İBB’ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan eski Medya A.Ş. Genel Müdürü İpek Elif Atayman, ailesi ve avukatlarından habersiz Silivri’deki Marmara Cezaevi’nden Afyonkarahisar Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Cezaevinde 5 gündür yerde yattığını belirten Atayman, yaşadığı süreci anlattı, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a seslendi: “Bu fiziki ve psikolojik şiddete, bu işkenceye son verin.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 19 Mart’tan bu yana tutuklu bulunan eski Medya A.Ş. Genel Müdürü Dr. İpek Elif Atayman, 5 Haziran’da ailesi ve avukatlarına haber verilmeden Silivri’deki Marmara Cezaevi’nden Afyonkarahisar Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Atayman, sevk sırasında ve Afyon’da maruz kaldığı koşulları kamuoyuna duyurarak Adalet Bakanı’na açık çağrıda bulundu.
“Bileklerim mor, yerde yatıyorum, eşyam çöp torbasında”
Atayman, kelepçeli şekilde, bir metrekarelik zırhlı bir kabinde, 7,5 saatlik yolculukla cezaevine nakledildiğini anlattı:
“Herhangi bir suçum olmadığı için adaletin tecelli edeceği inancıyla serbest kalmayı sükûnetle beklerken, Afyon’a sevk ile en somut halini alan fiziki ve psikolojik şiddet, yaşanan süreci paylaşmayı gerekli kıldı. 72 gün hücrede, ardından 5 gün koğuşta tutuldum. Sonra bir parça ekmekle, 7,5 saat bileklerim kelepçeli halde, bir metrekarelik zırhlı bir kabinin içinde Afyon’a sevk edildim. Bileklerim kelepçeden mor. Burada yerde yatıyorum. Eşyam çöp torbasında. Haftada sadece bir kez, 10 dakikalık görüşme hakkım var. Bu bir yargılama değil, şiddet ve açık bir cezalandırmadır.”
“Ne MASAK ne HTS kaydım var”
20 aylık genel müdürlük dönemine dair tüm belgelerin yargıya açık olduğunu söyleyen Atayman, hakkında hiçbir suçlayıcı soru yöneltilmediğini, MASAK ve HTS kaydının da bulunmadığını ifade etti.
“Şüpheli mal varlığım yok. Makam aracı olarak mütevazı bir araç kullandım. Genel müdürlük kartvizitimi dahi kuruma masraf olmasın diye kendim bastırdım. Bu mu suçum?” sözleriyle yaşadığı sürecin hukuki bir temele dayanmadığını belirtti.
“Ziyaret ve savunma hakkım fiilen engelleniyor”
Afyon’un İstanbul’a uzaklığı nedeniyle aile ve avukat ziyaretlerinin neredeyse imkânsız hale geldiğini vurgulayan Atayman, yaşadığı yalnızlaştırma sürecine dikkat çekerek, “Bu sevk ile sosyal bağlarımdan koparılıyorum. Güvenlik ve sağlık haklarım ihlal ediliyor, kişilik haklarım ve masumiyet karinesi çiğneniyor” dedi.
Atayman’ın ailesi: “Bu ceza değilse nedir?”
Atayman’ın ailesi de yaşananları açık bir cezalandırma olarak niteleyerek Adalet Bakanlığı’na seslendi:
“Ortada suçlama olmaksızın Elif oradan oraya savruluyor. Uygulamalar ne hukukidir ne vicdanidir. Biz sadece adalet istiyoruz. Elif’i serbest bırakın, tutuksuz yargılayın.”
Aile, Atayman’ın görev hayatı boyunca etik değerlere sıkı sıkıya bağlı kaldığını ve iletişim alanında önemli sorumluluklar üstlendiğini hatırlatarak, “Bir anneden, bir profesyonelden suçlu çıkmaz” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.