İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlamalarıyla açılan davanın ilk duruşması 28 Mayıs’ta Silivri’de yapılacak. Baro yöneticilerinin görevden alınması da talep ediliyor.
İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın saat 10.00’da Silivri Cezaevi Yerleşkesi’ndeki 1 Numaralı duruşma salonunda yapılacak. Dava öncesinde İstanbul Barosu önünde basın açıklaması düzenleyen yöneticiler, savunma hakkını koruma mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, baroyu Suriye’de yaşamını yitiren iki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gazeteci hakkında 21 Aralık 2024’te yaptığı açıklama nedeniyle yargılıyor. Savcılık, baro yöneticileri hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlamalarıyla dava açtı.
Baro yöneticilerine karşı ilk dava
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Ekim Bilen Selimoğlu basın açıklamasında, davaya ilişkin önemli detayları paylaştı. Selimoğlu, “Bu davaname daha önce hiçbir baroya karşı açılmamıştır ve bu anlamda bir ilk olma özelliği taşımaktadır” dedi.
Selimoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın usulüne uygun soruşturma izni almamasına rağmen baro yöneticileri hakkında soruşturma başlattığını belirtti. Savcılık ayrıca baro başkanı ve yöneticilerinin görevlerine son verilmesi talebinde bulundu.
Avukatlara yönelik sistematik baskı iddiası
Basın açıklamasında avukatların Türkiye’de yaygın şiddete maruz kaldığı öne sürüldü. Selimoğlu, avukatların mesleki faaliyetlerinden dolayı tutuklandığını, yargılandığını ve ekonomik yoksunluk nedeniyle intihara sürüklendiğini savundu.
Yönetim Kurulu Üyesi avukat Fırat Epözdemir’in 23 Ocak’ta havaalanında gözaltına alınarak örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklandığını aktaran Selimoğlu, hakkında daha önce kesinleşmiş takipsizlik kararı bulunan dosyadan hukuksuzca delil üretildiğini iddia etti.
Mahkeme salonunu boş bırakarak hüküm kararı
Selimoğlu, İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 21 Mart’ta görülen duruşmada yaşanan olayları anlattı. Mahkeme hakiminin İstanbul Barosu avukatlarına söz hakkı tanımadan duruşmayı terk ettiğini ve salon boşaldıktan sonra boş salona hükmü okuduğunu belirtti.
Uluslararası destek açıklaması
İstanbul Barosu’na hem yurtiçinden hem yurtdışından çok sayıda baro, dernek ve hukuk örgütünün destek verdiği açıklandı. Selimoğlu, “Barolar, baro birlikleri, Avrupa Baro Federasyonları, avukat birlikleri ve derneklerden onlarca hukuk kurumu ve kurum temsilcileri de hazır bulunacaklardır” dedi.
Kaboğlu’ndan kararlılık mesajı
İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, 147 yıllık baro geleneğini sürdürme kararlılığını vurguladı. Kaboğlu, “Savunma sürecimiz sonuna kadar devam edecek. Çünkü amaç, baronun, baro mensuplarının kendilerini savunmak değil, yurttaşları etkili bir biçimde savunabilmek için kendilerine yöneltilen haksızlıkları püskürtmektir” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaboğlu, İstanbul Barosu’na yönelik “her türlü akıl, Anayasa, hukuk dışı operasyonu hukuk zeminine çekmek için elden geleni yaptık, yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Dayanışma çağrısı
Selimoğlu, tüm avukatları yarın Silivri’ye ve perşembe günü saat 14.00’te Fırat Epözdemir’in duruşması için İstanbul Adliyesi’ne dayanışma gösterisi için çağırdı, “Zaman, avukatlık zamanıdır. Gün, savunmayı savunma günüdür” dedi.
Basın açıklamasının ardından Avukatlık Mesleğinin Korunması Avrupa Sözleşmesi’ne ilişkin uluslararası kolokyum İstanbul Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.