DEM Parti Parti Meclisi (PM), Ankara’da yaptığı toplantının ardından yayımladığı sonuç bildirgesinde, Ortadoğu’daki savaşlar, Suriye’deki gelişmeler ve Kürt sorununun demokratik çözümü konularında değerlendirmelerde bulundu. Parti, “Barış sadece siyasi aktörlerin değil, Türkiye halklarının ortak talebi haline gelmelidir” çağrısı yaptı.
“Barış için yeni toplumsal sözleşme”
DEM Parti PM’si 12 Şubat’ta Ankara’da toplandı. Toplantı sonrasında bir bildiri yayınlandı. Bildiriye göre, DEM Parti, Türkiye’de Kürt sorununun inkar ve güvenlikçi politikalarla çözümsüz bırakıldığını belirtti. “Çözüm inkâr, imha ve askeri operasyonlarda değil, halkların eşit ve özgür yaşayabileceği demokratik bir sistemdedir” diyen parti, Abdullah Öcalan’ın çözüm perspektifinin tarihsel bir fırsat olduğunu vurguladı. Barış ve demokratik çözüm için tecridi kaldırılması gerektiğini savunan DEM Parti PM’si, Kürt halkının demokratik ve siyasi haklarının anayasal güvence altına alınmasını istedi. Anadilde eğitim ve kültürel haklar başta olmak üzere tüm demokratik hakların tanınması gerektiğini bildirdi.
Ortadoğu’da savaş politikalarına eleştiri
DEM Parti PM, Ortadoğu’nun emperyalist çıkarların ve mezhepçi çatışmaların pençesinde bir savaş alanına çevrildiğini belirtti. “Türkiye’nin Rojava’ya yönelik müdahaleleri sadece Kürtlerin değil, tüm bölge halklarının demokratik iradesini hedef alıyor” diyen parti, bölgede savaş yerine diyalog ve barış politikalarının benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Suriye’deki radikal gruplar, İsrail’in saldırıları ve Gazze’deki durum konusunda endişelerini dile getiren PM, “Savaşın kazananı yoktur” değerlendirmesinde bulundu.
“Barış, adalet ve emek mücadelesi büyüyecek”
DEM Parti, bugüne kadar 43 merkezde “Toplumsal Barış ve Özgürlük Buluşmaları” düzenledi. Üç büyük kentte “Özgürlük İçin Barış” mitingler gerçekleştirdiği hatırlattı. Bildiride “Halk toplantıları, halklarımızın barışa inancının ve özleminin ne kadar güçlü olduğunu gösterdi” denildi. DEM Parti, barış talebinin toplumsallaşması için mücadeleyi büyüteceklerini açıkladı. İşçilerin, kadınların ve gençlerin haklarının gasp edildiğini belirten PM, “Barış, adalet ve emek mücadelesi iç içedir” vurgusu yaptı.
Yeni bir inşa süreci hedefi: “Eşit yurttaşlık”
DEM Parti, Türkiye’de yaşayan herkesin eşit haklara sahip yurttaşlar olarak ortak geleceği birlikte inşa etme hakkı olduğunu savundu. “Bugün en acil görevimiz, savaş ve sömürü düzenine karşı halkların ortak sesini büyütmektir” diyen parti, barışın tüm toplumsal kesimleri ilgilendiren bir mesele olduğunu vurguladı. PM bildirisi, iktidarın barış sürecini daraltma çabasına karşı demokratik zeminde derinleştirme hedefinde olduklarını açıkladı.