Felsefe ve Kritik (1): Felsefeye hâlâ ihtiyaç var mı?


Felsefeye hâlâ ihtiyaç var mı? Felsefi söylemi diğer söylemlerden farklı kılan ne? Günümüzde felsefenin yokluğu/eksikliği/zayıflığı nerede hissediliyor? Kültürel yapı ya da kodlar felsefi düşünceyi/tutumu kısıtlayan bir şey midir? Felsefe ve Kritik’in ilk videosunda Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Dr. Kaan Özkan’ın sorularını yanıtladı.

Çotuksöken’le günümüzde hâlâ felsefeye ihtiyaç olup olmadığını, kültür-felsefe ilişkisini, bu bağlamda yerellik-evrensellik meselesini; Türkiye’de bir felsefi geleneğin olup olmadığı konuşuldu. Çotuksöken’in bir süredir çalışma alanı olarak belirlediği, varlık felsefesi ile insan felsefesini bağdaştırma çabalarını Felsefe ve Kritik’te anlattı.

Çotuksöken, uzunca bir süredir ontoloji (varlık felsefesi) ile felsefi antropolojiyi (insan felsefesini) birbiriyle ilişkilendiriyor. Betül Çotuksöken bu perspektiften çalışmalar yapıyor. Hatta “antropontoloji” diye yeni bir kavram türetti. Çotuksöken videoda, bu hibrit kavrayışı anlattı. Çotuksöken, ontolojiden ve insan felsefesinden hangi bakımlardan yararlandığını Dr. Kaan Özkan’a anlattı.

Felsefe ve Kritik (1) - Felsefeye hâlâ ihtiyaç var mı? | Betül Çotuksöken anlattı
Felsefe ve Kritik (1) – Felsefeye hâlâ ihtiyaç var mı? | Betül Çotuksöken Kaan Özkan’a anlattı

Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.