Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz’in, “TÜİK’in enflasyon verilerinin asılsız olduğu” iddiasıyla, Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, TÜİK avukatları, emekli maaşlarındaki artışın TÜİK yetkisinde olmadığını belirterek, davanın usulden ve esastan reddini istedi. İdare Mahkemesi, nihai kararını 15 gün içerisinde açıklayacak.

Enflasyon verileri davası: Karar ne zaman?
Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz’in, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerinin asılsız olduğu” iddiasıyla, Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde açtığı davanın duruşması yapıldı.
TÜİK avukatları, emekli maaşlarındaki artışın TÜİK yetkisinde olmadığını belirterek, davanın usulden ve esastan reddini istedi. İdare Mahkemesi, nihai kararını 15 gün içerisinde açıklayacak.
Yöntem tartışma konusu oldu
Duruşmada TÜİK avukatları, kurumun savunmasını şöyle açıkladı:
“TÜİK, cumhurbaşkanlığı kararnamesi yetkisi ile verilerini yayımlamaktadır. 2022 Mayıs itibari ile madde değerimiz açıklanmamıştır. Madde fiyatları yerine pek çok önerilerin üzerine farklı ölçütler açıklanmıştır. Seçilen maddelerin ortalama fiyatları açıklanmaktadır. Emekli maaşlarındaki artış TÜİK yetkisine dahil değildir.
TÜİK neyi saklıyor? 2022 yılında ortalama madde sepeti fiyatlarının hesaplanması durduruldu. Durdurulan bir hesaplamanın verilerini nasıl hesaplayacağız. Durdurulduğu için de açıklanmıyor çünkü ‘motorlu taşıt’ deniliyor örneğin ama ucu çok açık. Bu yüzden hesaplanması durduruldu.”
Davaya eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir de tanık olarak katıldı. Mahkeme, tüm tarafların görüşlerini dinledikten sonra duruşmayı sonlandırdı.
Enflasyon verilerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konusundaki nihai karar, önümüzdeki 15 gün içinde belli olacak.
TÜİK’e göre enflasyon yüzde 40’ın altında
TÜİK şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre şubatta enflasyon yıllık yüzde 39,05, aylık olarak ise yüzde 2,27 oldu. 12 aylık ortalama ise yüzde 53,83 olarak hesaplandı.
Böylece TÜİK’e göre şubat ayı itibarıyla yıllık enflasyon Aralık 2021’den bu yana ilk kez yüze 40’ın altına indi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) da açıkladığı şubat ayı verilerine göre, enflasyon aylık bazda yüzde 3,37, yıllık ise yüzde 79,51 oranında arttı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), şubat ayı enflasyonu yüzde 3,19 olarak ölçülürken, 12 aylık enflasyon yüzde 48,61 olarak açıklandı.
“Enflasyondaki istikrarlı düşüşün devam etmesini bekliyoruz”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili paylaşım yaptı:
“Dokuz aydır gerileyen yıllık enflasyon şubatta yüzde 39,1 gerçekleşti. Temel mallarda yıllık enflasyon geçen yılın aynı ayına göre 32 puan düşüşle yüzde 21,7, hizmet enflasyonu ise 35 puan düşüşle yüzde 59,8 oldu. Dezenflasyon sürecini destekleyen maliye ve gelirler politikaları ile beklentilerdeki iyileşme sayesinde enflasyondaki istikrarlı düşüşün devam etmesini bekliyoruz. Vatandaşlarımızın alım gücünü ve gelir dağılımını kalıcı olarak iyileştirecek olan fiyat istikrarına ulaşmak için politikalarımızı kararlılıkla uygulayacağız.”
Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 7 Şubat’ta İstanbul Finans Merkezi’ndeki yeni TCMB yerleşkesinde Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi. Karahan, 2025 yılı enflasyon tahminini yüzde 21’den yüzde 24’e yükselttiklerini açıkladı.
Karahan, 2026 yılı için yüzde 12 olan tahminin korunduğunu, 2027 yılı hedefinin ise yüzde 8 olarak belirlendiğini duyurdu. Tahmin aralıklarının 2025 yılı için yüzde 19 ile 29, 2026 yılı için yüzde 6 ile 18 arasında olacağını belirtti.
Revizyon nedenleri ve para politikası duruşu
Enflasyon tahminindeki yukarı yönlü güncellemenin gerekçelerini açıklayan Karahan, “Güncellemenin detaylarına baktığımızda öne çıkan unsurlardan biri TÜFE sepeti hizmet grubunun ağırlığındaki artış oldu. Bu değişiklik bir önceki tahminimizi mekanik olarak 0,8 puan yukarı çekti” dedi.
Karahan, revizyonun para politikası duruşunu etkilemeyeceğini vurguladı. “Bu revizyon para politikasının görece etki alanı dışındaki unsurlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle para politikası duruşuna ilişkin herhangi bir gevşeme sinyali taşımıyor” diye konuştu.