Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesiyle ilgili dava 7 Kasım’da başlıyor. Cinayetin şüphelileri amca Salim, anne Yüksel ile abi Enes Güran’ı 10 avukat müdafaa edecek. Şüpheli Nevzat Bahtiyar’ı da Diyarbakır Barosu’nun tayin ettiği “zorunlu müdafi” savunacak.

Diyarbakır’ın Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta kaybolan Narin Güran’ın cansız bedeni 8 Eylül’de Eğertutmaz Deresi’nde bulundu. Olayla ilgili olarak amca Salim, anne Yüksel, abi Enes Güran ve komşu Nevzat Bahtiyar tutuklandı. Cinayete ilişkin ilk duruşma 7 Kasım’da yapılacak.
Güranları 10 avukat, Bahtiyar’ı zorunlu müdafi savunacak
Narin Güran’ın katledilmesi ile ilgili hazırlanan iddianamede, “iştirak halinde kardeşi olan çocuğu kasten öldürme” suçundan yargılanacak abi Enes Güran’ı dokuz avukat savunacak.
Aynı şekilde, “iştirak halinde altsoyu olan çocuğu kasten öldürme” suçundan yargılanacak anne Yüksel Güran’ın savunmasını da oğlu Enes Güran’ın dokuz avukatı üstlenecek.
Amca Salim Güran’ı da bir avukat savunacak.
Böylece Güranları mahkemede toplam 10 avukat müdafaa edecek.
Nevzat Bahtiyar’ı avukatı olmadığı için Diyarbakır Barosu tarafından tayin edilen bir avukat savunacak.
Narin’i bakanlık ve Diyarbakır Barosu müdafaa edecek
Ayrıca iddianamede “şikâyet eden kurum” olarak Diyarbakır Barosu yer alıyor. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da “müşteki kurum” olarak iddianamede yer alıyor.
Diyarbakır Barosu ve bakanlığın avukatları da Narin Güran’ı savunanlar tarafında yer alacak.
Narin Güran davasında 22 kişi için “zorla getirme” kararı
Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tensip zaptı düzenlendi. Sanıkların tutukluluk halinin devamına gerekçe olarak “suçun ciddiyeti, güçlü delillerin bulunması ve adli kontrolün yetersiz kalacağı” gösterildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Aralarında Narin Güran’ın babası Arif Güran’ın bulunduğu toplam 22 kişi için “zorla getirme” kararı çıktı. Baba Güran, davada “müşteki” sıfatıyla yer alacak.
İlk duruşmada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Diyarbakır Barosu “müşteki kurum” sıfatıyla yer alacak.
Tensip zaptında duruşma saatinin 09:00 olarak belirlendiği bilgisi yer aldı.
“Yeterli şüphenin oluştuğu kanaatine varılmıştır”
HTS ve baz istasyonu kayıtlarına göre olay anında şüpheliler aynı evdeydi. İddianamede söz konusu kişilerle ilgili yeterli şüphelerin bulunduğu belirtildi:
“Dosya kapsamında bulunan HTS analiz raporları, dar alan baz çalışmasına ilişkin bilirkişi raporu dikkate alındığında tüm şüphelilerinin ikamette bulunduğunun net bir biçimde ortaya konulması, zaman ve mekan birliği içerisinde olan şüphelilerin fikir ve eylem birlikteliği içerisinde iştirak iradesiyle hareket ederek öldürme eylemi üzerinde ortak hakimiyet kurarak belirlenemeyen bir sebep ve saikle Narin Güran’ı boğmak suretiyle öldürdükleri ve üzerlerine atılı suçu müşterek fail olarak işledikleri hususunda yeterli şüphenin oluştuğu kanaatine varılmıştır.”
Narin Güran’ın öldürülmeden 1 saat önceki görüntüleri ortaya çıktı
Ayrıca Narin Güran’ın öldürülmeden 1 saat önceki görüntüleri de ortaya çıktı. Köydeki okulun güvenlik kamerasına yansıyan görüntülere göre Narin Güran, büyük amcası H.G.’nin evine doğru 14:02’de yürüyor. Daha sonra Güran, aynı güvenlik kamerasının açısına tekrar giriyor. Bu sefer saat 14:04’te koşarak diğer yöne gidiyor. Öte yandan kamera saatinin üç dakika geri olduğu da ortaya çıktı.
Narin Güran’ın, büyük amcası H.G.’nin evine gidip kuzenlerini sorduğu, kuzenlerinin Kur’an kursuna gittiğini öğrendikten sonra koşarak kursa gittiği belirtildi.
Narin Güran iddianamesi: İhbarı abi yaptı
Narin’in öldürdüğü sırada köyde olmayan Baran Güran, 21 Ağustos’ta saat 20:43’te 112’yi arayarak kardeşinin kayıp olduğunu bildirdi. Baran Güran ayrıca otopsi ve cenaze teslimi işlemlerinde yer aldı. Ardından Diyarbakır Barosu’na vekalet vererek sorumluların cezalandırılmasını istedi.
22 Ağustos’ta köyde arama çalışmaları başladı. Bu sırada bir terlik, tarlada çalışan Suriyelilerin kaldığı bölgede ortaya çıktı. Savcılık, bu durumu soruşturmayı başka yöne çekme girişimi olarak değerlendirdi.
24 Ağustos’ta köydeki arama çalışmaları sırasında yangın çıktı. İddianameye göre aile, elektrik tellerinden kaynaklandığı belirtilen yangınla, arama faaliyetlerini engellemeyi amaçladı.
26 Ağustos’ta Enes Güran’ın kollarında diş ve ısırık izleri ortaya çıktı. Adli Tıp Kurumu, bu izlerin üç-altı gün arasında oluştuğunu ve çocuk ya da yetişkin birine ait olabileceğini bildirdi. Ancak net bir sonuç ortaya çıkmadı.
29 Ağustos’ta savcılık ve jandarma, ailenin ifadelerindeki çelişkiler üzerine soruşturmayı derinleştirdi.
30 Ağustos’ta jandarma, aile bireylerinin telefonlarına el koyarak incelemeye gönderdi. Ardından aynı gün ekipler, amca Salim Güran’ın aracında Narin Güran’ın DNA’sına ulaştı.
31 Ağustos’ta Narin Güran’ın annesi Yüksel Güran ve babası Arif Güran’dan alınan DNA örnekleriyle evden alınan örnekleri karşılaştırdı. Bu incelemeyle Narin Güran’ın kimliğini doğruladı. Aynı gün, Salim Güran gözaltına alındı.
13 yeni mezara baktılar
4 Eylül’de, köydeki mezarlıkta 13 yeni mezarı yer altı görüntüleme cihazlarıyla taradılar. Fakat bir bulguya ulaşamadılar.
8 Eylül’de JAK timleri, Eğertutmaz Deresi’nde Narin Güran’ın cansız bedenini buldu. Cesedi dereye gömüp üzerine kaya parçaları koymuşlardı. Cesedin bulunmasının ardından köydeki kadınlar arasında tartışmalar ve suçlamalar yaşandı.
Narin Güran’ın dereye gömülmesi 38 dakika sürdü
Güvenlik kamerası kayıtları, Narin Güran’ın cesedini Nevzat Bahtiyar’ın aracıyla dere kenarına getirdiklerini gösterdi. Gömme işleminin 38 dakika sürdüğünü, aracın geliş ve gidiş saatlerinden belirlediler.