Avrupa Ukrayna için Trump’a üç farklı askeri seçenek sunacak

Keir Starmer’in Trump’a sunduğu Avrupa’nın Ukrayna’ya 30 bin asker konuşlandırma önerisi, ABD Başkanı Trump’ın daha önceki desteğiyle yeni bir boyut kazanıyor. Washington barışgücüne kendi askerlerinin katılmayacağını belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov NATO güçlerinin Ukrayna’da konuşlanmasının kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Avrupa'nın Ukrayna'ya askeri planı masada: Üç farklı senaryo
Avrupa Ukrayna için Trump’a üç farklı askeri seçenek sunacak.

Avrupalı liderler Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde Paris’te 17 Şubat’ta bir araya geldi. Toplantıda Ukrayna’ya asker gönderme konusu ele alındı. Toplantıdan sonra bir açıklama yapılmadı. Fakat toplantının amacı ortak Avrupa güvenlik dosyasını görüşmek olarak açıklandı. Ayrıca Kiev’e yönelik Avrupa desteğini planlamak ve olası asker konuşlandırma konusunun ele alınacağı bildirildi.

Avrupa liderleri, Washington’ın Moskova ile barış görüşmelerini Avrupa’nın katılımı olmadan ilerlettiği endişesiyle bir araya geldi. 19 Şubat’ta daha geniş kapsamlı bir toplantı düzenlendi. Macron, Fransa ve müttefiklerinin Ukrayna konusundaki “birleşik” duruşunu yeniden teyit etti.

Öte yandan İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın gelecek hafta ABD Başkanı Donald Trump’a Ukrayna’da olası bir ateşkesi izlemek için 30 bin Avrupa askerinin konuşlandırılması planını sunacağı Telegraph gazetesi tarafından bildirildi. Batılı yetkililere dayandırılan habere göre, Starmer ve Macron, Trump ile barış görüşmelerinin geleceğini tartışmak üzere ABD’ye seyahat edecek.

Telegraph’ın haberine göre Starmer, Trump’ın aracılık edeceği olası bir ateşkeste Avrupa askerlerinin nasıl görev yapabileceğine ilişkin detayları açıklamayı planlıyor.

Rusya: “Ukrayna sınırında NATO askerine izin vermeyiz”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO güçlerinin Ukrayna’da konuşlanmasının ülkesinin egemenliğine tehdit oluşturduğunu söyledi. Lavrov bunun kabul edilemez olduğunu açıkladı. Rus gözlemciler Avrupa’da artan bir rahatsızlık olduğunu belirtiyor. Avrupa Washington’ın Riyad’daki müzakerelerde Avrupa ve Kiev’i dışlamasını kabul edilemez buluyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmeleri olumlu değerlendirmesi ve ABD Başkanı Trump ile görüşmeye hazır olduğunu açıklaması da Avrupa’yı endişelendiriyor.

Trump daha önce Washington ile Moskova arasında ateşkes anlaşması sağlanması durumunda, Avrupa’dan Ukrayna’ya güvenlik planı ve askeri güç sağlamalarını talep etmişti.

Dışlanan Avrupa tepki vermeye çalışıyor

Rus gözlemcilere göre Avrupa, ABD’siz bile olsa hızlıca harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyor.

Avrupa’nın asker gönderme önerisi, ABD’nin savaşı hızla sonlandırma çabasına bir tepki olarak değerlendiriliyor. NATO’nun güvenlik garantisi olmadan Avrupa birliklerinin, olası bir yeni çatışmada kendilerini yalnız savunmak zorunda kalabilecekleri belirtiliyor. Bu durum özellikle İsveç, seçimlere giden Almanya ve Polonya gibi ülkelerin konuya temkinli yaklaşmasına neden oluyor.

Ukrayna için masadaki 3 seçenek

Askeri uzman Konstantin Soslov’a göre, ateşkes sonrası Ukrayna’da uygulanabilecek üç farklı askeri senaryo bulunuyor.

İlk seçenek, savaşın yeniden başlaması durumunda teorik olarak savaşabilecek 100-150 bin askerden oluşan büyük bir caydırıcı kara gücü – ancak ABD’nin katılımı olmadan Avrupa’nın bu sayıda asker sağlayıp sağlayamayacağı belirsiz.

İkinci seçenek, cephe hattının bazı bölümlerinde konuşlandırılacak on binlerce Avrupa askerinden oluşan daha sınırlı bir yardım gücü, fakat bu seçenek çatışmaların yeniden başlaması durumunda Avrupa ülkelerinin savaşa sürüklenme riskini taşıyor.

En sınırlı model olan üçüncü seçenek ise Ukrayna’da konuşlanacak ve kriz durumunda savaşabilecek ve destek sağlayabilecek büyük bir eğitim gücünü içeriyor, ancak bu da 950 kilometrelik aktif cephede 600 bin Rus askerine karşı savaşan Ukrayna için sınırlı bir yardım olarak değerlendiriliyor.

Soslov, Şubat 2022’de başlayan Rus askeri operasyonunun en önemli hedeflerinden birinin Ukrayna’nın NATO’ya katılmasını engellemek olduğunu hatırlatıyor. Bu nedenle Moskova’nın Ukrayna içinde herhangi bir Avrupa gücünün varlığına kesinlikle karşı çıkacağını söylüyor. Bunun daha geniş bir Avrupa-Rusya çatışması riski taşıdığını belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.