Beyaz Saray’a yakın kaynaklar, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile ilgili olumsuz görüşlerin yönetimde yaygınlaştığını belirtti. New York Post’a konuşan kaynaklar, “En iyi seçenek derhal Fransa’ya gitmesi” değerlendirmesinde bulundu. Bu açıklama Trump’ın Ukrayna temsilcisi Kellogg ile Zelenskiy’nin basın toplantısının iptal edilmesinden sonra ortaya atıldı. Gelişmeleri değerlendiren Kremlin ise Trump yönetiminin Rusya yanlısı olmadığını açıkladı.

Beyaz Saray’dan Zelenskiy’e Fransa önerisi
New York Post‘a konuşan ve Beyaz Saray görüşmelerine yakın bir kaynak, Zelenskiy karşıtı duyguların Batı Kanadı’nda yaygın olduğunu söyledi. Bu gerginliğin uzun zamandır sürdüğünü aktardı. Kaynak, “Benim için yeni bir şey değil, aylarca önce seçim ve yeni liderlik zamanının geldiğini duydum” açıklamasını yaptı. Trump’a yakın ikinci bir kaynak, “Zelenskiy ve dünya için en iyi seçenek derhal Fransa’ya gitmesi” değerlendirmesinde bulundu.
Beyaz Saray’dan başka bir yetkili, Zelenskiy’in Kremlin ile yakın ilişkileri olan Rus Ortodoks Kilisesi’ne bağlı dini kurumları yasaklayan ağustos ayındaki yasasına atıfta bulunarak eleştirilerini dile getirdi. Trump yönetimindeki eski Ukrayna destekçileri, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz dahil, şimdi Zelenskiy’i eleştiriyor ve Putin’e yönelik eleştirilerini durdurmuş durumda.
Başka bir Ukraynalı siyasi analist ve aktif görevdeki asker, “Trump yönetimi açıkça Zelenskiy’i sevmiyor ve bunu herkese göstermek için elinden geleni yapıyor” dedi.
Washington’daki kaynaklar, Trump ve Tesla ile SpaceX patronu Elon Musk’ın bu hafta ısrar ettiği gibi, Ukrayna’da seçim yapılması halinde Trump’ın tercih edeceği belirgin bir aday olmadığını belirtiyor.
- Trump, Zelenskiy’i eleştirdi: “Seçime gitmemiş diktatör, elini çabuk tutsa iyi olur”
- ABD, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunan BM karar tasarısını desteklemeyecek
Kellogg-Zelenskiy görüşmesi sonuçsuz kaldı
Trump’ın Ukrayna temsilcisi Keith Kellogg, 20 Şubat’ta Kiev’de Zelenskiy ile bir araya geldi. Görüşme sonrası planlanan ortak basın toplantısı ABD’nin isteğiyle iptal edildi. Zelenskiy, görüşmede savaş esirleri, güvenlik garantileri ve cephedeki durumu ele aldıklarını açıkladı.
Trump yönetimi bir aydır görevde ve savaşı hızla bitirmeyi hedefliyor. Başkan Yardımcısı Vance, savaşın sonuna yaklaşıldığını ve Rusya ile görüşmeden çözüm olmayacağını söyledi.
Avrupa liderleri Zelenskiy’e desteğini yineledi
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 24 Şubat Pazartesi günü Washington’da Trump ile yapacağı görüşmede Putin konusunda zayıf davranmaması gerektiğini söyleyeceğini açıkladı. “Putin konusunda zayıfsanız Çin karşısında nasıl güvenilir olabilirsiniz?” diyen Macron, sosyal medyada yaptığı soru-cevap oturumunda bu mesajı verdi.
Ulusal Güvenlik Danışmanı Waltz, ABD’nin Ukrayna için Avrupa destekli güvenlik garantilerini memnuniyetle karşılayacağını belirtmişti.
NATO Genel Sekreteri Rutte, “Rusya’nın bir daha asla Ukrayna topraklarından bir kilometre kare bile almaması hayati önem taşıyor” açıklamasını yaptı. Kremlin, Avrupa planından endişe duyduğunu belirtti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Rusya, Ukrayna’nın beşte birini kontrol ediyor ve daha fazlasını talep ediyor. Ukrayna askeri istihbarat başkanı, bu yıl ateşkes olabileceğini ancak bunun kalıcılığından şüphe duyduğunu söyledi.
- Avrupa Ukrayna için Trump’a üç farklı askeri seçenek sunacak
- Münih Güvenlik Konferansı’ndan çıkan beş önemli sonuç
- NATO’da Ukrayna çatlağı: Trump’ın Putin hamlesi rahatsızlık yarattı
Kremlin Trump’a ilişkin iddiaları yalanladı
Kremlin Sözcüsü Peskov, Trump yönetiminin “Rusya yanlısı ve Ukrayna karşıtı” bir tutum içinde olduğu iddialarını reddetti. Riyad’daki Rus-Amerikan görüşmelerinde NATO’nun Doğu Avrupa’dan çekilmesi talebinde bulunulduğu iddialarını yalanladı. Peskov, NATO’nun askeri altyapısının genişleme dalgalarıyla sınırlarına yaklaşmasının endişe verici olduğunu vurguladı.
Peskov, Kiev yönetiminin barış görüşmelerine yanaşmamasının ABD başkanının ekibinden gelen duygusal eleştirilerin nedeni olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Rubio’nun açıklamalarına dikkat çeken Peskov, “Kiev rejiminin barış görüşmelerini dışlaması ve barış için çalışmak istememesi karşısında çok az kişi kayıtsız kalabilir” dedi. Peskov, bunun duygusal açıklamalara yansıdığını belirtti.