Medyascope, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ve Stiftung Mercator Girişiminin ortak yapımı olan “Nasıl bir dünya? Nasıl bir Türkiye?” programının 172. bölümünde Mehmet Tatlı’nın konukları Prof. Dr. Nebi Sümer ve Prof. Dr. Emre Erdoğan, “Türkiye’ye 2024’te hangi duygu hâkim oldu?” başlıklı videoda son çalışmalarına dair çarpıcı bulguları paylaştı.
PanoramaTR‘de yayınlanan raporun hazırlayıcısı Nebi Sümer, Türkiye’nin duygu durumunu ölçmek için iki farklı ölçek kullandıklarını aktardı: “Dünya Sağlık Teşkilatı’nın önerdiği HU5 ve yaşantılar envanteri. Bu ölçekler, insanların son iki haftada kendilerini nasıl hissettiklerini ölçüyor. Türkiye’de her dört kişiden birinin psikolojik olarak risk düzeyinde olduğunu görüyoruz” dedi.
Sümer, siyasi tercihlere göre mutluluk oranlarının değiştiğine dikkat çekti: “AK Parti taraftarlarında mutlu olanların oranı yüzde 80’lere çıkıyor. MHP’de yüzde 65, CHP’de yüzde 37, Dem Parti’de ise sadece yüzde 25 civarında. Bu oranlar sosyoekonomik düzeye göre de değişiyor. En alt gelir grubunda mutsuzluk oranı daha yüksek.”
TESEV için hazırladığı çalışma bağlamında Emre Erdoğan ise, gençlerin iyi olma halini etkileyen faktörleri açıkladı: “2017’de gençlerin yüzde 71’i hayatlarından memnundu. Bu oran şu anda yüzde 46’ya düşmüş durumda. Gelecekten umutlu olanların oranı da yüzde 66’dan yüzde 43’e geriledi. İşsiz gençlerde hayattan memnuniyet oranı sadece yüzde 25.”
Programda toplumsal kutuplaşmanın psikolojik etkileri de tartışıldı. Erdoğan, “Kutuplaşma sadece siyasi değil, duygusal bir mesele. İnsanların farklı görüşteki kişilerle empati kurma yeteneğini kaybetmesi, demokrasinin işleyişini de etkiliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Moderatör Mehmet Tatlı ise, iki akademisyenin çalışmalarından notlar derledi. Tatlı, Türkiye’nin 2024 yılında yaşadığı en üzücü olayların başında yüzde 22 ile kadın ve çocuk cinayetlerinin geldiğini, en sevindirici olayın ise Suriyelilerin ülkelerine dönecek olması olarak ortaya çıktığını aktardı.
Program, toplumsal kutuplaşmanın azaltılması ve psikolojik esenliğin artırılması için çözüm önerileriyle sona erdi. İki akademisyen de özellikle gençlerin ve alt gelir gruplarının psikolojik durumunun iyileştirilmesi için acil önlemler alınması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.
Bu programı ve çok daha videoyu Medyascope Youtube kanalından izleyebilirsiniz.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.