocuklar için hazırladığımız geribildirim formlarında onlara ‘Gelecek yıl festivalde ne görmek istersiniz?’ sorusunu yöneltmiştik. Bu yılki festival içeriğini, biraz da çocukların yanıtları şekillendirdi diyebilirim.”

  • Bu yılki başlık “Benim İçin Sanat”, bu başlığın seçilmesinin sebebini biraz anlatabilir misiniz?

“Festivalin teması her yıl Arter’in güncel sergileri paralelinde değişiyor. Bu yıl odağımızda Jackie Matisse’in Uçurtma Zamanı ve Şakir Gökçebağ’ın Göründüğü Gibi başlıklı sergileri vardı. Uçurtma Zamanı’nda çocuklar suyun altında ve gökyüzünde salınan uçurtmalar ve kuyruklarıyla karşılaşıyorlar. Göründüğü Gibi sergisinde ise çevrelerinde görebilecekleri tuvalet kâğıdı rulosu, mercimek, mandal, pompa, hortum, şemsiye gibi gündelik nesnelerin nasıl sanat eserine dönüştüklerini görüyorlar. Biz de dedik ki, serginin bu yılki teması ‘Benim İçin Sanat’ olsun. Sanatın malzemelerini, sanatla kurduğumuz o biricik ilişkiyi yeniden düşünelim. Aslında festival çağdaş sanata ilgi duyan ve keşfetmeye meraklı tüm çocuklara şu soruyu yöneltiyor: Sence nedir sanat? Festival boyunca çocuklar çeşitli malzemeleri ve üretim tekniklerini deneyimleyerek sanatın kendileri için ifade ettiklerini araştıracaklar.”

  • Festival takviminde yer alan “Okuma Köşesi” nedir? 

“Festivale eşlik eden içeriklerimizden biri de Arter’in 1. katındaki Kütüphane’sinde bir araya getirilen kitaplardan oluşan, ‘Okuma Köşesi’ başlıklı bir kitap köşesi. 6, 7 ve 8 Eylül’de çocuklar Arter’e geldiklerinde Kütüphane’yi ziyaret edip buradaki kitaplara göz atabilecekler. Belki kendi kütüphanelerinde bulunan bir kitapla bile karşılaşabilirler! Hatta Okuma Köşesi’ndeki kitaplardan ilham alıp Arka Bahçe’deki Ortak Üretim Alanı’nda çizimler de yapabilirler.”

  • Hangi mekânlarda festival gerçekleşecek?

“Festival 6, 7 ve 8 Eylül tarihlerinde Arter’in -1. katındaki Atölye alanında, sergi katlarında ve Arka Bahçesi’nde gerçekleşecek. Her atölyenin ve etkinliğin mekânı farklı. Programın detaylarına Arter’in web sitesi üzerinden erişilebilir.”

  • Ücretli/ücretsiz etkinliklerden ve biletlerin nereden alınabileceğinden bahsedebilir misiniz? Festivalin bu yılki katılımcılarını neler bekliyor?

“Ücretli içeriklerimizden kısaca bahsetmem gerekirse, 6 Eylül Cuma günü gerçekleşecek ‘Gez, Bak, Çiz’ etkinliğinde 6-9 yaş grubundaki çocuklarla birlikte sergileri gezip çizimler yapacağız. ‘Renkler ve Şekiller: Suluboya Atölyesi’nde 6-11 yaş aralığındaki çocuklarla düşlerimizi resmederken, ‘Parmak Labirenti’ atölyesinde 7-11 yaş grubuyla ikiboyutlu labirentler tasarlayacağız. Aynı gün gerçekleşecek ‘Keşfet, Tasarla, Öğren’de 7-11 yaş aralığıyla güncel sergileri ziyaret edip eserlerden yola çıkarak kâğıt üzerinde renkli tasarımlar oluşturacağız. ‘Ses, Müzik ve Hareket’ başlıklı atölyede ise Arka Bahçe’de bedenlerimizi perküsyon aletleri gibi kullanarak müzik eşliğinde ses ve çizim egzersizleri yapacağız.”

Arter Öğrenme Program Yardımcı Koordinatörü Dilan Salkaya

Festivalde neler var?

Festivalin 2. günü olan 7 Eylül Cumartesi, ‘Uç, Uç Uçurtma!’ başlıklı uçurtma atölyesiyle Arka Bahçe’de başlayacak. 6-9 yaş grubu, OyunMu ekibi yürütücülüğünde tasarlayacakları küçük uçurtmaları rüzgârla buluşturacaklar. Bu atölyenin tekrarı ise 8 Eylül Pazar günü 17:00’de, bu defa 7-11 yaş grubu için düzenlenecek.

7 Eylül Cumartesi günü ‘Kendini Ölçen Metre’ başlıklı atölyede 6-9 yaş grubu, boylarından uzun metreler tasarlayarak gündelik bir nesnenin sanat eserine dönüşümü üzerine düşünecekler. Aynı gün, ‘Mandallı Kuklalar’ başlıklı atölyede, sanatçı Güneş Terkol, 7-11 yaş aralığındaki çocuklarla birlikte ahşap mandallardan kuklalar tasarlayacak. ‘Havada Süzülen Heykel’ atölyesinde 6-9 yaş aralığındaki çocuklar havada süzülen kinetik heykeller üretirken, ‘Parçalardan Bütüne, Bütünden Parçalara’ atölyesinde, atölyepikolo yürütücülüğünde soyut geometrik kompozisyonlar oluşturacaklar.

Atölyenin son günü 8 Eylül Pazar günü 4-6 yaş grubu için atölyelerimiz ağırlıkta. ‘Sergi Dedektifleri: Üçgen Avı’nda çocuklar yetişkin eşlikçileriyle birlikte Arter binasındaki ve güncel sergilerdeki üçgenleri araştıracaklar. ‘Rengârenk Uçurtma Kuyrukları’ atölyesinde ise kuyruğu kendisinden uzun küçük parmak uçurtmalar tasarlayacaklar.

Programın detaylarına, yaş gruplarına ve saatlere, Arter’in web sitesi üzerinden veya sosyal medya hesaplarından erişilebilir. Biletler, Arter’in giriş katında yer alan Danışma ve Bilet Gişesi’nden, Biletix‘ten ya da Mobilet’ten temin edilebilir. 

Festivalde üç gün boyunca ücretsiz içeriklerimiz de olacak. Arter’in -1. katındaki Atölye alanında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek ‘Keşif Saati’ etkinlikleri, festival katılımcılarını birlikte üretmeye, keşfetmeye ve paylaşmaya davet edecek. Arter’in güncel sergilerindeki eserlerden hareketle kurgulanan ‘Keşif Saati’nde çocuklar her gün farklı üretim tekniklerini ve malzemeleri deneyimleyebilecekler. ‘Keşif Saati’ne 4-11 yaş aralığındaki çocuklar 6 Eylül Cuma günü 11:00’da, 7 Eylül Cumartesi günü 17:00’da, 8 Eylül Pazar günü ise 14:00’da katılabilirler.

Festival boyunca Arka Bahçe’deki ücretsiz ‘Ortak Üretim Alanı’ ise kolektif bir üretim için çocukları bekleyecek. Bahçede ayrıca çocuklar için sürpriz bir oyun da yer alacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.