Erdoğan’dan belediyeler için yeni düzenleme sinyali

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyeler için yeni düzenleme sinyali verdi. Yetki paylaşımının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Vali ve kaymakamlarımızın görevlerini daha aktif hale getirmeliyiz. Yeni bir yapı kurulmalıdır” dedi. Erdoğan ayrıca kayyum uygulamasıyla ilgili, “Belediyelerdeki kayyum uygulamasını yeniden istisna haline geleceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Erdoğan Özel'e sordu: Erdoğan: "Daha kaç CHP'li telef olacak?"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında belediyeler için yeni düzenleme sinyali verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik soruşturma yürütüldüğünü hatırlatan Erdoğan, “İstanbul’da yürüyen soruşturma cumhuriyet tarihinin eşi benzeri görülmemiş bir suç organizasyonu örneğidir. Yapılan işlerin yolsuzluk ve haraç boyutuyla ilişkili organize suç vasfını açarak ülke güvenliğini tehdit edecek boyutlara ulaştı. Karanlık organizasyon, İstanbul’la sınırlı kalmamış, ülkedeki pek çok belediyeyi, kurumu, kişiyi içine alan, kolları farklı yerlere uzanan, uluslararası ayağı da olan bir ahtapota dönüşmüştür” dedi.

“Bu yozlaşmayı tüm belediyelerde görmek mümkün”

Erdoğan, tüm bunların sebebinin yozlaşma olduğunu söyledi, “Önceleri sadece kimi siyasi partileri ve siyasetçileri kapsadığı düşünülen çarpık ilişkiler ağının bürokrasiden iş dünyasına, medyaya, kimi cemaatlerden istihbarat kuruluşlarına kadar uzandığı ortaya çıkıyor. Tüm bunlara yol veren sebep ise belediye yönetiminde baş gösteren yozlaşmadır, denetim mekanizmalarının yeterince etkin işletilememesidir. Bu yozlaşmayı tüm belediyelerde görmek mümkündür” dedi ve bu konudaki yaklaşımlarının parti değil, tamamen sistem merkezli olduğunu ileri sürdü.

“Yetkililer netleştirilmeli”

Gelinen noktada yerel yönetimler ve belediyeler meselesinin tüm boyutlarıyla konuşulması, tartışılması ve yeni bir düzene kavuşturulmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Büyükşehir belediyelerinde, en azından, Ankara, İstanbul, Kocaeli dışındakilerde karşılaşılan sorunların ilk sırasında merkeze uzak ilçeler meselesi yer alıyor. Merkeze yüzlerce kilometre uzaktaki bir ilçenin mezarlığından parkına kadar hizmetlerini koordine etmek elbette kolay değil. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasındaki yetki paylaşımının gözden geçirilmesi gerekiyor. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında yaşanan yetki karmaşası çatışma noktasına gelebiliyor. Yetkilerin netleştirilmesi, bu görevi yerine getirmeyenlere ilgili, zorlayıcı veya devredici düzenlemelere gidilmesi şarttır. Köylerdeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde su, ahır, yol gibi hususlarda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sıkıntıların çözümü için köylerle ilgili hususların ele alınmasında yarar görüyoruz.”

Erdoğan büyükşehir olmayan şehirlerle ilgili yeni belediye yönetimi statüsüne ihtiyacın olduğunu söyledi, “Bu şehirlerimizdeki il özel idaresi yapılanması da gözden geçirilmeli. Vali ve kaymakamlarımızın görevlerini daha aktif hale getirmeliyiz. Yeni bir yapı kurulmalıdır. Bu çerçevede tanımlar net, usuller kesin, uygulamalar şeffaf olmalıdır” dedi.

“Kayyum uygulaması yeniden istisna haline gelmeli”

Belediyelerdeki kayyum uygulamasının yeniden istisna haline geleceğini düşündüklerini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“İmar düzenlemeleri sağlıklı şekilde yapılmalıdır. Ön hazırlığı hem teknik hem idari hem ihtiyaç anlamında iyi yapılmamış projelere kaynak tahsisinin önüne geçilmelidir. Belediyelerdeki kayyum uygulamasını yeniden istisna haline geleceğini düşünüyoruz. Az sayıdaki istisna haricinde belediyelerin tamamı borç batağındadır. Prim borçları için verdiğimiz mücadele bilinmektedir. Bir konser etkinliği için yüz milyonlarca lira harcanırken SGK primine gelince paramız yok deniyor. Aynısı reklam bütçeleri için de geçerli. Belediyelerin orta ve uzun vadeli program düzenlenmeli. Aksi halde belediyeler kılını kıpırdatamaz hale gelecektir. Böyle gelmiş böyle gider neme lazımcılık bizim benimseyeceğimiz bir siyaset tarzı değildir. Sorun varsa, şikayet varsa siyaset kurumunun görevi buna çözüm bulmaktır. Bu hususların çözümü meseleye partiler üstü bakış açısını gerektiriyor. Bu çağrımızın hiçbir siyasi, adli gelişme ile ilgisi yoktur. Milletin derdi ile dertlenen, ülkenin sorunlarına çözüm iradesi gösteren partilere şimdiden teşekkür ediyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.