İsrail, İrlanda’daki büyükelçiliğini kapatma kararı aldı

İsrail, İrlanda'daki büyükelçiğini kapatma kararı aldı.

İsrail, kendileri aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açılan soykırım davasına müdahil olma kararı alan İrlanda’daki büyükelçiliklerini kapatacaklarını duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar, Dublin’in “tüm kırmızı çizgileri aştığını” söyledi.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsraile aleyhine açtığı soykırım davası İsrail’ yönetimini endişelendirmeye devam ediyor. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar, davaya müdahil olma kararı alan İrlanda’daki büyükelçiliklerini kapatacaklarını açıkladı.

Sa’ar, “İrlanda’nın İsrail’e karşı sergilediği antisemitik eylem ve söylemler, Yahudi devletinin meşruiyetini ortadan kaldırmaya, şeytanlaştırmaya ve çifte standartlara dayanmaktadır” dedi.

İrlanda ne yanıt verdi?

İrlanda Başbakanı Simon Harris, X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in ülkelerindeki büyükelçiliği kapatma kararından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. İrlanda’nın İsrail karşıtı olduğu yönündeki iddiaları reddeden ve ülkesinin barış, insan hakları ve uluslararası hukuk yanlısı olduğunu dile getiren Harris, “İrlanda iki devletli bir çözüm ve İsrail-Filistin halklarının barış ve güvenlik içerisinde yaşamasını istiyor. İrlanda her zaman insan hakları ve uluslararası hukuk adına konuşacaktır” diye konuştu.

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin ise İsrail’in Dublin Büyükelçiliğini kapatma kararını eleştirirken, Tel Aviv’deki Büyükelçiliklerini kapatmayı planlamadıklarını söyledi Martin, “Diplomatik iletişim kanallarının açık kalmasının önemine inanıyor ve bu kararın alınmasından dolayı üzüntü duyuyorum” dedi.

İrlanda ile İsrail arasındaki ilişkiler, İrlanda’nın Avrupa’daki Filistin yanlısı ülkelerden birisi olması nedeniyle uzun süredir gergin.

Başbakan Harris, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkardığı tutuklama kararına atıfla, Netanyahu’nun ülkelerine gelmesi halinde onu gözaltına alacaklarını duyurmuştu.

UCM, 21 Kasım’da Gazze’de savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri iddiasıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas lideri Muhammed Deif için tutuklama emri çıkarmıştı.

Soykırım davası: Ne olmuştu?

İrlanda, 11 Aralık’ta Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine UAD nezdinde açtığı “soykırım” davasına müdahil olmak için başvuru yapacağını belirtmişti.

Bakan Martin, Bakanlar Kurulu’nda yapılan toplantının ardından, “İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği ve 44 bin kişinin ölümüne ve milyonlarca sivilin yerinden edilmesine yol açan askeri eylemlerin amacı ve etkisi nedeniyle Filistin halkı toplu bir şekilde cezalandırılmıştır” demişti.

Güney Afrika Cumhuriyeti, Kasım 2023’te  İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının soruşturulması için UCM’ye başvuruda bulunmuştu. Güney Afrika, 29 Aralık 2023’te de 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine UAD’de dava açmıştı.

Türkiye de UAD’deki davaya müdahil olmak için resmen başvuruda bulunan ülkelerden biri.

Bu davanın uzun yıllar sürmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.