6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde 1359 kişinin tapusu bir gecede e-devlet sisteminden silindi. Şehir merkezindeki değerli arsalar kırmızı alan ilan edilerek iptal edildi, yerine köy sınırlarında ortak hisseli araziler verildi.
6 Şubat depremlerinde en ağır hasarı alan yerlerden Adıyaman-Gölbaşı’nda depremzedelerin tapuları bir gecede e-devlet sisteminden silindi. Depremin üzerinden 30 ay geçmesine rağmen ilçede tek bir yerin dönüşüm ruhsatı verilmedi.
Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım yaşananları anlattı. Deprem nedeniyle ilçede 955 bina yıkıldı, zemindeki sıvılaşma nedeniyle şehir merkezi çöktü. İmar planı 16 Mayıs 2025’te onaylandı ancak arsa düzenlemeleri bitmedi.
Adıyaman merkezde bin 661 ruhsat verildi
Adıyaman merkezde haziranda 791 ruhsat verilerek toplamda bin 661 ruhsat işlemi tamamlandı. Bu ruhsatlar 33 bin bağımsız birimi kapsıyor. Gölbaşı’nda ise hiç ruhsat verilmedi.
Başkan Yıldırım asıl şokun sabah yaşandığını belirtti. e-devlet’e giren herkes tapularının pasife alındığını gördü. Depremden sonra yerinde dönüşümle evini yeniden yapma hayali kuran vatandaş arsasından da oldu.
Değerli arsalar kırmızı alan ilan edildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uygulamasıyla şehir merkezindeki değerli arsalar fay hattı üzerinde denilerek kırmızı alan ilan edildi. Tapular iptal edilerek yerine şehrin dışında değeri düşük ve ortak hisseli araziler verildi.
Başkan Yıldırım, yaşanan mağduriyetleri tek tek sıraladı:
“Buradaki haksızlıklar ortada. Birincisi, kırmızı alanda kalıp deprem sonrası hasarsız olan mülklerin değerini kim ödeyecek? İkincisi, kırmızı alanda diyelim ki giriş katında 150 metrekarelik bir dükkân var. Değeri 15 milyon lira. Aynı binanın üçüncü katındaki ofis ya da konutun değeri 2,5 milyon lira. Ama ikisine de aynı şekilde sadece 50 metrekare arsa verilmiş. Aradaki farkı kim karşılayacak? Üçüncüsü, kırmızı alanda kalıp yapısı sağlam olanların hak sahipliği yok. Evi yıkılanlar hak sahibi edilip AFAD tarafından konut sahibi yapıldı. Ama sağlam yapılar hak sahipliği dışında bırakıldı. Şimdi bir gecede tüm tapular pasife dönüştürüldü.”
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
“Bakanlık vatandaşa söz vermişti”
Yıldırım, bakanlık yetkililerinin vatandaşa söz verdiğini söyledi:
“Yaklaşık bir yıl önce bakanlık yetkilileriyle yaptığımız halk toplantısında kırmızı alanların iptal edileceği söylendi. Vatandaşa, arsa hakkı kadar yeni imar alanından arsa verileceği belirtildi. Eğer vatandaş beğenmezse kamulaştırma ekspertizi yapılacak ve 15 gün içinde kamulaştırma bedeli ödenecek denildi. Biz yurttaşlarımızla birlikte bu sözlerin yerine getirilmesini beklerken, cumartesiyi pazara bağlayan gece tüm tapular pasife düştü. Dahası, bir kişiye verilen arsa bile 3-4 farklı bölgede bölünmüş ve yüzlerce kişiyle ortak edilmiş. 50 metrekare arsası olan vatandaşa 15 metrekaresi 220 kişiyle, 20 metrekaresi 160 kişiyle, 7 metrekaresi 300 kişiyle ortak verilmiş. Bu nasıl adalet?”
Belediye ve kaymakamlık da bilgilendirilmedi
Uygulamadan belediyenin ve kaymakamlığın da haberdar edilmediğini belirten Yıldırım yaşanan şaşkınlığı aktardı, “Biz de vatandaşla aynı anda öğrendik. Kimseye danışılmadan, tek bir açıklama yapılmadan tapular silindi” dedi.
Gölbaşı’nda hâlen 3 bin 59 ailenin konteynerlerde yaşadığını hatırlatan Yıldırım, “Adıyaman genelinde büyük ilerleme sağlanırken, Gölbaşı’nda hâlâ yerimizde sayıyoruz. Tapuların iptaliyle vatandaşlarımız ikinci kez mağdur edildi” dedi.