Şehir Hepimizin (419): Eşitlik mahallede, kadın muhtarların seçilmesi ile başlar

Şehir Hepimizin’in yeni videosunda Sibel Bültay’ın konuğu Dr. Ayşe Kaşıkırık. Kaşırık, Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı’nın (KAPI) çalışmalarını anlattı.

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı, 3 Nisan 2021’de, Türkiye’de kadınların yerel yönetimlere seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 91. Yıldönümünde İstanbul’da kuruldu.  KAPI, tüm ölçeklerde mahalleden başlayarak eşit temsilin ve eşit katılımın inşası için hak temelli çalışmalar yürütüyor.  

Dr. Ayşe Kaşırık Şehir Hepimizin’in yeni videosunda “Temsil ve katılım noktasında, karar alma mekanizmalarına katılım istiyorsak başta kadınlar ve gençler olmak üzere, eksik temsil edilen, göz ardı edilen tüm gruplar mahalleden başlayarak masalarda olmalı, kararların alındığı her türlü mekanizmalarda bizler olmalıyız” dedi.

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı (KAPI), eşit temsilin ve kapsayıcı demokrasinin yerelden başlaması gerektiği anlayışıyla çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de yaklaşık 50.000 muhtarlık bulunmasına rağmen, kadın temsil oranı yalnızca %3 seviyesinde. KAPI, bu tabloyu değiştirmek ve kadınların yerel karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almasını sağlamak için harekete geçti.

2024 yerel seçimlerinde kadın muhtarların sayısının artırılması hedefiyle başlatılan “Eşitlik mahallede başlar. Bir kapı da sen aç” kampanyası kapsamında, 20 ilde kadın muhtar adaylarına eğitimler verildi. KAPI’nın bu alandaki çalışmaları, kadın muhtarlara yönelik eğitimler, seminerler, kampanyalar ve çeşitli etkinliklerle sürdürülüyor.

Dr. Ayşe Kaşıkırık kimdir?

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Kaşırık, İTÜ İşletme Mühendisliği’ni onur derecesiyle tamamladı. 2017 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde (SBE) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yüksek lisans programında “Cinsiyet Eşitlikçi Perspektifle Belediye Bütçeleri: Fatih Belediyesi” konulu tezini savundu. Kaşırık, İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi programında doktora eğitiminde tez aşamasında. 2013-2016 yılları arasında TÜBİTAK’ta liderlik, girişimcilik, performans yönetimi ve insan kaynakları yönetimi projelerinde araştırmacı olarak görev aldı. 2017-2020 yılları arasında KA.DER’de projeler koordinatörü olarak, kadın dostu kentler, toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme ve kadınların eşit temsili odağında projeler yürüttü. “Daha eşitlikçi ve kapsayıcı bir dünya mümkün!” düşüncesinden hareketle, Nisan 2021’de, bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan “Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı (KAPI)”nı kurdu. KAPI’da özgün projeler üreterek, araştırmalar yaparak, yayınlar ve raporlar hazırlamayı hedefliyor. Böylelikle, toplumun tüm kırılgan kesimlerinin birbirinden öğrenmesine, güçlenmesine ve dayanışmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. 

Şehir Hepimizin'in yeni videosunda Sibel Bültay'ın konuğu Dr. Ayşe Kaşıkırık. Kaşırık, Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı’nın (KAPI) çalışmalarını anlattı.
Kaşırık, Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı’nın (KAPI) çalışmalarını anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.