Hamas’ın ofisi Türkiye’ye mi taşınıyor? ABD’den Türkiye’ye Hamas uyarısı geldi. İsrail basınında çıkan haberleri Türkiye ve Hamas yalanladı. Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) de konuya dair açıklama geldi, “Türkiye hükümetine Hamas konusunda işlerin eskisi gibi süremeyeceğini açıkça ifade edeceğiz” denildi.
ABD’den Türkiye’ye Hamas çağrısı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, kendisine yöneltilen Hamas yöneticilerinin Türkiye’de olup olmadığına dair soruyu “Bu haberlere karşı çıkacak bir noktada olmadığını” söyleyerek yanıtladı. Miller, Hamas yöneticilerinin Türkiye’ye gittiklerine dair raporlardan yeni haberdar olduklarını vurgulayan Miller, “Türkiye hükümetine Hamas konusunda işlerin eskisi gibi süremeyeceğini açıkça ifade edeceğiz. Terörist bir organizasyonun liderleri hiçbir yerde rahat olamamalı” diyerek sınırını çekti.
Hamas’ın lider kadrosunun Türkiye’ya taşınacağı yönündeki iddialar, ekim ayında Doha’daki İsrail-Hamas ateşkes görüşmelerinin sonuçsuz kalması ve Katar hükümetinin arabuluculuk görevini askıya alması sonrası gündeme geldi. Hamas’ın Katar’ın başkenti Doha’daki ofisinin ne olacağı da bu dönemde tartışılmaya açıldı. Bazı haberlerde Katar ile Beyaz Saray’ın Hamas’ın Doha’daki bürosunun kapatılması konusunda anlaştıkları yazıldı-çizildi.
Kim, ne dedi?
Dün (18 Kasım) Türkiye’den de açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Hamas Siyasi Büro üyelerinin “zaman zaman Türkiye’yi ziyaret ettiğini” ancak “Hamas Siyasi Bürosu’nun Türkiye’ye taşındığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını” söyledi.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Hamas’ın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada da iddia yalanlandı.