Planlama mesleği bugün nerede duruyor? Kente karşı sorumluluk nedir, kim üstleniyor? Kanal İstanbul planlama pratiğini nasıl etkiledi? Şehir Hepimizin’in bu haftaki bölümünde Tuğçe Tezer’in konukları, Prof. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, Doç. Dr. Murat Cemal Yalçıntan ve Fatih Doğan.
Geçmişin az bilinen, ancak bugün gündemde önemli yer tutan “şehir planlama” mesleği, günümüz Türkiyesi’nde zorlu bir rolü üstlenmiş görünüyor. Bu rolü anlamlandırmaya çalışacağımız “Şehir (Planlama) Nereye Gidiyor” serisinin ilk programında; planlamanın çalışma alanlarını, kente ve kentliye karşı sorumluluklarını, “Kanal İstanbul” projesini konu ediyoruz.
Şu anda cezaevinde olan, MSGSÜ ŞBP mezunu ve ŞPO eski yönetim kurulu üyelerinden olan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün’ün şehir plancısı kimliğini; şehir planlamanın akademi, yerel yönetim ve meslek odası yönleriyle İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü’nden Pelin Pınar Giritlioğlu, MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Murat Cemal Yalçıntan ve İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan’la konuşuyoruz.
Pelin Pınar Giritlioğlu kimdir?
Yıldız Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde lisans, İTÜ Mimarlık Bölümü Restorasyon Programı’nda yüksek lisans ve İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü – Şehir Planlama Programı’nda doktora eğitimini tamamladı. 2005 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi. Akademik görevlerinin yanı sıra TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nde yönetim kurulu üyeliği ve başkanlık, ŞPO genel merkezinde Onur Kurulu, Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu üyeliği yapmıştır. Araştırma alanları olan “kentsel dönüşüm”, “kentsel yenileme”, “imar hukuku” ve “kentsel suç” kitap ve makaleleri bulunmaktadır.
Murat Cemal Yalçıntan kimdir?
MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans öğrenimini, İngiltere’de LSE’de küreselleşme, yerel siyaset ve planlama kararları üzerine doktorasını tamamlamıştır. MSGSÜ’de öğretim üyesi, MSGSÜ Şehircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü. Küreselleşme, Dönüşüm, Kentsel Siyaset, Toplumsal Hareketler ve Araştırma Yöntemleri dersleri vermektedir.
Üniversitenin toplumsal meselelerde demokratik değerler ve sosyal/mekânsal adalet üzerinden taraf olması gerektiğine inanır. Uzun yıllar kentsel dönüşüm projeleri ile yerinden edilme tehdidi ile karşı karşıya olan mahallelerde araştırmalarını ve savunucu/radikal planlama üzerine çalışmalarını Bir Umut Derneği, Dayanışmacı Atölye, Sulukule Platformu ve Sulukule Atölyesi gibi çeşitli sivil inisiyatiflerin gönüllüsü olarak sürdürmüştür. Mahalleler Birliği’nin danışmanlarından olan Yalçıntan, şu sıralar bir grup gönüllü ile deprem ve dirençlilik üzerine çalışmalar yapmaktadır.
Fatih Doğan kimdir?
MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından, 20 yılı aşkın süredir kamu alanında çalışmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Şehir Planlama Müdürü olarak görev yapmakta olan Doğan; sektörel araştırmalar, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı süreçleri, 1/25.000 ve 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı süreçlerinin yanı sıra katılımcı planlama süreçleri, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi, kapsayıcı politikalar ve kentsel stratejiler geliştirilmesine ilişkin çok sayıda proje sürecinde yürütücü olarak bulunmuştur. Çalışma alanları kentsel politika, mekânsal planlama, stratejik planlama, kentsel dönüşüm, imar planları ve plan uygulama süreçleri, paydaş katılımı ve katılımcı planlama konularında yoğunlaşmaktadır.