Muğla’da Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan Termik santrallerinde çalışan yaklaşık 800 işçi ve sendika temsilcileri Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ile görüştü. Gergin geçen görüşmede işçiler Aras’a baret fırlattı. Öte yandan bir gazeteci de saldırıya uğradı.
Muğla’da işçi sendikaları tarafından geçtiğimiz aylarda, Yatağan Termik Santrali ve Milas ilçesinde bulunan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrali’nde çalışmaların durma noktasına geldiği ve işçilerin mağdur olduğu açıklamaları yapıldı. Öte yandan termik santrallerin kapatılmasına ilişkin çevre aktivistlerinin ve bölge halkının mücadelesi de sürerken Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, geçtiğimiz haftalarda termik santraller ile ilgili “Bölgemizde kurulu üç tane termik santral var, kültürel yaşamı, tarımı ekolojiyi tehdit ediyor. En azından 2030’a kadar artık bu termik santralleri gündemimizden çıkaralım istiyorum” dedi.
Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Maden-İş Konya Şube Başkanı Yıldırım Beyazıt Çetin, Maden-İş Yatağan Temsilcisi Kubilay Görgen ve yaklaşık 800 işçi, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ile görüştü.
Tes-İş Şube Başkanı: “Akbelen toplam 79 dönüm”
Görüşmede konuşan Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Başkan Aras’a seslenerek şunları söyledi:
“Biz sizlerden şunu istiyoruz: Bu bölgede sadece çevreciler yok. Bizler de varız. Bizler de çevreciyiz. Lütfen bizleri yok saymayın. Bunu her noktada söylüyoruz. Artık bundan sonra gideceğimiz yer Ankara ve grup toplantısı olacak. Son dönemde her yerde ‘kömürsüz Muğla’ denmesine biz bir anlam veremiyoruz. Enerji ve maden işçilerinin artık bıçak kemiğine dayandı. Biz bundan sonraki durumlarda Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bize destek olmasını ve bizimle birlikte yan yana yürümesini istiyoruz. Yatağan Termik santral yaklaşık iki aydan beri çalışmıyor. Neden, kömürsüz Muğla’dan dolayı çalışmıyor. Kemerköy ve Yeniköy de aynı durumda. Biz artık patlama noktasındayız. Bizler diyoruz ki biz de çevreciyiz. Gelin, sizlerin önünde Yeniköy Kemerköy, Yatağan Termik Santrali’ni de gezdirelim. Biz oradan kömür çıkaralım, rehabilite edilsin. Çevrecilerin görevi oradan yer altından çıkan madenin rehabilite edilip edilmediğine bakmaktır. Tutturmuşuz bir Akbelen… Akbelen toplam 79 dönüm. Bu ağaçların yüzde 60’ı kesim zamanı gelmiş. Biz Akbelen ile yatıyoruz, Akbelen ile kalkıyoruz.”
Ahmet Aras: “Sendikalarımızın tavrı bana karşı olmamalıdır”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, emekle ve emekçi ile sorunlarının olmadığını, kendisinin de kamudan geldiğini söyledi, “Ben bu termik santralleri kapatmayı yetkisini haiz birisi değilim. Amacımız belli. Bizim amacımız şunu yapmak ve ‘işlerimiz çıksın gitsin, işini gücünü kaybetsin, orada santral kapatılsın’ değil. Ama orayı işletenler, oradan para kazanan insanlar, işçinin hakkını savunmak zorundadır. Sendikalarımızın tavrı bana karşı olmamalıdır. İşçinin hakkını savunmak için İçtaş’la Limak’la tartışmalıdır. Hükümetle tartışmalıdır” dedi.
“Siz işçi haklarını gidin Limak’a, sermayeye karşı savunun”
Ahmet Aras, kentin hakkını savunmaya çalıştığını söyledi, “Burada işçi de varsa işçinin de hakkını savunuyorum. Zeytin de varsa zeytinin de hakkını savunuyorum. Toprağın, suyu hakkını da savunuyorum. Bu da benim görevim. Sendikalarımız burada beni günah keçisi seçtilerse boynum da kıldan incedir. Onu da kabul ediyorum. Siz işçi haklarını gidin Limak’a İçtaş’a, sermayeye karşı savunun arkadaşlar. Bana karşı savunmayın” diye konuştu.
Aras, sözlerine şöyle devam etti:
“Bakın bugün Yatağan Termik Santrali’nden geldim, ‘Atılan 500 arkadaşımı ben işe alırım’ dedim, gelsinler, ben onları ile alacağım. Beni çevreci aktivistlerle karıştırmayın. Ben kamu görevlisiyim. Ben kamu görevlisi olarak hem halkımın hem de toprağımın hakkını savunmak zorundayım. Oradan işçilerin çıkarılmasının müsebbibi ben değilim. Sendikal işçisini işten çıkarıp taşeron üzerinden işçi alan sermayeye söz edebiliyor musunuz arkadaşlar?”
İşçiler gazetecilere saldırdı, baretler havada uçtu
ANKA’nın haberine göre Aras’ın konuşması sürerken bazı işçiler, toplantıyı takip eden kadın basın mensuplarına sözlü saldırıda bulunup, bir kadın gazeteciyi darp etti. Öte yandan arbede sırasında bazı işçilerin de kafalarındaki baretleri, sahneye ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a doğru fırlattığı görüldü.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yaşanan arbedede basın mensubu Ümmü Gülsüm Dural, bir kadın tarafından saldırıya uğradı. Saldırıya uğrayan basın mensubu Dural, kendisine saldıranlar hakkında şikayetçi oldu.
Başkan Aras, ortamı sakinleştirmeye çalışırken, Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Başkan Aras’a taleplerini içeren bir dosya vermesiyle toplantı sona erdi.
(ANKA)