13 gündür kayıp olan 8 yaşındaki Narin Güran’ın amcası Salih Güran, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “kasten öldürme” suçlarından tutuklandı.
Diyarbakır’da 21 Ağustos’tan beri kayıp olan sekiz yaşındaki Narin Güran soruşturmasında 31 Ağustos Cumartesi günü Narin’in amcası, Tavşantepe Mahallesi muhtarı Salim Güran soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Bugün (2 Eylül) adliyeye sevk edilen amca Salim Güran, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “kasten öldürme” suçlarından tutuklandı.
DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre amca Güran, ifadesinde Narin’i daha önce görmediğini söyledi. Ayrıca amca Güran, telefonunun Narin’in kaybolmasından önce neden kapalı olduğuna ilişkin soruya “Tarlaların yanında olduğum süreçte telefonum çekmiyordu” diye yanıt verdi.
Amca Güran, telefonundaki WhatsApp mesajları ve görüşmelerini neden sildiğini ise şöyle anlattı:
“Kardeşim Arif’in mermileri yakalandığında arayıp ‘tanıdık yok mu’ diye sordum. Bu sebeple o tarihte tüm WhatsApp kayıtlarını sildim.”
Amca Salim Güran, Narin’in babası Arif Güran ile aralarında husumet olduğu ve Arif Güran’a yönelik “Sana böyle bir acı yaşatacağım, ömür boyu unutmayacaksın” şeklinde bir söz söylediği iddiasını reddetti.
Amcanın avukatı konuştu
CEGA Medya’nın haberine göre karardan sonra amca Güran’ın avukatı Seda Toğrul konuştu. Toğrul, müvekkilinin tutuklanması için DNA örneği ile WhatsApp yazışmalarını silinmesinin kanıt olarak gösterildiğini söyledi:
“Bu tutuklanma için yeterli somut delil değildir. Yeğenin amcasının arabasına binmesi olağan bir durumdur. Kaldı ki DNA örneği materyalin cinsi ve bulunduğu yere göre bir ay ile altı ay kalabilmektedir. Kaldı ki, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin bu konuda emsal teşkil eden yerleşik içtihatları vardır. Ortada Narin’e ait bir ceset bulunmadığı halde “kasten adam öldürme” suçundan sevki hukuka aykırıdır. Müvekkilim masumdur. Bu maddi gerçek, gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında muhakkak açığa çıkacaktır. Müvekkilim sosyal medya başta olmak üzere kamuoyundaki yoğun baskı nedeniyle tutuklanmıştır. Tutuklama kararına adli kontrol şartıyla serbest kalması yönünde itirazda bulunacağız. Masumiyet karinesi ve lekelenmeme hakkı kapsamında bu açıklama zorunluluğu doğmuştur. Gizlilik kararı olması nedeni ile şimdilik bunu söyleyebiliriz.”
“Asıl temennimiz Narin’in canlı olarak bulunması”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da tutuklamayla ilgili konuştu. Narin’in henüz bulunamadığını dile getiren Tunç, “Adli tıp incelemeleri sonucunda, bulunan izlerin kime ait olduğuna dair net bir belirleme yapılamadı. Narin’in amcası gözaltına alındı, soruşturma devam ediyor. Bu aşamada bizim bir şey söylememiz doğru olmaz. Anne ve babadan alınan kan örnekleri, amcanın arabasında bulunan örneklerle eşleşti ve bu doğrultuda tutuklama gerçekleşti. Asıl temennimiz Narin’in canlı olarak bulunması” dedi.
Anne ve baba Adli Tıp’a sevk edildi
Soruşturma kapsamında ulaşılan deliller üzerinde kıyaslama yapmak amacıyla Narin Güran’ın anne-babası, açık DNA profillerinin tespiti amacıyla kan örnekleri alınmak üzere Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Narin’in kaybolduğu saatlerde yoldan geçtiği tespit edilen yaklaşık 150 araç sorgulandı. Mahalledeki evler ve köye giriş yapan araçlarda arama yapıldı. Bugüne kadar toplamda 12 bin 565 araç arandı, 130 kişinin ifadesine başvuruldu. 32 bin 952 kişi kontrol edildi. Ayrıca yedi iz takip köpeği ile 11 bin dönümden fazla alanda arama yapıldı.
Ne oldu?
8 yaşındaki Narin Güran, 21 Ağustos’ta Kur’an kursuna gittikten sonra eve dönmedi. Ailesi önce kendi imkânlarıyla Narin’i aradı. Daha sonra köylülerle yapılan aramadan da sonuç alınamadı. Narin’in babası Arif Güran da aynı gün saat 20.00 sıralarında jandarma karakoluna gitti ve ihbarda bulundu.
İhbar üzerine bölgeye Bağlar İlçe Jandarma Komutanlığı, Bağlar Asayiş Komando Bölük Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat timleri, Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT), İstihbarat Şube Müdürlüğü, Köpek İz Takip Timi ve Su Altı Arama Kurtarma Timi sevk edildi.
Arama-kurtarma çalışmalarının 11. gününde Narin’in amcası, Tavşantepe Mahallesi muhtarı S.G. soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
Salim Güran’ın aracındaki şoför koltuğunda bulunan DNA örneği ile küçük kızın kıyafetleri ve battaniyesinden alınan DNA örneği eşleşti. Amcanın, Narin Güran’ın son görüldüğü andan 15 dakika sonra köyden ayrıldığı belirlendi.
Amca Güran’ın, Narin Güran’ın en son arkadaşlarıyla görüldüğü zamandan 15 dakika sonra hızlı bir şekilde köyden ayrıldığı da tespit edildi. Ayrıca amca Güran’ın, Narin Güran’ın kaybolmasının ardından telefonunun bir saat boyunca kapalı olduğu ve bu nedenle gözaltına alındığı da öğrenildi.