Avrupa genelinde yürütülen kapsamlı bir çalışmada, ev tozlarında 197 farklı pestisit kalıntısı tespit edildi. Araştırmayı yürüten bilim insanları, bu “zehirli kokteylin” sağlık açısından ciddi riskler barındırdığını ve düzenleyici kurumların pestisitleri yalnızca tek başlarına değil, kimyasal etkileşimleriyle birlikte değerlendirmesi gerektiğini söylüyor.
2021 yılında 10 Avrupa ülkesinde yürütülen çalışmada her evde 25 ile 121 arasında pestisit türü bulundu. Bu maddelerin yüzde 40’tan fazlası insanlarda kanser ve hormonal sistem bozuklukları gibi toksik etkilerle ilişkilendiriliyor. Pestisit seviyelerinin çiftçi evlerinde daha yüksek olduğu gözlendi.
Zehirli kalıntılar evlere nasıl taşınıyor?
Radboud Biyolojik ve Çevresel Bilimler Enstitüsü’nden Prof. Paul Scheepers, kalıntıların evlere ayakkabılarla, evcil hayvanlarla ve kullanılan bazı ürünlerle taşındığını belirtti.
Scheepers, “Ayakkabıları kapının önünde çıkarmadığımızda dışarıdan pek çok kirletici maddeyi içeriye sokuyoruz. Evcil hayvanlar da bu kalıntıları taşıyor. Özellikle pire ve kene ilaçları önemli bir kaynak” dedi.
Araştırmaya göre her bir pestisit düşük düzeyde olsa da, bu kimyasalların birleşimi insan sağlığı üzerinde etkili olabilir. Üstelik bunlar sadece tozla değil, aynı zamanda meyve, sebze ve çiçek gibi ürünler aracılığıyla da vücuda giriyor.
Araştırmacılar, 1972’de birçok ülkede yasaklanan DDT’nin (Diklorodifeniltrikloroetan*) hâlâ çevrede kalıcı olduğunu tespit etti. Scheepers, DDT ve benzeri kimyasalların çevresel olarak parçalanmadığını ve besin zincirinde birikerek yıllar sonra bile etkisini sürdürebildiğini vurguladı. PFAS gibi “sonsuz kimyasalların” da benzer bir tehdide yol açtığını söyledi.
Araştırma, sadece yeni geliştirilen pestisitlerin değil, çevrede hâlâ dolaşımda olan eski pestisitlerle etkileşimlerinin de risk değerlendirmelerine dahil edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Kaynak: Guardian
*DDT (Diklorodifeniltrikloroetan), özellikle ikinci Dünya Savaşı sonrasında yaygın olarak kullanılan, güçlü bir tarım ilacı yani pestisit. 1939 yılında İsviçreli kimyager Paul Hermann Müller tarafından insektisit (böcek öldürücü) etkisi keşfedilmiş ve bu keşif ona 1948’de Nobel Ödülü kazandırmıştır.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.