Ruşen Çakır ve Mehmet Altan, Türkiye’nin Gidişatı’nın bu haftaki bölümünde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tarihi çağrısı ardından siyasette yaşanan gelişmeleri, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki Suriye’de yaşanan Alevi katliamını ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını ve maruz bırakıldığı engelleri değerlendirdi. Peki çözüm süreci umut veriyor mu?
“Kürt meselesi çözüm bekliyor, toplum yoruldu”
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın son açıklamalarının devlet denetiminde yazılmış bir metin olduğunu ve asıl sorunun demokratik siyaset kanallarının kapalı olmasıyla ilgili olduğunu belirten Altan, “Eğer temel sorun demokratik siyaset kanallarının kapalı olmasıysa, önce bunu açarak çözüm üretmek gerekir” dedi.
Altan, Diyarbakır’daki nabzı yerinde gözlemlediğini belirterek, halkın büyük bir sessizlik içinde süreci takip ettiğini, kimsenin radikal görüşlerini açıkça ifade etmediğini söyledi. Altan, “Herkes barış olsun istiyor, yoruldular. Ancak çözüm demokratik yolların açılmasına bağlı” ifadelerini kullandı.
Devletin açıkladığı yol haritasında demokratik dönüşüme yönelik vaatler olduğunu ancak metin içinde bunun net olarak belirtilmediğini vurgulayan Altan, sürecin ne kadar gerçekçi olduğunu sorguladı:
“Devletin onayıyla yazılmış bir metinde, terörün temel sebebi olarak demokratik siyaset kanallarının kapalı olması gösteriliyorsa, o kanallar neden açılmıyor?” diyerek çelişkiye dikkat çekti.
Suriye: Türkiye oyunun dışında mı kaldı?
Altan, Suriye’deki gelişmeler konusunda Ankara’nın yeterince bilgilendirilmediğini düşündüğünü belirterek, “Washington ve Londra’nın oluşturduğu yeni stratejilere Türkiye’nin tam anlamıyla dahil olmadığını görüyoruz. Ankara sürece dahil olmadan gelişmeler yaşanıyor” dedi.
Suriye’de Alevilere yönelik yaşanan katliamların hükümet tarafından açıkça kınanmamasını da eleştiren Altan, “Bu insanlık dışı bir durum. Din, mezhep veya etnik kimlik fark etmeksizin her türlü insanlık suçunun karşısında durulmalı” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’nin geleceği demokrasiye bağlı”
Türkiye’nin barış süreci ve siyasi geleceği hakkında önemli uyarılarda bulunan Mehmet Altan, çözüm için demokratikleşmenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Altan, “Gerçek bir barış süreci ancak halkın özgürlüğünü ve refahını önceleyen bir yaklaşımla sağlanabilir. Aksi takdirde, geçmişte olduğu gibi, süreçler gelip geçer ama kalıcı bir çözüm elde edilmez” dedi.