Yeni adli yıl açılışı | Türkiye Barolar Birliği’nden bağımsız yargı mesajı

Yeni adli yıl açılışı vesilesiyle Yargıtay’da düzenlenecek tören öncesi TBB ve 81 ilin avukatları ortak mesaj paylaştı. Mesajda, bağımsız yargı ve savunma hakkının gerekli olduğu vurgulandı, AYM kararlarına uyulması gerektiği hatırlatıldı.

TBB yeni adli yılın açılışında mesaj yayımladı

Yargıda Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği’nin genelgesiyle 20 Temmuz’da başlayan adli tatil sona erdi. 2024-2025 adli yıl açılışı Yargıtay’da düzenlenecek törenle 2 Eylül’de başlayacak.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 81 ilin barosu, 2024-2025 adli yılına ilişkin ortak mesaj paylaştı.

Baroların yeni adli yıla ilişkin ortak mesajında adalet vurgusu öne çıktı. Mesajda, yurttaşların adaletin sağlanacağına güven duyabilecekleri bir hukuk sisteminin unsurlarını hep birlikte inşa edebilmenin heyecanını karşılamak istedikleri belirtildi.

“Avukatların sorunları çözülsün” çağrısı

Barolar, adaletin sağlanması için adil yargılanma, adil yargılanma içinse bağımsız yargı ve etkili kullanılabilecek bir savunma hakkının şart olduğunu vurguladı:

“Savunma ayağı eksik veya güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez. Avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden yurttaşların adalet talebine karşılık verebilmek mümkün değildir.”

“AYM kararlarına uygun hareket edilmesini savunduk”

Baroların ortak açıklaması şöyle:

“Bugüne kadar insan hakkı ihlallerine karşı onurlu yaşam hakkından, olağanüstü mahkemelere karşı bağımsız mahkemelerden, keyfiliğe karşı liyakatten, cezasızlığa karşı kanun önünde eşitlikten, darbe ve darbe girişimlerine karşı demokrasiden, şiddete karşı mağdurdan, baskı ve engellemelere karşı özgürlükten yana olduk. Demokrasinin en önemli unsuru olarak seçmenin iradesine saygı duyulmasını, hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını, anayasal düzenin de bir gereği olarak AYM kararlarına uygun hareket edilmesini savunduk. Önemle ve altını çizerek ifade etmek isteriz ki,

  • Diploma makinası hâline gelen hukuk fakültelerine önlem alınmadan,
  • Stajyer Avukatların Hakim Savcı Yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmeleri sağlanmadan,
  • Önleyici avukatlık modelinin geliştirilerek meslek alanlarını genişletecek yasal düzenleme yapılmadan,
  • Kamu avukatlarının özlük hakları mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmeden,
  • Bağlı çalışan avukatların hakları bakımından düzenleme yapılmadan,
  • CMK Ücret Tarifesi mesleğin onuruna uygun olacak şekilde belirlenmeden,
  • Yargı faaliyetlerinde KDV oranı düşürülmeden, CMK ve Adli Yardım sisteminde ise tamamen kaldırılmadan,
  • Avukatların diğer yargı görevlileri ile emeklilikte yaşadığı ağır eşitsizlik ortadan kaldırılmadan,
  • Avukata dönük şiddet vakalarının önlenebilmesi ve caydırıcılık bakımından yasal düzenlemeler yapılmadan, savunma hakkının etkin kullanımından ve haliyle adil yargılamadan bahsedilemez.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.