Felsefe ve Kritik (2): Bedenden ayrı bir zihin var mı? | Yapay zekâ imkân mı, yoksa tehdit mi?

Bedenden ayrı bir zihin var mı? Yapay zekâ imkân mı, yoksa tehdit mi? İnsan dışı bir ortamda bilinçli bir varlık üretilebilir mi? Düalist teoriler ile fizikalist teorilerin özellikleri/ana tezleri neler? Felsefe ve Kritik’in yeni videosunda Dr. Kaan Özkan’ın konuğu Prof. Dr. Özgüç Güven. Özkan, Güven ile ruh, bilinç, zihin kavramlarının ne anlama geldiğini konuştu.

Videoda insanların ruh gibi bir kavramdan neden vazgeçemediklerini, bilinç yaşantılarının gerçekten beyinden ayrı ve ayrıcalıklı bir yere mi sahip olduğu sorusu ele alındı. Beyin bilimlerinin tartışmaya getirdikleri açılımları, yapay zekânın bir imkân mı, yoksa bir tehdit mi olduğunu, özgür iradenin bir yanılsama olup olmadığını Özkan ve Güven değerlendirdi.

Özgüç Güven ve Kaan Özkan - Bedenden ayrı bir zihin var mı? | Yapay zekâ imkân mı, yoksa tehdit mi?
Özgüç Güven ve Kaan Özkan – Bedenden ayrı bir zihin var mı? | Yapay zekâ imkân mı, yoksa tehdit mi?

Güven, düalist ve fizikalist teorilerin farklı yaklaşımlarını açıkladı. Gücen, Düalist teoriler, zihnin bedenden bağımsız bir varlık olduğunu savunurken, fizikalist teoriler zihni tamamen fiziksel süreçlerle açıklandığını söyledi. Güven, “Zihin ve beden ilişkisi, felsefenin en eski ve karmaşık problemlerinden biridir” dedi.

Özgüç Güven, bu yüzyılın başından itibaren ruh kavramının zihin felsefesi tartışmalarında tercih edilen bir kavram olmaktan çıktığını söyledi. “Bunun yerine önce zihin odaklı tartışmalar yapıldı, ardından bilinç kavramına yönelindi. Peki, zihin ile bilinç arasında bir ayrım var mı? Evet, var” dedi. Güven, “Zihin felsefesi hakkında yürütülen tartışmaların zenginleşmesine, gelişmesine baktığım zaman da yavaş yavaş ruhun bu tartışmalardan elendiğini de görebiliyoruz” dedi.

Videoda yapay zekânın getirdiği sorunlar ele alındı. “Beni asıl endişelendiren, yapay zekânın toplumu denetleme aracı olarak kullanılması,” diyen Güven, teknoloji şirketlerinin etik ilkeler gözetmeksizin yapay zekâyı geliştirdiğini belirtti. “Eğer etik ilkelerle denetlenmezse, yapay zekânın kötüye kullanımı büyük sorunlara yol açabilir,” diyerek uyarıda bulundu.

  • Felsefe ve Kritik’in diğer bölümlerini buradan izleyebilirsiniz.
  • Bedenden ayrı bir zihin var mı? | Yapay zekâ imkân mı, yoksa tehdit mi? bölümünü buradan izleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.