ABD ile Suudi Arabistan arasında 142 milyar dolarlık silah anlaşması imzalandı

ABD ile Suudi Arabistan arasında 142 milyar dolarlık silah anlaşması imzalandı. Anlaşma, tarihteki en büyük silah anlaşması olarak kayda geçti.

ABD ile Suudi Arabistan arasında 142 milyar dolarlık silah anlaşması imzalandı
ABD-Suudi Arabistan ilişkileri: 142 milyar dolarlık silah anlaşması imzalandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile bir araya geldi. ABD ile Suudi Arabistan arasında 142 milyar dolarlık silah anlaşması imzalandı. Beyaz Saray, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmaların “tarihin en büyük savunma satış anlaşması” olduğunu belirtti.

Anlaşma kapsamında Suudi Arabistan’a, onlarca Amerikan savunma firmasından en son savaş teknolojileri ve hizmetleri sağlanacak.

Beyaz Saray, bu silah satışlarının beş ana kategoriye ayrıldığını bildirdi:

  • Hava kuvvetlerinin geliştirilmesi ve uzay teknolojileri
  • Hava ve füze savunma sistemleri
  • Deniz ve kıyı güvenliği
  • Sınır güvenliği ve kara birliklerinin modernizasyonu
  • Bilgi ve iletişim sistemlerinin yükseltilmesi

Pakete, Suudi ordusunun kapasitesini artırmak için kapsamlı eğitim ve destek hizmetleri de dahil edildi. Bu destek, Suudi askeri akademilerinin ve askeri sağlık sistemlerinin geliştirilmesini kapsıyor.

ABD-Suudi Arabistan ilişkileri: Yapay zekâ, gaz türbinleri ve uçaklar

Beyaz Saray, Suudi Arabistan’da imzalanan anlaşmaların içeriğinde başka neler yer aldığına dair daha fazla ayrıntı yayınladı.

Buna göre Suudi Arabistan, ABD’ye, 600 milyar dolar yatırım yapma taahhüdünde bulunduğunu söyledi. Ayrıca Suudi Arabistan, ABD’deki yapay zekâ veri merkezlerine 20 milyar dolarlık yatırım yapacak. Amerikan teknoloji firmaları, her iki ülkede de kullanılacak 80 milyar dolarlık ileri düzey dönüştürücü teknolojilere yatırım yapma sözü verdi.

ABD tarafından 14,2 milyar dolar değerinde gaz türbini ve enerji çözümleri, ayrıca 4,8 milyar dolar değerinde Boeing 737-8 yolcu uçağı ihracatı yapılacak.

Bu arada iki ülke arasında enerji ve madencilik arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Silah anlaşmasına ek olarak, imzalanan diğer işbirlikleri arasında şunlar bulunuyor:

  • Enerji alanında bir mutabakat zaptı
  • Yaklaşık 100 milyar dolarlık Amerikan silahı alımını içeren niyet mektubu
  • Maden kaynakları alanında mutabakat zaptı
  • ABD Adalet Bakanlığı ile iş birliği anlaşması
  • Uzay çalışmaları ve bulaşıcı hastalıklarla mücadelede ortaklık

Anlaşmanın imzalanmasının ardından konuşan ABD Başkanı Donald Trump,  
İran ile bir anlaşma yapmak istediğini söyledi. “Eğer İran’la bir anlaşma yapabilirsem çok mutlu olacağım” diyen Trump, öncesinde Tahran’ı bölgeyi yıkmaya ve dışarıda kan dökülmesini finanse etmeye çalışmakla suçladı.

Trump daha sonra “İran liderlerinin geçmişte yarattıkları kaosu kınamak” değil onlara “daha umutlu bir geleceğe” doğru “yeni ve çok daha iyi bir yol” sunmak için orada olduğunu söyledi.

İran yönetimi bu “zeytin dalını” reddeder ve “komşularına saldırmaya devam ederse” azami baskı uygulamaktan ve İran petrol ihracatını sıfıra indirmekten başka seçeneğinin olmayacağını ekledi.

Kaynak: BBC