Mahfi Eğilmez, kredi kartlarından alınması planlanan 750 TL’lik vergiye tepki gösterdi: “Krediden vergi alınmaz”

Ekonomist Mahfi Eğilmez, kredi kartlarından alınması planlanan 750 TL’lik ödemeye tepki gösterdi. Eğilmez, “Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur” dedi.

Mahfi Eğilmez, kredi kartlarından alınması planlanan 750 TL’lik vergiye tepki gösterdi

AA’nın haberine göre AKP milletvekilleri, “Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Teklifi”ni TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na (SSDF) ek kaynak sağlamak için mevcut yasada değişiklik öngörüyor.

Buna göre kredi kartı limitleri 100 bin TL ve üzerinde olan kart sahipleri, her yıl kart başına 750 TL katkı payı ödeyecek. Noterlerde ise taşınmaz satışları, araç tescilleri ve devir işlemlerinden katkı payı alınacak. Bu paylar, SSDF’ye gidecek ve noterler bu katkı paylarından herhangi bir gelir elde etmeyecek.

Mahfi Eğilmez: “Kredi borçtur”

Ekonomist Mahfi Eğilmez, kredi kartlarından alınması planlanan 750 TL’lik ödemeye X hesabındaki paylaşımla tepki gösterdi.

Eğilmez, krediden vergi alınamayacağını, kredinin bir borç olduğunu söyledi. Ayrıca Eğilmez, verginin krediyi veren alacaklıdan alınması gerektiğini yazdı.

Eğilmez’in tweet’inin tamamı şöyle:

“İdarenin böyle bir hataya düşeceğini sanmam ama yine de söyleyeyim: Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kavram kargaşasının içine giriyoruz.”

Kanun değişikliği neleri öngörüyor?

AKP milletvekilleri, “Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Teklifi”ni TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na (SSDF) ek kaynak sağlamak için mevcut yasada değişiklik öngörüyor.

Düzenlemeye göre vergi ve gümrük beyannameleri, sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim belgelerinden alınan damga vergisi tutarına ek olarak, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden yarı oranında katkı payı alınacak. Ayrıca tapu ve kadastro işlemlerinde taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL alınacak. Ayrıca diğer işlemlerde de işlem sahibinden 375 TL katılma payı tahsil edilecek.

100 bin TL limitin üstüne katkı payı

Kredi kartı limitleri 100 bin TL ve üzerinde olan kart sahipleri, her yıl kart başına 750 TL katkı payı ödeyecek. Noterlerde ise taşınmaz satışları, araç tescilleri ve devir işlemlerinden katkı payı alınacak. Bu paylar, SSDF’ye gidecek ve noterler bu katkı paylarından herhangi bir gelir elde etmeyecek.

Teklife göre tahsil edilen tüm paylar, tahsilatı izleyen ay içinde SSDF’ye gidecek. Tapu ve kadastro işlemlerinden alınan paylar, işlemden önce vergi dairesine ödenecek. Aynı zamanda, kredi kartı katılma payları da kart sahiplerinden tahsil edilecek. Ayrıca ilgili dönemin hesap özetinde gösterilecek.

Noterler de tescil ve devir işlemleri sırasında katılma paylarını tahsil edecek. Bu paylar ödenmeden işlem gerçekleştirilmeyecek ve noterler, işlemi yapan kişiyle birlikte bu ödemeden sorumlu olacak.

Söz konusu düzenlemeler, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.

46 milyar TL gelir hedefleniyor

Ekonomim’den Özder Şeyda Uyanık’ın haberine göre Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi aylık bülten verilerine göre Ağustos 2024’te toplam kartlar içinde 100 bin TL üzerindeki limitli kartların yaklaşık oranı yüzde 49,2. Buna göre yaklaşık olarak 100 bin TL ve üzerindeki kredi kartlarının sayısı 61 milyon 955 bin 106.

61 milyon 955 bin 106 karttan 46 milyar 466 milyon 329 bin TL gelir hedefleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.