Şehir Hepimizin’in yeni videosunda sanat tarihçisi Barış Acar, avangard sanat ile çağdaş sanat arasındaki ilişkiyi ve sokak protestolarıyla olan bağlantısını Zeynep Nur Ayanoğlu’na anlattı. Sanatta direniş ve sokak protestoları başlıklı videoda Acar, sanat ile direniş arasındaki bağı değerlendirdi.
Videoda, Acar, 2025 Ocak’ta yayımlanan Bir Muz Bazen Sadece Bir Muzdur adlı kitaptaki “Maurizio Cattelan’ın Comedian’ı Üzerine Bir Hücum Denemesi” başlıklı makalesinden yola çıkarak, avangardı avangard yapan nitelikleri ele aldı. Bu nitelikleri, Z kuşağının öncülük ettiği sokak protestolarıyla ilişkilendirerek, sanat ile direniş arasındaki bağa odaklandı.
Bir Muz Bazen Sadece Bir Muzdur
Sanatı nasıl tanımladığımız çokça soru konusu edilir ama bir sanat yapıtına nasıl yaklaşmamız gerektiği üzerinde genellikle durulmaz. Sanki yapıt kendini anlatma yeteneğine sahipmiş ve bütün çağlar boyunca anlamı orada durup bizi beklemekteymiş gibi davranılır. Oysa sanat tarihi bunun tersini söyler bize; bir yapıtın anlamı olduğu kadar, adına sanat dediğimiz şey de çağlar boyunca değişir.
Çağdaş sanat yapıtları 1960’lardan bugüne dek sürekli hedef tahtasındaydılar. Ancak ne yazık ki üzerlerindeki eleştiri çoğunlukla sanat piyasasının bu yapıtlarla kurduğu ilişkinin dışına çıkmadı. İşin kötüsü, sanat piyasası ve onu oluşturan kurumsal donanıma duyulan kuşku, sonunda çağdaş sanatın taşıdığı avangard çekirdeğe, sanatı yaşamın kendisi haline getirme özlemine yönelerek sonuna dek muhafazakâr “Bu da sanat mı?” cümlesinde son buldu.
(Kitap tanıtım bülteninden)
Barış Acar, Aydın, 1977 doğumlu. Orta öğrenimimi İzmir Atatürk Lisesi’nde tamamladıktan sonra Fizik Mühendisliği öğrenimi gördü. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümüne geçerek bu bölümü tamamladı. Sanat tarihi kuramı üzerine yüksek lisans tezini Ankara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümü bünyesinde hazırladı. Yayıncılık alanında çeşitli dergilerin kurucu ve yürütücü kadrolarında yer aldı; A. Danto, H. Foster, R. Sennett gibi yazarların kitaplarının yayıma hazırlanması görevlerini üstlendi. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sanat tarihi ve sanat kuramı üzerine dersler verdi. Çağdaş sanat alanında sergiler düzenledi. 1997 yılından itibaren sanat kuramı, edebiyat ve sinema üzerine odaklanan çalışmaları alanındaki birçok dergide yayımlanmıştır. Ortak kitap ve katalog çalışmalarının yanı sıra Pıhtı (Komşu Yayınları, 2012) adlı bir deneysel öykü kitabı ile çağdaş sanat üzerine kaleme alınmış Procrustes’in Yatağı (Monokl Yayınları, 2015), Ters Dönmüş Bir Kaplumbağa ile Sanat Üzerine Konuşmalar (Sel Yayıncılık, 2016), Ekphrasis Üçlemesi (Corpus Yayınevi, 2018) ve Bitmeyen Tanzimat (Manos Yayınları, 2019) adlı kitapları bulunmaktadır. Halen Avusturya – Viyana’da yaşamakta ve çalışmalarını orada sürdürmektedir.